Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Artvin’deyiz

Bugün İdilika'nın Mutfağı, iftar sofrasında Artvin'de. Artvin, yeşil ve mavinin karışımıyla oluşmuş bir cennet parçası gibidir. Yöreye has yemeklerinde Karadeniz Bölgesi'nin ve Kafkaslar'ın izlerini görebildiğimiz Artvin mutfağında geniş ve zengin bir yemek kültürü hakimdir. Denilebilir ki; Artvin mutfağının sırrı biraz da sahip olduğu eşsiz güzellikteki geniş yaylalarda yetişen bitkilerin kullanılan malzemelere işleyen aromalı tatlarında gizlidir.

KARALAHANA DOLMASI


MALZEMELER
2 bağ karalahana
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kuru nane
ÜZERİNE:
Yarım limon suyu
YAPILIŞI: Öncelikle karalahanaları kaynar suda haşlayıp soğuk sudan geçirin. Damarlı kısımlarını keserek alın. Bir su bardağı pirinci yıkayıp süzün. İç harcı için; küp küp doğranmış soğanı, zeytiyağını, salçayı, tuzu, karabiberi ve naneyi karıştırın. Karalahana yapraklarını uygun şekilde keserek parçalara ayırın. İç harcı yaprakların bir kenarına koyarak kalem gibisarın. Tencerenin dibine kara lahana yaprağı döşeyin. Üzerine karalahana sarmalarını dizin. Üzerine iki su bardağı suyu ilave edin. Önce hızlı ateşte kaynatın, sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp sarmalar yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra yarım limon suyunu dolmaların üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp yarım saat demlendirdikten sonra servis yapın.

SİRON

MALZEMELER
Yarım kg. süzme yoğurt
1 bardak su
4-5 diş sarımsak
200 gr. Tereyağı
Tuz
1 paket siron
YAPILIŞI: Hazır satılan sironlardan alabilir ya da yufkayla kendiniz yapabilirsiniz. Süzme yoğurt çırpma teliyle çırpın, üzerine ezilmiş sarımsakları ekleyin. Sironları cam fırın kabına dizin ve üstüne sıcak su ilave edin. Fırına koyup sironların suyu çekmesini bekleyin. Sonra yoğurtlu karışımı üzerine döküp beş dakika daha fırında tutun. Çıkardıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı, pul biber, nane dökerek servis yapın.

MUHLAMA

MALZEMELER
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı mısır unu
Bir miktar Aho peyniri
Eşit miktarda tel peyniri, kolot peyniri ve eski kaşar
YAPILIŞI: Bakır bir sahanda tereyağını eritin. İçine mısır ununu ilave edip kavurun. Biraz Aho peyniri ekleyip su ilave ederek pişirin. Daha sonra biraz kolot peyniri ve eski kaşar ekleyip karıştırmaya devam edin. En son tel peyniri ilave edip tahta kaşıkla uzatarak pişirin. Yağ üzerine çıkınca muhlama pişmiş demektir.

HASUTA

MALZEMELER
1 yemek kaşığı dut pekmezi
1-2 yemek kaşığı nişasta (kıvamını nasıl isterseniz)
2-3 yemek kaşığı şeker (damak tadınıza göre)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
YAPILIŞI: Su, pekmez, nişasta ve şekeri çözülene kadar çırpıp pişirin. Koyulaşınca ocaktan alın. Ayrı bir yerde tereyağını kızdırın, üstüne pişirdiğiniz karışımı dökün. Üzerine kalan tereyağını gezdirerek servis yapın.

ARTVİN KETE

MALZEMELER
HAMUR İÇİN:

1 şişe sade soda
1 bardak Ilık süt
1 paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı tuz
Alacağı kadar un
İÇİ İÇİN:
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: Hamur için verilen malzemeleri geniş bir kaba boşaltın, aldığı kadar un ekleyip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Kıvama gelince bezelere ayrılır. Bezeleri, oklava yardımıyla yufka inceliğinde açın. Tereyağını eritip sıvı yağla karıştın. Yağı, yufkanın her yerini gelecek şekilde yemek kaşığı yardımıyla eşit şekilde serpin, önce bir tarafından yarısına gelecek şekilde katlayın ve üzerine yağ serpip kaşık yardımıyla yayın. Ardından diğer tarafını da katlayın ve yine yağı yayıp önce sağdan katlayıp yağ sürün, sonra soldan katlayıp yağ sürdükten sonra mektup şeklinde katlayın. Üzerine yağ sürüp iyice yağın donmasını bekleyin, biraz daha açın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA