Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Jeremy Clarkson'a ihtiyaç var

BBC'nin otomotiv programı 'Top Gear', türünün en iyisi... Adını çoktan TV tarihine yazdırdı. 'Top Gear'ı 'Top Gear' yapan; sunucusu Jeremy Clarkson'dı. Ama Clarkson artık yok çünkü kovuldu.
Clarkson'ın, prodüktörüyle kavga ettiği gerekçesiyle görevden alındığı söyleniyor. Belki de kavga, bardağı taşıran son damla oldu. Çünkü Clarkson, ırkçı söylemlerde bulunduğu gerekçesiyle sürekli eleştiriliyordu. En son Meksika arabalarıyla ilgili yorum yaparken; Meksikalılar için "Bıyıklı, tembel, beceriksiz ve şişkolar. Tek yaptıkları şey; sırtlarındaki delik bir örtüyle kaktüslere bakmak" demiş. Ve Meksika Büyükelçisi, BBC'yi protesto etmişti. BBC de, Clarkson'ın ulusların tiplemeleriyle ilgili mizah anlayışını savunmuştu.

MUHAFAZAKAR BİR İNGİLİZ
'Top Gear'ı fenomen yapan; Clarkson ve ekibinin mizah anlayışıydı. Clarkson, büyük bir reklamveren olan otomotiv sektörüne bile dalga geçilmeyi öğreten adamdır. Evet, Clarkson'ın dili sivriydi, dalga geçmediği ülke kalmamıştı ama onu ırkçılıkla suçlamak bu kadar kolay olmamalı. Clarkson muhafazakar gelenekleri olan, tutucu bir İngiliz ya da ekranda öyle görünüyordu. Farkında mısınız; insanlar küçük bir yanlış anlaşılmayla anında cinsiyetçi, ırkçı, ayrımcı damgası yiyor. Medyada bu yüzden işini kaybeden çok insan var.
Elbette cinsiyetçi, ırkçı, ayrımcı kişiler cezalandırılmalı ama bu, paranoyaya dönüşmemeli. Bu gidişle kimse kimseyle dalga geçemeyecek ve espri yapamayacak hale gelecek. Zaten medya dünyası etliye sütlüye karışmayan, espri yapmaktan bile korkan insanlarla dolu. Arada Clarkson gibi arıza çıkaran, ezber bozan, riskli mizah yapanlar da olmalı. Riskli mizah yapanların anında ipini çeken bu linç kültürü, dünyayı iyice çekilmez yapıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA