Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çağlalar çıktı meydane hepsi birbirinden şahane

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, baharın müjdesi çağla bademli tariflere yer veriyorum. Bazılarımız çağlaya ekşiliğinden dolayı papaz eriği muamelesi yapar ve tuzla tüketir, bazı yörelerde ise etli yemeği yapılır. Uzmanlar, çağla bademin; B ve E vitaminleri ile protein, demir, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda yağ ihtiva etmesinden dolayı çok faydalı olduğunu savunuyor.

YOĞURTLU ÇAĞLA MEZESİ

MALZEMELER
15 adet çağla badem
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 avuç ceviz içi
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
YAPILIŞI: Çağla bademleri ortadan ikiye ayırıp beyaz kısımlarını çıkarıyoruz ve rondodan geçiriyoruz. İçine sarımsak, tuz ve zeytinyağı ilave ediyoruz. Yoğurt ve mayonez ekleyip rondoda çekmeye devam ediyoruz. Ceviz içi ekleyip karıştırarak servis ediyoruz.

ÇAĞLA TURŞUSU

MALZEMELER
750 gr. çağla
3 tatlı kaşığı tuz
3 çay kaşığı şeker
1.5 çay bardağı üzüm sirkesi
YAPILIŞI: Çağlaların baş kısımlarını kesiyoruz. Sarımsakları bölüp kavanozun dibine yerleştiriyoruz. Üzerine tuz, şeker ve sirke ekliyoruz. Bademleri diziyoruz. Üzerini kaynar su ile doldurup ağzını kapatıyoruz. Kavanoz soğuyunca gölgede 15 gün bekletiyoruz. Açtıktan sonra buzdolabına kaldırıyoruz.

ÇAĞLALI YAHNİ

MALZEMELER
500 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 kg. çağla
1 su bardağı nohut
2 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Çağla bademleri ortadan keserek beyaz kısımlarını çıkarıyoruz ve 10 dakika haşlıyoruz. Haşladığımız çağla bademleri, her seferinde suyunu değiştirerek üçdört defa soğuk suda tutuyoruz. Nohudu bir gece önceden ıslatıyoruz. Eti tencereye koyup orta ateşte suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Nohutları ve tuzu ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Kaynar su ilave ediyoruz. Etler pişince bademleri ekliyoruz. Ayrı bir yerde yoğurt ve yumurtayı çırpıyoruz. Yemeğin üzerine döküp karıştırmaya devam ediyoruz. Üzerine karabiber serpiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA