Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Erdoğan uyarmıştı!

Dünyada birinci gündem maddesi; aşı adaletsizliği. 10 ülke dünyadaki koronavirüs aşılarının yüzde 75'ini alırken 130 ülkeye bir doz aşı bile gitmedi. ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Japonya'nın ihtiyaçlarından fazla aşıyı stokladığı ortaya çıktı.

1 milyardan fazla aşıyı stoklayan zengin ülkeler daha fazla rezil olmamak için COVAX adlı bir girişim başlattılar. Dünya Sağlık Örgütü'nün ön ayak olduğu COVAX girişimi aldatmacadan ve zengin ülkelerin şirin gözükme çabasından başka bir şey değil.


COVAX girişimiyle ilk aşılar Gana'ya gitti. 30 milyonluk Gana'ya sadece 600 bin doz gönderildi. Oysa sadece İngiltere 400 milyon dozdan fazla aşı stokladı. Yaklaşık 37.5 milyon nüfusu olan Kanada, 187.5 milyon doz aşı sipariş etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşanacak aşı adaletsizliğini çok önceden görüp 21 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen G20 Zirvesi'nde "Geliştirilen aşılar, mevcut adaletsizlikleri daha da derinleştirmek yerine insanlığın ortak malı olacak şekilde kullanıma sunulmalıdır" diye uyarı yapmıştı ama zengin ülkeler o sıralar aşı stoklamak için fazladan siparişler veriyordu.

FIRSATÇI MI?

Ve şimdi Covid-19'a karşı en etkili ilk aşıyı geliştiren 'BioNTech CEO'su Uğur Şahin ve Pfizer CEO'su Albert Bourla kahraman mı, yoksa fırsatçı mı?' diye bir tartışma başladı. Şu an için büyük fırsatçı gibi gözüküyorlar ama kahraman olmak ellerinde!

Elbette yatırım yaptılar, çalıştılar bunun bir karşılığı olmalı ama karşılığını fazlasıyla aldılar. Örneğin Pfizer'a aşının patentini neden paylaşmadığı soruldu ve "Hastaları sahte ve onaylanmamış ürünlerden koruma" yanıtı alındı. Güler misin ağlar mısın?


Pfizer-BioNTech ortaklığı sadece 2021 yılı için Covid-19 aşısından 15 milyar dolar ile eczacılık tarihinin en yüksek 'aşı cirosunu' bekliyor. Diğer ilaç ve tıbbi malzeme satışlarıyla birlikte yıllık cirosunun da 60 milyar doları geçebileceği tahmin ediliyor. Aşı siparişleri kaç yıla yayıldı acaba? 60 milyar dolar gelecekte katlanarak artabilir! Bu arada dünya hala salgın felaketini atlatmış değil, ölü sayısı 2.5 milyona yaklaştı.

İnsülin ilacını keşfedenlere patent için kaç para istedi biliyor musunuz? Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden Elisabeth Massute açıkladı, sadece sembolik olarak 1 dolar!

Çocuk felci aşısını geliştirenler neden patent almadıkları sorulunca 'Güneşi patentleyebilir misiniz?' diye yanıt verdiler. Pfizer'dan umudum yok ama Uğur Şahin'e aynı soruyu sormak isterim: Güneşi patentleyebilir misin? Fırsatçı mı yoksa kahraman mı olmak istersin?

***


FUTBOLA EN ÇOK DESTEK VEREN LİDER

AK Parti vekili Alpay Özalan, İngiltere Milli Takım Teknik Direktörü Gareth Southgate ile zaman zaman konuştuklarını söyledi.
Özalan, Southgate'in kendisine "Bizde futbolla bu kadar ilgili bir Cumhurbaşkanı olsa dünya şampiyonu oluruz" dediğini aktardı.
Özalan şöyle devam etti:
"Dünya Cumhurbaşkanımızın futbola olan ilgisine gıpta ile bakarken ona futbolda bir Avrupa şampiyonluğu ya da dünya kupası verememenin üzüntüsünü yaşıyoruz..." Southgate'in tespiti gerçekten doğru. Kulüplerin vergi borçlarının ertelenmesi, vergi kolaylıkları, kamu bankaları aracıyla yapılan yapılandırmaları, kamu kurumlarının reklam desteği ve en önemlisi hemen her şehirde yapılan yeni stadyumlar... Futbola Erdoğan'dan önce hiçbir lider bu kadar destek olmadı.
Fenerbahçe kendi imkanlarıyla stadyumunu büyütürken neler çektiğini herkes biliyor. Şimdi kulüplerimizin neredeyse hepsinin yeni stadyumu var. Normal şartlarda Anadolu kulüpleri bu teknoloji harikası stadyumları yapamazdı.
Korkarım ki, Özalan üzülmeye daha çok devam edecek. Futbolun yönetim şekli değişmediği, kulüp başkanları borçlardan sorumlu olmadığı sürece milli takımlar düzeyinde şampiyonluk hayal!

***


BÖYLE BİR ŞEY OLABİLİR Mİ YA?

Vice World News Çin'e giriş yapan bazı ABD'li diplomatlar ve aile bireylerine anal Covid-19 testi yapıldığına dair haber çıktı.
Haberde ABD Dışişleri yetkilileri bu uygulamaya itiraz ettiğini ve Çin'li yetkililerden bu uygulamadan vazgeçme sözü aldıkları yazıyordu.
Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian ise haberi yalanladı ve şöyle dedi: "Bildiğimiz kadarıyla, Çin ülkede bulunan Amerikan diplomatik personelinden hiçbir zaman anal test istemedi."

DEDİKODU MUYDU YOKSA?

Açıklamada 'Bildiğimiz kadarıyla' ve 'istemedi' sözcükleri biraz politik geldi bana! Çinli yetkililer olayın ne kadarını biliyorlar. İstemediler ama diplomatlar arasında "Madem kesin sonuç veriyor, çok met ettiler.
Gelmişken olalım bari" diyen biri mi çıktı yoksa?
Bence Vice World News diplomatların aralarında yaptığı dedikoduyu haber yapmış olabilir.

YANILTICI SONUÇLAR

Bu arada birçok test yanıltıcı sonuçlar veriyor ve uzmanlar, anüs bölgesindeki virüslerin, vücudun diğer bölgelerine göre daha yoğun olduğunu, daha uzun yaşadığını ve bu yüzden anal Covid-19 testi sonuçlarının daha doğru çıktığını belirtiyorlar.

***


FACEBOOK'TAN HABERE YATIRIM

Facebook, gelecek üç yıl içerisinde haber sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Google da, geçtiğimiz yıl gelecek üç yılda habere bir milyar dolar yatırım yapacağını bildirmişti.
Bu yatırımların yalan ve yanlış bilgiyle mücadele için yapılacağı söyleniyor.
Ama Facebook'un yatırım açıklamasını Avustralya medyasına haber için para ödemeyi kabul etmesinden sonra gelmesi akıllara şu soruyu getirdi: "Yoksa Facebook haber de mi üretecek?" Sanmam, zaten üretmediği haberlerle başı yeterince dertte!
Almanya ve Fransa'daki haber üreticileri de Facebook ile haber telifleri için görüşmelere başladı. Umarım bize de sıra gelir.

***


EŞİ ÇOK ŞANSLI

George Clooney bir röportajında pandemi sürecinde günde iki veya üç kez çamaşır yıkamak, gün boyu bulaşık yıkamak gibi hobiler edindiğini açıkladı.
Oscar'lı oyuncu daha önce de Howard Stern'in programında "Çamaşır yıkıyorum, yerleri paspaslıyorum, mutfakta şef benim" demişti.
Oyuncunun insan hakları avukatı olan eşi Amal Clooney gerçekten şanslı. Zeki, ev işlerine yardım eden, insan haklarına duyarlı ve şarap gibi yaşlandıkça yakışıklı olan bir kocası var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA