Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Bi' koşu araştırıp geldim; koşu dünyası

Bi koşudur gidiyor sevgili okurlar. Kar, kış, sabahın 6'sı, akşamın 11'i demeden koşuyorlar. Bebek sahili, Caddebostan sahili, Belgrad Ormanı... Koşu grupları, koşu kıyafetleri, koşu ayakkabıları, koşucu beslenmesi, maratonlar derken acayip bir dünyaya dönüştü koşu. Peki neden koşu? Nedir koşuyu bu kadar cazip yapan? Hemen söylüyorum; ilk madde, mutluluk. Doktorlar her ne kadar yürüyüşün koşudan daha sağlıklı ve sakatlıktan uzak olduğunu söyleyerek 'Siz en iyisi koşmayın, yürüyün ağalar' deseler de koşan biliyor, koşan zevkten dört köşe oluyor. Çünkü koşu depresyonun en net ilacı. Koşmaya başladıktan sadece birkaç dakika sonra vücut mutluluk hormonu salgılamaya başlıyor. Öyle ki bu, iyi bir seksten bile iyi geliyor. Motivasyonunuzu artırıp iyi hissetmenizi sağlıyor, özgüveninizi bedavadan cilalıyor.
Düzenli koşu stresin de hakkından geliyor, enerjinizi artırıyor, bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Kalp ritminizi düzene sokuyor, kanseri önlediği söyleniyor ve elbette daha hızlı kalori yakmanıza ve fitleşmenize katkıda bulunuyor.

HEDEF KOYUN
O zaman daha fazla bilgi için benim koşu koçum Ercan Çimenay'a gidip soruyorum. Ercan Hoca ile uzun zamandır çalışıyoruz. Gerçi ben kış gelince biraz yaydım ama deneyimlerimden söyleyebilirim ki koştuğumda hissettiğim mutluluğun tarifi yok. Bedenini tanıyorsun, kendini aşıyorsun, 'yapamayacağım' endişenle yüzleşip çalıştıkça ve inat ettikçe nasıl da başarabildiğini görüyorsun.
Tabii bunun için bilinçli olmak şart. 50 yaşından sonra bir anda hızla koşmaya başlarsan, başına her türlü sakatlık gelebilir.
Herkesin koşu haritası kendine özeldir, o yüzden tek tip antrenman yapılan koşu grupları sakıncalı. Ercan Hoca da öyle diyor: "Benim koşu düzenim sana, seninki bana uymaz. Önce testler yaptırmalı, işin uzmanlarına danışmalısın."
Koşunun faydalarından yararlanmak için düzen şart. Ercan Hoca; "İdeali haftada üç gün, 30-45 dakika arası. Yeni başlayanların 5 km. hedefi koyup 8-12 haftada hedeflerine ulaşmaları lazım; acele yok. Önce kilometreye alışacaksın, sonra hızını artırıp o mesafeyi işleyeceksin" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA