Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Börülcenin 3 hali

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün börülceyi konuk ediyoruz. Baklagiller familyasından fasulyeye benzeyen bir tarım bitkisi olan börülce (vigna unguiculata), olgunlaşmamış taze baklaları, tohumları ve olgunlaşmış kuru tohumları sebze olarak değerlendirilen çok eski dönemlerden beri kültür bitkisi olarak kullanılan yiyeceklerden biridir. Taze börülcede yüzde 80-85 su, yüzde 15-20 kuru madde bulunuyor. Yağ miktarı düşük olan börülcedeki kuru maddenin, yüzde 20-30'unu proteinler meydana getiriyor. Ege Bölgesi'nde börülcenin tazesi yemeklik olarak çok kullanılır. Özellikle taze hali ve kuru taneleri haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu olarak yapılan salatası sıkça tüketilir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

MALZEMELER
2 demet deniz börülcesi
2 diş sarımsak
Limon
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI: Deniz börülcelerini bol suda bekletip yıkayın. Tencerede kaynamakta olan suya atıp 15 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra börülceleri köklerinden tutup kılçıklarını tek tek sıyırın. Ayıkladığınız deniz börülcelerini servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ile hazırladığınız sosu dökerek karıştırın. Not: Deniz börülceleri tuzlu olduğu için haşlarken suyuna tuz koymayın. Haşladığınız deniz börülcesini mayonezli sarımsaklı yoğurt ile de karıştırıp yiyebilirsiniz.

KURU BÖRÜLCE SALATASI

MALZEMELER
250 gr. kuru börülce
Yarım demet maydanoz
4 dal taze soğan
Çeyrek demet dereotu
1 adet kırmızı dolmalık biber
3-5 adet kornişon turşu
Yarım) çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Sumak
Tuz
YAPILIŞI: Akşamdan ıslattığımız börülceleri, üzerini geçecek kadar su ilave ettiğimiz tencerede biraz haşlayıp süzüyoruz. Limon suyu ilave ettiğimiz suda 20 dakika tekrar haşlayıp suyunu süzüyoruz. Biberleri, turşuları küp küp doğruyoruz. Dereotu, maydanoz ve soğanı ince ince kıyıyoruz. Hepsini börülce ile harmanlıyoruz. Diğer tarafta zeytinyağı, limon suyunun kalanı, tuz ve sumağı karıştırıp diğer karışıma ekliyoruz.

TAZE BÖRÜLCE SALATASI

MALZEMELER
TARATOR SOSU IÇIN:
Sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
Limon suyu
Sirke
Bayat ekmek içi
Dövülmüş ceviz
YAPILIŞI: Börülceleri temizleyip yıkayın, iki ya da üç parçaya bölün. Suyu önceden kaynatın, sonra içine tuz ve börülceleri atın, kaynar suda 10-15 dakika yumuşayana kadar haşlayın. Düdüklüde 3-4 dakika yeterli olur. Suyunu süzün ve yeşil rengini koruması için soğuk suya tutun. Ayrı bir kapta bayat ekmek içlerini hafif ıslatıp iyice sıkın, çatalla ezin ve buna da biraz zeytinyağı, limon, sarımsak ve sirke ilave ederek, çatalla karıştırın. Karışımı börülceye ilave edip harmanlayarak servis tabağına alın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA