Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Çanakkale 1915' polemiği

Sinema camiasından "Mevlüt, 'Çanakkale 1915' filmine taktı. Serdar Akar'ın çekeceği Çanakkale filmini öne çıkarmaya çalışıyor" benzeri laflar geldi kulağıma...
Aslında yazmaya bile değmez ama 'çamur at izi kalsın' lafına çok inanırım. Yani bu yazıyı biraz zorunluluktan dolayı yazıyorum!
Vallahi benim böyle bir derdim yok. Hadi çıldırdım, böyle bir şey yapıyorum diyelim ama Serdar Akar'ı sadece filmlerinden tanıyorum. Muhabbetim bile yok. Hatta bir yazımda da ağır eleştirmiştim kendisini.

ALTI AYDA ÇEKİLİR Mİ?
Eleştirmenin kaderi bu zaten; iyi yazarsan senden iyisi yok, kötü yazarsan da her zaman bir maksat aranır.
Aslında bu söylentilerin çıkış noktası, benim bundan altı ay önce vizyona girecek Çanakkale filmleriyle ilgili yazdıklarım. Ben o yazılarda sinema dünyasında 'ilk Çanakkale filmini kim çekecek' rekabetinin olduğundan bahsettim.
Dönem dizileri ve 'Fetih 1453'ün başarısından sonra tarihi yapımlara ilginin arttığını, Çanakkale Savaşı'yla ilgili çekilecek filmlerin de halk tarafından sahipleneceğini yazdım.
Bu yarışın içinde de Sinan Çetin, Yeşim Sezgin ve Serdar Akar'ın Çanakkale filmleri vardı.
FİDA'nın yapımcılığını üstlendiği 'Çanakkale 1915' filmi için de "Kalite önemli değil, ne yapıp edip filmi Akar'dan önce vizyona sokalım" gibi bir hava hissettiğimi yazmıştım. Çünkü Akar'ın projesinin hazırlıkları çok daha önceden başlamıştı (tabii o da geride kaldı), Sezgin'in yönetmenliğini üstlendiği FİDA yapımı filmin bitmesi içinse önlerinde sadece 6 ay vardı. 'Altı ayda Çanakkale filmi mi çekilir?', 'Kariyerinde sadece 'Süpürr' filmi olan Sezgin acaba bu büyük görevin altından kalkar mı?' benzeri sorular yöneltmiştim.

'GELİBOLU' ZİRVEDE
Şimdi bakıyorum da endişelerimde haklı çıkmışım. Tabii 'Çanakkale 1915'in bana göre başarısız bir film olmasından dolayı da sevinecek değilim.
Sonuçta ortada büyük bir emek ve dev bir bütçe var.
Benim o yazıları yazmamdaki tek derdim, şanlı Çanakkale direnişine yakışacak özenli bir filmin çekilmesini istememdi. Ne yazık ki Sinan Çetin de, Yeşim Sezgin de başaramadı. Peter Weir'in 1981 yapımı 'Gelibolu'sunun 30 yıl sonra bile yanına yaklaşamadılar.
Not: Yeşim Sezgin genç bir yönetmen, daha yolun başında.
Dönem ve savaş filmlerini çekmeyi kolay kolay kimse göze alamaz.
Böylesine bir zor filmi bitirebilmiş olması bile başarı. Hakkında çıkan eleştirilere de fazla takılmasın.
Aslında şu an yaşadıkları, sinema kariyerine yardımı dokunacak deneyimler!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA