Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ayşe kadının sofrası

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, zeytinyağlısından türlüsüne, etlisinden kurutulmuşuna kadar hepimizin çok severek tükettiği taze fasulyeden bahsedeceğim. Taze fasulye yemeği, bamya yemeği, biber dolması, patlıcan-kabak kızartması gibi yemekler hem pratik, hem de sevilen lezzetler arasındadır. Bu yemekler kolay pişmeleri, hafif olmaları, kilo aldırmamaları gibi pozitif yönlerinin dışında sağlık için de oldukça faydalıdır.
Taze fasulye, yaz aylarında pazarlarda, market reyonlarında sık sık gördüğümüz sebzeler arasındadır. Kolayca pişirilebilmesi ve hemen hemen herkes tarafından sevilmesi sebebiyle sıkça tercih edilir. Bazı taze fasulyeler kılçıklıdır. Kılçıklı taze fasulye pek sevilmez ve tercih edilmez. Onun için kılçık kısımları pişirilmeden önce temizlenmelidir. 100 gr. taze fasulye 35 kaloridir.
Bugün Ayşe kadın fasulyesinin çorbasını, yemeğini ve bulgur pilavındaki duruşunu anlatıyorum. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabahcom.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

TAZE FASULYELi BULGUR PİLAVI

MALZEMELER
250 gram fasulye
1 orta boy soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çorba kasesi kalın bulgur
Tuz, karabiber, kimyon, tatlı toz biber
Sıcak su
2 kaşık tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: Fasulyeler yıkanıp ince doğranır. Tencereye yağlar alınıp eritilir. İnce doğranmış soğanlar eklenir, biraz kavrulduktan sonra fasulyeler eklenir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine küp küp doğranmış domatesler eklenir. Karıştırılmadan kısık ateşte 10 dakika kadar pişmesi beklenir. Salça eklenip karışıtırılır. Bulgur ve baharatlar eklenip biraz karıştırılarak kavrulur. Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip kısık ateşte pişirilir.

KÖFTELİ TAZE FASULYE

MALZEMELER
Yarım kg. taze fasulye
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Tuz, pul biber,karabiber
1 adet domates
1 tatlı kaşığı şeker
KÖFTESİ İÇİN:
300 gr. dana kıyma
1 adet soğan
3 yemek kaşığı galeta unu
YAPILIŞI: Soğan ve domates kavrulur, salça ilave edilir. Fasulyeler eklenir. Tuz, şeker ve sıcak su eklenip pişmeye bırakılır. Köftesi için verilen malzemeler yoğrulur. Harçtan küçük küçük köfteler hazırlanıp kızgın yağda kızartılır. Yemeğin pişmesine yakın köfteler ilave edilir.

TAZE FASULYE ÇORBASI

MALZEMELER
300 gr. taze fasulye
150 gr. kıyma
1 adet soğan
2 adet küçük domates
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Tuz
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Taze fasulye ayıklanıp doğranır. Soğanlar da doğranır. Tencereye sıvı yağ konur, soğanlar kavrulur. Ardından kıyma eklenip kavrulur. Kıyma kavrulduktan sonra fasulyeler de eklenip 4-5 dakika kavrulur. Üzerine doğranmış domatesler ilave edilip birkaç kez karıştırılır. Sonra suyu eklenir ve kaynamaya bırakılır. Bir kap içerisinde un, yumurta ve yoğurt çırpılır. Çorbanın kesilmemesi için, kaynayan çorbanın suyundan yoğurtlu karışıma eklenip hızlıca karıştırılır. Yoğurtlu karışım yeteri kadar ılınınca sürekli karıştırılarak çorbaya ilave edilir. Tuz ilave edilip 5-10 dakika kadar da bu şekilde kaynatılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA