Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Yeni yasama yılında beklentiler

Bugün yeni TBMM ile yeni yasama yılı açılıyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün, açılış konuşmasında, yeniden iç huzuru sağlayıcı ve birleştirici mesajlar vereceği, teröristlerin silah bırakması için çağrıda bulunacağı ve Türkiye'nin ulaştığı büyük dış vizyonu anlatması bekleniyor. Cumhurbaşkanı, önceki gün, yemin kararı alan BDP'lilerle de yaptığı görüşmede, bu istikametteki görüşlerini belirtmişti.
Cumhurbaşkanı'nın açış konuşmasından sonra BDP'liler nihayet yemin edecekler... Bizce BDP'lilerin TBMM'ye gelmeleri bir sürpriz değil. BDP'lilerin 1 Ekim'de TBMM'ye gelerek yemin etmeleri zaten bekleniyordu. Her ne kadar, KCK'nın ve DTK'nın aksi yönde çağrıları olmuşsa da bunun PKK/ BDP'nin senaryosunun bir parçası olduğu ve baştan beri TBMM'ye gelmeyi düşündükleri bilinen bir gerçekti.
BDP'lilerin en büyük açmazı, kendi hür iradelerine sahip olamayışları ve teröristbaşı ile Kandil'in kararları dışına çıkamayışlarıdır. Zira BDP, iddia ettikleri gibi Kürt halkının çıkarlarını savunan bağımsız bir siyasî örgüt değil, terör örgütünün emrinde ve onun ayrılmaz bir parçasıdır. Bunun için de Emre Aköz'ün dediği gibi, iddialarının aksine, barışı savunmak için değil, 'savaşı savunmak için Meclis'e geliyorlar.'
Bu militan ekibin demokratik bir siyaset anlayışı çizgisine gelebilmesi, ancak terör örgütünün tamamen etkisiz hâle getirilebilmesi ve BDP'nin demokratik şekilde yeniden yapılanmasıyla mümkün olabilecektir.


***
Yeni Meclis'in ana gündemi, henüz yasama yılı açılmadan belli olmuştur: 'Yeni Anayasa'nın hazırlanması... Başbakan, bu hedefe 2002 sonuna kadar ulaşılabileceği beklentisi içindedir. TBMM'nin tatil dönemini boşa geçirmeyen Başkan Cemil Çiçek, bu arada muhalefet gruplarının Yeni Anayasa sürecine hazırlanmasında olumlu temaslar gerçekleştirmiştir. Bu temaslardaki yapıcı tavırları için CHP ve MHP gruplarını, liderleriyle birlikte kutluyoruz.
'Demokratik ve Hürriyetçi Anayasa'nın, muhtevası bakımından da özellikle üç parti grubu, AK Parti, CHP ve MHP arasında büyük ihtilâflara sebep olmayacağını ve bu üç siyasî partinin kırmızı çizgilerini asgariye indirebileceklerini düşünüyoruz. Ancak, ayrı siyasî kimlik peşinde koşan BDP'den Yeni Anayasa konusunda uzlaşmacı tavır beklemek hayâldir. Bu durumda, yüzde 90'ın üstünde sağlanabilecek bir mutabakat meseleyi hâlle yeterli olacaktır.

***
Yeni Anayasa Yılı'nda TBMM'nin ikinci önemli gündem maddesini 'terörle mücadele' teşkil edecektir. 'Sınır ötesi kara harekâtı' için TBMM'den izin alınmasını müteakip, aksi istikametteki yanıltma gayretlerine aldırmaksızın harekât başlatılmalıdır. Ayrıca, terör örgütünün emrindeki BDP haricinde Meclis'te grubu bulunan siyasî partiler arasında 'terörle mücadele' konusunda mutabakat sağlanmalı, muhalefet grupları da alınacak tedbirler hususunda iktidarı desteklemelidir.
Ayrıca, yeni dönemde reformları ve özellikle 'Yargı Reformu'nu öncelikle gerçekleştirmek hayatî önem taşımaktadır.
Yeni yasama yılında milletvekillerine başarılar diliyoruz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA