Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İzmir boyozunu özleyenlere

Herkese merhaba... İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, memleketim İzmir'in en güzel sokak lezzetlerinden biri olan, kahvaltıların bana göre şahı boyozu anlatıyorum. İzmirliler'in sabah evden çıktıklarında koşa koşa bindikleri vapurlardan ya da otobüslerden iner inmez karşılaştıkları bir Ege klasiğidir boyoz. Sabahları ya da akşama doğru sıcak sıcak ve yanında, üzerine tuz ve karabiber serpilmiş haşlanmış yumurta ve taze demli çay ile tüketilen boyoz; İzmir sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biri.

YUMURTASI 15 SAATTE PİŞİYOR

Peki nedir boyoz? Boyoz; İzmir mutfağına 1400'lü yılların sonrasında İspanya'dan İzmir'e göç eden Sefarad Yahudileri tarafından kazandırılmış. Kendine has bir lezzeti olan boyozun yanında yenilen yumurta, farklı şekillerde hazırlanıyor. Boyozun hazırlandığı fırınlara, henüz fırınların ılık olduğu saatlerde yerleştirilen yumurtalar, 15 saatte su kaynamadan haşlanıyor. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

EV YAPIMI BOYOZ

YAPILIŞI: Elediğimiz unu, derin bir karıştırma kabı ya da mutfak tezgahı üzerine alıyoruz. Toz şeker ve tuz ilave ettiğimiz una, ılık su ekleyerek hamuru yoğuruyoruz. Üzerini streç filmle kapladığımız hamuru, oda sıcaklığında 20 dakika bekletip rulo şekline getirdikten sonra ceviz büyüklüğünde hamur bezeleri hazırlıyoruz. Üzerini nemli bir bezle örttüğümüz hamur bezelerini oda sıcaklıgında 20 dakika bekletiyoruz. Hamurları merdaneyle yuvarlak şekilde açıyoruz. Üzerlerini ayçiçek yağıyla yağladığımız hamurları, üst üste koyduktan sonra olabildiğince ince hale gelene kadar açıyoruz. Üst üste dizdikten sonra açtığımız hamur katlarını, zarf şeklinde katladıktan sonra rulo şeklinde sarıyoruz ve oda sıcaklığında bekletiyoruz. Fırını 200 derecede ısıtıyoruz. Tepsiyi yağlı kağıtla kaplıyoruz. Hamurdan 3-4 santimlik parçalar kesiyoruz. Hamur parçalarının orta kısımlarına bastırdıktan sonra tepsiye yerleştirip pişiriyoruz.

MALZEMELER
500 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı ayçiçek yağı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA