Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yavuz Donat ile arabaşı üzerine

Herkese merhaba. Değerli üstadım, ünlü gazeteci Yavuz Donat'ı köşeme konuk olması için aradığımda, kendisi her ne kadar Mersin'de yetişmiş olsa da, aslen Niğdeli olduğunu belirtti. Niğde'nin geleneksel yemeklerinden biri olan arabaşı çorbasından bahsetmemin uygun olacağını söyledi. Arabaşı, muhallebi kıvamındaki hamur ile öğün arasında yenilen bir çorba çeşidi. Öğün zamanları dışında yenildiğinden çorbanın adı 'ara aşı' olarak da bilinmektedir. Bu isim zamanla değişerek 'arabaşı' halini almıştır.
Bazı rivayetlere göre arabaşının Türkmenlere has bir çorba olduğu ve ilk kez Türkmen Murtaza tarafından yapıldığı söylenmektedir.
Sayın Yavuz Donat'a, köşemi onurlandırdığı için çok teşekkür ediyorum.

ARABAŞI GELENEĞİ

Hamurun ortası yıldız şeklinde çıkartılır, çıkartılan yıldızdan ilk dilimi alan kişiye sonraki bir tarihte arabaşı yaparak, herkesi şaka yoluyla davet etme cezası verilir. Aynı şekilde hamuru çorbaya ilk defa düşüren kişi, evinde bir sonraki tarihte arabaşı yapar. Bu tür uygulamalarla arabaşı, insanların bir araya gelmesini sağlayarak sosyalleşmeye ve yardımlaşmaya vesile olmaktadır.
Arabaşı geleneği, yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'nde görülür. Özellikle Yozgat başta olmak üzere Konya, Kayseri, Niğde ve Mersin illerinde halen yaşatılmaktadır.

ARABAŞI
NASIL YENİR?
İlk zamanlarda keklik etiyle yapılan çorba, sonraları tavuk, hindi veya av etiyle de pişirilir olmuştur. Arabaşı çorbasının yapımına muhallebi kıvamında bir hamur pişirilerek başlanır. Pişen hamur yüksek kenarlı bir tepsiye dökülür, kar üstünde soğutulur ve kare kare kesilir. Kaşığa önce soğuk hamurdan bir parça alınır, sonra sıcak çorbaya daldırılarak birlikte yutulur. Arabaşı, eskiden aynı tastan, genellikle çorbanın sıcaklığını çok fazla hissettirmeyen şimşir kaşıkla yenilirmiş.

ARABAŞI HAMURU

MALZEMELER
1 su bardağı un
1 su bardağı su
Tuz

YAPILIŞI: Unu, su ile ezerek, topaklandırılmadan kısık ateşte yavaş yavaş karıştırılarak muhallebi kıvamında pişiriyoruz. Tuz ilave edip bir tepsiye döküyoruz. Soğuyunca dilimliyoruz.

ARABAŞI ÇORBASI

MALZEMELER
1 adet tavuk ya da hindi
4 su bardağı tavuk suyu
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
Tuz

YAPILIŞI: Bir tencereye yağ koyuyoruz, unu pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. İçine önceden iyice haşlanmış, kemiklerinden ayrılmış ve didiklenmiş tavuk ya da hindi eti ekliyoruz. Salça, tavuk suyu, bol kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek bir çorba elde ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA