Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Buyurun Erzincan sofrasına

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Erzincan'a konuk oluyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Erzincan'da çeşitli kültürlerin etkileri görülür. Mutfağı da bu etkilerden nasibini almıştır. Konumu itibariyle tarihi İpek Yolu üzerinde kalan Erzincan'ın mutfağı; Acem ve Arap mutfaklarının da izlerini taşır. Kentin sahip olduğu özgün tarihi doku, mutfak kültürüne de yansımıştır. Yörede geleneksel beslenme düzeni devam etmektedir. Erzincan mutfağında beslenmenin temelini ise; buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturmaktadır.

ÇEŞİT ÇEŞİT İSMİ VAR
Erzincan ve Elazığ'da kelecoş, Erzurum'da keleçaşı, Ağrı, Van ve Hakkari'de keledoş adıyla anılan yemek; ufak malzeme değişiklikleri ile kırsal kesimde yapılan etli bir hamur işidir. Evelik otu ise; Sivas iline özgü yöresel yemekler arasında sevilen bir lezzettir. Çobandeğneğigiller ailesinden yapraklı, otsu bir bitki türüdür. Sevgili Erzincanlılar, umarım beğenirsiniz. Bugünlük benden bu kadar, mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KELECOŞ

MALZEMELER

2 bardak un
Su
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr. dana kuşbaşı
4 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Tuz

YUFKALARI ISLATMAK İÇİN:
2 su bardağı ayran
3 diş sarımsak

YAPILIŞI:
Etleri pişirip tavaya alıyoruz. Piyazlık doğranmış soğanları, tuz ve karabiberi ekliyoruz. 2 bardak un, su ve tuzla yufkayı hazırlıyoruz, bezeler halinde yuvarlıyoruz. Bezeleri tava boyutunda açıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Ayranı, dövülmüş sarımsakla karışıtrıp yufkaları ıslatıyoruz, Etleri yufkaların üzerine koyarak servis yapıyoruz.

ERZINCAN SIRIN

MALZEMELER

2 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı pekmez
Tuz

YAPILIŞI:
Un ve tuzu suyla hamur haline getiriyoruz. Hamuru, bezelere ayırıyoruz. Bezeleri kalın yufka halinde açıyoruz. Yufkaları kızgın saç üzerinde pişiriyoruz. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklıyoruz. Tereyağını eritip pekmezle karıştırıyoruz. Bu karışım ile yufkaların her iki tarafını yağlıyoruz. Yufkaları iki parmak genişliğinde katlayarak rulo haline getirip 2-3 santim kalınlığında kesiyoruz ve tepsiye diziyoruz. Üzerine pekmezli tereyağını döküyoruz.

EVELİK SARMASI

MALZEMELER

2 bağ evelik otu
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru reyhan
40 gr. tereyağı
2 çay kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI:
Evelik yapraklarını ayıklıyoruz. Kaynayan tuzlu suda 10 saniye bekletip çıkarıyoruz. İç harcı hazırlıyoruz. Suyu orta boy bir tencereye aktarıp tuzu serpiyoruz. Su kaynamaya başladığı zaman yıkanmış bulguru ekliyoruz. Bulgur suyunu çekince doğranmış kuru soğanı ve unu ekliyoruz. Kuru reyhanı da üzerine serpip iyice karıştırıyoruz. Karışım soğuyunca, köfte gibi yoğurup evelik yapraklarına sarıyoruz. Hazırladığımız dolmaları yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA