Türkiye'nin en iyi haber sitesi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 'a konuk oluyoruz. illerinden biri olan Erzincan'da çeşitli kültürlerin etkileri görülür. Mutfağı da bu etkilerden nasibini almıştır. Konumu itibariyle tarihi üzerinde kalan Erzincan'ın mutfağı; Acem ve Arap mutfaklarının da izlerini taşır. Kentin sahip olduğu özgün tarihi doku, mutfak kültürüne de yansımıştır. Yörede geleneksel beslenme düzeni devam ediyor. Erzincan mutfağında beslenmenin temelini ise buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturuyor.

KELECOŞ

MALZEMELER
2 bardak un
Su
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr. dana kuşbaşı
4 adet
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Tuz
YUFKALARI ISLATMAK İÇİN:
2 su bardağı ayran
3 diş sarımsak
YAPILIŞI: Etleri pişirip tavaya alıyoruz. Üzerine piyazlık doğranmış soğanları, tuz ve karabiberi ekliyoruz. İki bardak un, su ve tuzla hamuru hazırlıyoruz, bezeler halinde yuvarlıyoruz. Bezeleri tava boyutunda açıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Ayranı, dövülmüş sarımsakla karıştırıp yufkaları ıslatıyoruz. Etleri yufkaların üzerine koyarak servis yapıyoruz.

ERZİNCAN SIRIN

MALZEMELER
YAPILIŞI:
Una tuz ve su ekleyerek hamuru yoğuruyoruz, bezelere ayırıyoruz. Bezeleri kalın yufka halinde açıyoruz. Yufkaları kızgın saç üzerinde pişiriyoruz. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklıyoruz. Tereyağını eritip pekmezle karıştırıyoruz. Bu karışım ile yufkaların her iki tarafını yağlıyoruz. Yufkaları iki parmak genişliğinde katlayarak rulo haline getirip iki-üç santim kalınlığında kesiyoruz ve tepsiye diziyoruz. Üzerine pekmezli tereyağını döküyoruz.

YUMURTALI BORANİ

MALZEMELER
5 adet yumurta
1 kase yoğurt
Tuz
1 tatlı kaşığı salça
İsteğe göre pul biber ve kırmızı biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ ya da tereyağı
YAPILIŞI: Yumurtaları suda haşlıyoruz. Yumurtalar pişerken yoğurdu karıştırıyoruz. Akıcı bir kıvama gelince içine tuz atıyoruz. Yağı tavada kızdırıyoruz ve salçayı ekliyoruz. Kırmızı biberi de ilave edip istenilen kıvama gelince ocağı kapatıyoruz. Haşlanan yumurtaları büyük bir servis tabağına alıp kesiyoruz ve tuzluyoruz. Yoğurdu üstüne döküyoruz. Üzerine salçalı karışımı ekliyoruz.

GASEFE

MALZEMELER
Yarım kilo kuru kayısı (yarma)
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı ceviz
YAPILIŞI: Öncelikle kayısılarımızı ılık suda biraz yumuşaması için bekletiyoruz, daha sonra güzelce yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerine kayısıları, toz şekeri ve suyu koyuyoruz, üzerine tereyağını ilave edip kısık ateşte suyunu çekip kayısıların rengi dönene kadar pişiriyoruz. Sonra servis tabağına alıp üzerine ceviz döküyoruz ve sıcak servis ediyoruz.

EVELİK SARMASI

MALZEMELER
2 bağ evelik otu
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru reyhan
40 gr. tereyağı
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
YAPILIŞI: Evelik yapraklarını ayıklıyoruz, kaynayan tuzlu suda 10 saniye bekletip çıkarıyoruz. İç harcı için; suyu orta boy bir tencereye aktarıp tuzu serpiyoruz. Su kaynamaya başladığı zaman yıkanmış bulguru ekliyoruz. Bulgur suyunu çekince doğranmış kuru soğanı ve unu ekliyoruz. Kuru reyhanı da üzerine serpip karıştırıyoruz. Karışım soğuyunca, köfte gibi yoğurup evelik yapraklarına sarıyoruz. Hazırladığımız dolmaları yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
BİZE ULAŞIN