Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Gökten üç elma düştü

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, üç adet şahane elma reçetesiyle karşınızdayım. Elmanın faydaları saymakla bitmez.100 gramında sadece 52 kalori bulunan, hem mistik, hem mitolojik, pek mübarek olan elma, dünyada en çok tüketilen meyve olmanın haklı gururunu yaşıyor.
Bir varmış bir yokmuş, memleketin birinde iyiler iyisi bir padişah varmış. Çok istese de çocuğu olmuyormuş. Bir gün akıllı bir pir-i fani çıkmış ve padişaha, "Öyle bir bahçe yaptırın ki, içinde güller, çiçekler, havuzlar olsun" demiş. Padişah yaptırmış tabii. Ama müjdeli haber gelmemiş.
Bu duruma çok üzülen padişah, bahçeden her geçişinde kederleniyormuş. Padişahın eşi bir gün yine bahçede gezerken elma ağacı dile gelmiş, "Benim filizlerimden al dik. Birgün sana elma verir. Yarısını sen ye, yarısını da padişaha yedir" demiş. Filiz dikilmiş hemen, ardından ağaç olmuş. Yedi yıl sonra bir elma vermiş. Hemen yarısını kendi, diğer yarısını da padişaha yedirmiş. Nur topu gibi bir çocukları olmuş. Gökten üç elma düşmüş, kimin ne muradı varsa onun başına...
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ELMALI MUHALLEBİ

YAPILIŞI: İlk olarak elmaları soyup rendeliyoruz. Üzerine şekeri ilave edip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Tarçını ilave edip soğumaya bırakıyoruz. Muhallebisi için; margarin ve vanilya hariç bütün malzemeleri koyup karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca margarin ve vanilyayı ekleyip ocağın altını kapatıyoruz. Bisküvileri istenilen büyüklükte parçalıyoruz. Kuplara elmalı harç, bisküvi ve muhallebi olacak şekilde pay ediyoruz. Soğuyunca süsleyip servis ediyoruz.

MALZEMELER

3 adet elma
1 çay kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı şeker
1 paket petibör bisküvi

MUHALLEBİSİ İÇİN:

1 litre süt
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin

ELMALI TARÇINLI CEVİZLİ KEK

MALZEMELER

4 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2.5 su bardağı un
3 adet orta boy rendelenmiş elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı kırılmış ceviz içi

ÜZERİ İÇİN:
Tarçın

YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Sıvı yağ, süt ve vanilya ilave edip tekrar çırpıyoruz. Elenmiş un ve kabartma tozu ekleyip iyice çırpıyoruz. Soyulup rendelenmiş elmaları ilave edip tarçın ve ceviz de ekleyerek tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

ELMALI STRUDEL

MALZEMELER

HAMUR IÇIN:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çimdik tuz
1 çimdik toz şeker
Yarım çay bardağı su

HARÇ İÇIN:
3 adet sert yeşil elma
1 kahve fincanı galeta unu
50 gr. tereyağı
5 yemek kaşığı esmer şeker
2 çay bardağı kuru üzüm
İsteğe göre 1 çay kaşığı tarçın

ÜZERI İÇİN:
Pudra şekeri

YAPILIŞI: Su haricindeki tüm malzemeyi yoğurma kabına alıyoruz. Yarım çay bardağı suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur elde edinceye kadar yoğuruyoruz. Hamurun üzerini bir bez ile örterek yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Elmaları yıkayıp kabuklarını soymadan küp küp doğruyoruz. Galeta ununa buluyoruz. Tavaya esmer şeker ve tereyağını alıyoruz. Tereyağı eriyince içine elmaları ve kuş üzümünü atarak elmalar pembeleşinceye kadar soteliyoruz ve ocaktan alıyoruz. Dinlenen hamuru un serptiğimiz tezgaha alıp oklavayla ince bir hamur açıyoruz. Hazırladığımız elmalı harcı hamur ucuna enine yayıyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz. Fırın tepsisini ya da kabınızı yağlıyoruz. Strudeli tepsiye yerleştiriyoruz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında hamurun üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA