Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kızım çok yalan söylüyor

Kızım bu aralar çok fazla yalan söylemeye başladı. Önce kızdım, sonra görmezlikten geldim ama yalan söylemeyi bırakmıyor. Ne yapmalıyım? O.D./Manisa

Yalan aslında çocuğun kendisiyle ilgili yaşadığı güvensizlikten ya da kendini koruma altına almak istemesinden kaynaklanan bir savunma mekanizmasıdır. Yalan iki şekilde gelişir; ya tesadüfen ya da birilerinden görerek.

SAKIN ONA KIZMAYIN
Haliyle önce ikinci seçeneği elemeniz lazım yani etrafındaki kişilerin pembe yalanları bile söylememesi lazım. Birinci seçenekteki durumda ise çocuk tesadüfen yalan söyler. Bunun gücünü fark edince, yalan söyleme alışkanlığa döner. Her şeyden önce kızmak ya da sert cezalar vermek, onun size güvenini zedeleyeceği için, yalanını artırabilir. Mutlaka çocuğunuzun farkındalığını artırın. Yani bu huyunun kendisine, dolaylı olarak da ailesine zarar verdiğini hissetmeli. Bu konuda çözümleyici bir eylem planı yapın. Yalan söylemediği durumları ödüllendirin.
Tracy Hogg yöntemi nedir?

Tracy Hogg adında bir yöntem duydum. Bu yöntemi bebeğime uygulamamı önerir misiniz? M.L./Bolu

Tracy Hogg, bir bebek hemşiresidir. Özellikle bebeği uykuya alıştırmaya yönelik bir yöntemdir. Amacı; ağlamadan çocuğa uyumayı öğretmektir. Özellikle ana hedef, bebeğin vücut saatini ayarlamak ve günlük bir rutin oluşturmaktır. Sabah ve öğle saatlerinde, özellikle öğle saatinde uyanık kalması önerilmektedir. Aynı şekilde sabah uykusu için farklı bir rutin, öğlen uykusu için de farklı bir rutin oluşturulması istenir. Yani sabah uykusunda ninni söylenebilir, öğlen uykusunda masal okunabilir. Bu arada çocukların kendilerini güvende hissetmeleri çok önemlidir. Bu ritüellerin istikrarlı uygulanması güven duygusunu beraberinde getirir ve uykuya dalmasını sağlar.

MR kızıma zarar verir mi?

Kızımda dikkat dağınıklığından şüphelenildi. Doktor EEG ve MR istedi. Bunlar tehlikeli mi? N.H./Muğla

EEG, beyin dalgalarının aktivitesinin ölçülme sistemidir. Acı vermez, ilaç gerektirmez. Sadece çekimden önce bir ilaç verilir. Ancak genelde çocuklarda uykuda çekim yapılır. Bu sayede beyin dalgalarının düzensizliği tespit edilir. MR ise daha çok organlardaki yapısal bozuklukları tespit etmek için kullanılır. Çocuklarda anestezi uygulanır. Endişelenmeyin, gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz. Ayrıca bu bulgular, teşhisin daha net konmasını sağlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA