Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pandispanyanın sırları

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, pufidik yapısıyla, sade ama enfes lezzetiyle kek fikrinin anası, pastaların olmazsa olmazı pandispanya yapmanın incelikleri var. Pandispanyayı tanımaya başlamadan önce, kek hakkında fikir sahibi olalım istiyorum. Kek, Antik Yunan mutfağından bugünlere gelmiş son derece eski bir lezzet esasen. O dönemlerde kekin adı, yassı anlamına gelen Plakous imiş. Yumurta çırparak elde edilen ilk kek, o dönemde üretilmiş. Ardından Antik Romalılar döneminde kekin içine maya girmiş ve tarihte ilk defa mayalı kekler üretilmiş. Bu sebepten Orta Çağ'a kadar, bir çeşit meyveli ekmek, kek olarak kabul edilmiş. Bizim bildiğimiz kek tipi ise ancak yıllar sonra rafine şekerin bulunmasıyla mutfaklarımıza girmiş.

PANDİSPANYANIN TARİHİ
Pandispanyanın mutfaklarımıza giriş tarihi ise, kekin bulunmasından çok sonrasına rastlıyor. Pandis panis kelimeleri iki kez pişirilmiş anlamına gelir bilgisinden yola çıkarak, pandispanyanın günümüzdeki halini almasına gelen süreçte birçok çeşidinin denendiğini anlıyoruz. Zira şimdilerde bizler pandispanyayı iki kez pişirmiyoruz. Yumurtanın sarısı ile beyazını ayrı ayrı çırpma yöntemi keşfetmesiyle, kabaran ve sünger formunu alan pandispanyanın, bu formuna ulaşması son 100 sene içinde olmuş.

NEFİS PASTALAR İÇİN
Lezzetli ve güzel pastalar yapabilmek için krema olduğu kadar, pandispanyanın da kalitesi, dokusu ve formu çok önemlidir. Pandispanyanın doğru ıslatılmasından sonra krema ile buluşturulması ve ardından doğru lezzet bileşenleri ile süslenmesi, nefis bir pasta yapmanın olmazsa olmaz dinamikleri. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

SÜPER PANDİSPANYA

MALZEMELER

4 adet yumurta
1 çimdik tuz
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı ılık su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet portakal veya limon kabuğunun rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı + 1 tepeleme yemek kaşığı un

YAPILIŞI:
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırıyoruz. Aklarını cam veya porselen kasede, bir çimdik tuzla kabarıp katılaşana kadar çırpıyoruz. Yumurta sarılarını da toz şekerle çırpıyoruz, üzerine kaşık kaşık ılık su, sıvı yağ ve rendelenmiş portakal veya limon kabuğunu ilave ediyoruz. Üzerine bir kaba elediğimiz un, kabartma tozu ve vanilya karışımını döküp spatula ile havalandırarak karıştırıyoruz. En son yumurta aklarını yavaş yavaş ekleyip havalandırarak karışıma yediriyoruz, kalıba döküyoruz. Fırını önceden 165 derecede ısıtıyoruz. Isıya dayanıklı bir kaba veya tepsiye su koyup kalıbı üzerine yerleştiriyoruz. Pandispanyayı yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz. Dinlendirdikten sonra dilimliyoruz.

PÜF NOKTALARI

Yumurtaların oda ısısında olmaları, pandispanyanın kabarması için çok önemlidir.
Yumurta akı ile yumurta sarısı mutlaka ayrı ayrı çırpılmalı. Bu detay, pandispanyanın kabarmasını etkileyen unsurlardan biridir.
Kek kalıbını yağlarken ya da yağlı kağıt sererken dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan biri de, kenarını yağlamamak. Pandispanya, kenarları yağlanmamış bir kalıpta pandispanya kenarlara tutunur ve sönmez.
Fırını önceden ısıtmak önemlidir. Pandispanyayı, içi su dolu bir kabın içine yerleştirilen bir kalıpta pişirmeniz, pandispanyanın sünger gibi olmasını sağlar.
Pandispanyayı kesmeden önce mutlaka soğuması için bir müddet bekletilmesi gereklidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA