Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şehriyeli tarifler

Türk Mutfağı'nda çokça rastlanan, pirinç pilavının içinde nar gibi kızaran, çorbaların içine katık niyetine katılan şehriyeyi acaba başka nerelerde kullanıyoruz? Öncelikle şehriyenin doğada bulunan bir şey değil, kesilmiş hamur olduğunu bilmeyenler için söylemek istiyorum. Şehriyeli pilavlar, şehriyeli çorbalar mutfaklarıızın baştacı niteliğinde olsa da, son dönemlerde şehriyenin farklı kullanımlarına da denk geliyoruz. Kimimiz şehriyeyi çıtır pane harcı olarak değerlendirirken, kimimiz de haşlayıp salatasını yapmayı tercih ediyor.
Bence her halükarda hem cok lezzetli, hem de çok doyurucu oluyor.
Şehriye, girdiği yemeğe kesinlikle ruhunu katıyor.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ŞEHRİYELİ ÇORBA

YAPILIŞI: Zeytinyağını ve tereyağını tenceremize alıyoruz ve eriyince salçayı ilave ediyoruz. Salçamız kızarınca sıcak suyumuzu koyuyoruz ve su kaynayınca şehriyeleri ekliyoruz. Şehriyeler pişene kadar kaynatıyoruz ve altını hemen kapatıyoruz. Daha sonra bol karabiber, limon ve maydanoz ile servis ediyoruz.

MALZEMELER

2 lt. su
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Dolu dolu 1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı arpa şehriye
Yarım su bardağından biraz fazla tel şehriye

TEL ŞEHRIYELİ PATATES TOPLARI

YAPILIŞI: Patatesleri haşlayıp soğuduktan sonra eziyoruz. Baharatlarını ve tuz ilave edip karıştırıyoruz. Üzerine tulum peyniri, yumurta sarısı, galeta unu ve yeşillikleri katıp karıştırıyoruz. Yuvarlağımız zaman ele yapışıyorsa biraz daha galeta unu ilave edebiliriz. Sonra cevizden biraz daha büyük yuvarlaklar yapıp önce yumurta beyazına, sonra tel şehriyeye bulayıp tekrar avucumuzun içinde yuvarlıyoruz, sertleşmeleri için buzdolabına koyup biraz bekletiyoruz. Sertleşen patatesli topları kızgın yağda kızartarak servis yapıyoruz.

MALZEMELER

5-6 adet patates
2 adet yumurta
Yarım su bardağı galeta unu
Tulum peyniri
Yeşil soğan, maydanoz, dereotu
Kimyon, karabiber, pulbiber, tuz

ÜZERI IÇIN:
Tel şehriye
Yumurta beyazı

KIZARTMAK IÇIN:
Sıvı yağ

ARPA ŞEHRİYELİ SALATA

MALZEMELER

2 su bardağı arpa şehriye
4 su bardağı kaynar su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
Yeşil soğan
Dereotu
1 küçük kutu konserve mısır
3 tane küp şeklinde doğranmış közlenmiş kırmızı biber
2 tane ince kıyılmış köy biberi
Yarım limon suyu
1 tane küp doğranmış domates
Yarım çay kaşığı kimyon
Karabiber
Pul biber
1 tatlı kaşığına yakın tuz
3 çorba kaşığı nar ekşisi

YAPILIŞI: Teflon tencereye sıvı yağ koyuyoruz, arpa şehriyeleri renkleri kahverengi olana kadar kavuruyoruz, dört su bardağı kaynar suyu ekleyip pişiriyoruz. Pişen arpa şehriyeleri karıştırarak soğutuyoruz. Derin bir kaba boşaltıp sırasıyla ince kıyılmış yeşillikleri, baharatları, mısırı, közlenmiş kırmızı biberi, yeşil biberi, domatesi, limon suyunu, nar ekşisini ve tuzuilave edip karıştırıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA