Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversite yolunda değişiklikler

Üniversiteye girişin kuralları, 4 Ocak'ta ÖSYM'nin web sitesinde ilan edilecek. Öncesinde, yenilikler kamuoyu ile paylaşılıyor. Bunları, değerli dostum ve İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç'la konuştuk. Meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş hakkı, 2017'den itibaren uygulanmayacak. İki yıllık ön lisans programını tercih edebilmek için ilgili YGS puan türünden baraj puanı aşmak gerekecek. YGS'de lise türü ne olursa olsun, her mezunun ortak müfredattan sorumlu olduğu göz önüne alındığında, bu değişikliğin teoride can yakmayacağı düşünülebilir. Ancak Lise 1'den beri sınavsız geçişe güvenip gevşek davranan pek çok meslek liseli için süreç zorlu geçecek.
Son yıllarda tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık için getirilen taban başarı sırası uygulamasına 2017 ÖSYS'de öğretmenlik bölümleri de dâhil edildi. Artık üniversitede öğretmenlik okuyabilmek için ilk 240 bine girmek gerekiyor. PISA'da karşımıza çıkan karamsar tabloyu tartıştığımız bu günlerde, yeni mezun öğretmenlerin niteliğini artıracak bu değişiklik yerinde gözüküyor. Bu değişikliğin Ağustos 2017'ye yansıması, başta vakıflar olmak üzere kontenjanlarda boşluklar oluşması olabilir. Ancak etki 2016'da mühendislik kontenjanlarında görüldüğü kadar derin olmayacaktır.

Kararlar doğru, zamanlama yanlış
Yıllardır YGS puan türü öğrenci alan bazı öğretmenlik programları 2017 ÖSYS'de LYS puan türü ile öğrenci alacak. Buna göre, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği YGS-1 yerine MF-1, beden eğitimi ve spor öğretmenliği YGS-6 yerine TM-2, kimya öğretmenliği YGS-2 yerine MF-3, okul öncesi öğretmenliği YGS-5 yerine TS-1, özel eğitim öğretmenliği YGS-4 yerine TS-1 puan türüyle öğrenci alacak. Bu bölümleri hedefleyenler için, değişiklik soğuk duş etkisi yarattı. Bence kararlar doğru, ancak zamanlama yanlış. Benzer bir puan değişikliği de İlahiyat ve İslami fakülteleri için geçerli. YGS ile girilen programlara artık LYS ile girilecek. ÖSYM, her testten soru örnekleri yayımlamalı.
Açık uçlu soruların YGS-LYS'de sorulması yıllardır konuşuluyordu. Bu yıl LYS'de az sayıda açık uçlu soru olacak. Bu uygulamanın amaca hizmet edip etmeyeceğini Haziran 2017'de değerlendirebileceğiz. Şahsi öngörüm, beklenen faydanın elde edilemeyeceği yönünde. Bununla birlikte oyunun kuralları 4 Ocak'ta yayımlanacak kılavuzla netleşecek. Baraj puanların artıp artmadığı, testlerin puan türlerine katkı yüzdesinin değişip değişmediği, bir soru iptal edilirse bunun herkeste doğru kabul edilip edilmeyeceği, bir mi yoksa iki mi YGS olacağı, eczacılık ve diş hekimliği için taban başarı sırası şartı olup olmadığı yine bu kılavuzda belli olacak. Merakla bekliyoruz. Üniversite yolunda herkese başarılar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA