Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Trend besin Kinoa

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, protein değerinin yüksek olması sebebiyle son yıllarda ülkemizde çok popüler olmuş kinoa konusunu açıyorum. Tüketime hazır olarak aldığınız kinoa, Chenopodium kinoa bitkisinin tohumu. Kinoayı diğer tohumlardan ayıran özellik; öğüterek veya doğrudan tüketilmesi yerine, pirinç veya bulgur gibi pişirilerek kullanılması. Kinoa; hem pirinçten, hem de bulgurdan çok daha besleyici ve yüksek oranda protein barındırır. Vücudunuzun ihtiyacı olan dokuz temel amino asidin tamamını içeren kinoa, güvenilir bir kalsiyum, lizin, demir ve B vitamini kaynağıdır. Kinoanın, mor, siyah, kırmızı, turuncu ve pembe gibi pek çok türü olmakla birlikte, en yaygın olarak satılanı beyaz kinoa. Ancak kırmızı ve siyah kinoa, beyazın iki katı E vitaminine sahiptir. Bir besinin rengi ne kadar koyuysa, antioksidan kapasitesi de o kadar yüksek olur. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KİNOALI KEK

YAPILIŞI: Haşlanmış kinoayı püre haline getirin. Karıştırma kabına şeker, kakao, kabartma tozu, vanilya, karbonat, süt tozunu katın. Püre haline gelmiş kinoa, zeytinyağı, yumurtayı iyice karıştırın. Üzerine kuru malzemeleri katıp mikserle kısa süre karıştırın. Hamur koyu ise 2-3 kaşığı süt ekleyin. Yağlanmış kek kalıbına yayın. Önceden ısıtılmış 180 derecede pişirin.

MALZEMELER

150 gr. haşlanmış kinoa
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı süt tozu
2 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya
1.5 tatlı kaşığı karbonat
Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
1-2 adet yumurta
1 kahve fincanı zeytinyağı

KİNOALI KÖFTE

MALZEMELER

2 yemek kaşığı kinoa
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Tuz ve baharatlar

YAPILIŞI: Kinoayı bir su bardağı suda haşlayın. Malzemelerin hepsini robottan geçirin ve iyice karıştırın. Köfte şeklini verdikten sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve fırında pişirin.

KİNOALI KISIR

MALZEMELER

1 su bardağı kinoa
1.5 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber ya da domates salçası
1 adet salatalık
1 büyük domates
1 çay bardağı kırılmış ceviz
Yarım demet maydanoz
2 diş ezilmiş sarımsak
2 adet taze soğan
3-4 adet körpe kıvırcık yaprağı
1 adet limonun suyu
Yeteri kadar zeytinyağı
Yeteri kadar tuz
Taze çekilmiş karabiber
Pul biber
Kimyon

YAPILIŞI: Kinoayı ince süzgece koyun ve su dolu bir kasenin içinde iki saat bekletin. Bekleme sonrası bolca yıkayın ve tencereye koyun, üzerine 1.5 su bardağı soğuk su ekleyin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tamamen suyunu çektikten sonra, çatalla karıştırırak havalandırın tuz ve baharatlarını ekleyin. Kullanacağınız zeytinyağının bir kısmını da ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra salçayı ekleyin ve ezmeden iyice karıştırın. İnce kıyılmış taze otları, limon suyu, zeytinyağı, sarımsak ve cevizi ekleyerek karıştırın ve ister ılık, isterseniz soğuk olarak servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA