Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Çocuklu ailelere özel yolculuk tüyoları

Bayram tatilinin uzaması ve okulların henüz açılmamış olması çocuklu aileler için bir tatil fırsatı sunuyor. İşte çocuklarla seyahate çıkmadan önce dikkat etmeniz gerekenler...

Kurban Bayramı sebebiyle uzun zamandır gitmeyi planladığımız yerlere gidebilecek kadar zaman kazandık diye düşünüyorum. Okulların da henüz açılmamış olması, çocuklu aileler için son tatil şansı anlamına geliyor. Eğer bir çocuğunuz varsa; kullanacağınız ulaşım aracından kalacağınız yer, hatta gün sayısına kadar her şey ona bağlı demektir. Son yıllarda, gelişen şartlar sebebiyle daha önce alışkanlığı olmayanlar bile uçak yolculuğu yapmaya başladı. Kalabalık ve kapalı ortamlardan oluşan uçaklarda, özellikle bebeklerinizi rahat ettirmenin bir formülü var mı? Hekimlik mesleğindeki başarılarını takdirle takip ettiğim Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Palabıyık, bu konu hakkında detaylı bir rehber hazırladı ve çocuklu ailelerin bir anda kabusa dönüşebilen uçak yolculuklarını kolaylaştırmanın kurallarını sıraladı...

AĞRI KESİCİ ŞURUP VERİLEBİLİR

Hiç şüphe yok ki uçak yolculuklarının en can sıkıcı tarafı, basınç değişikliği sebebiyle kulaklarda oluşan rahatsızlıklardır. Hem yetişkinler, hem de çocuklar için son derece can sıkıcı olan bu durumu atlatmak yetişkinler için elbette daha kolay. Peki ya bebekler? Basınç değişikliği sebebiyle kulaklarda oluşan şişkinlik ve ağrı, bebeklerin bir anda ve acı içinde ağlamalarına sebep olur. Bu durumu önlemek için soğuk algınlığı gibi durumlarda kullanılan ağrı kesici şurupların faydası olabilir. Östaki borusu daha kolay açılır ve orta kulağın havalanması sağlanmış olur. Elbette bu kararı anne-babalar tek başlarına vermemeliler. Bu gibi durumlarda, bebeği takip eden uzman hekimin destek ve onayı ile seçilen şurup verilmelidir. Bebekler, doğar doğmaz uçağa binebilirler ancak sağlık veya zorunlu durumlar dışında bu, pek de önerilen bir davranış değil. Sağlıklı bir bebek en erken bir aylıkken uçağa bindirilebilir.

KALKIŞTA BEBEĞİNİZİ EMZİRİN

Uçak yolculuklarında kulakları rahatlatacak bir diğer önlem, özellikle iniş ve kalkışlarda yutkunmaktır. Yetişkinler için sıklıkla tavsiye edilen bu yöntem, bebekler için de uygulanmalı. Bunun için iniş ve kalkışlarda bebeğinizi emzirmek, sevdiği bir içeceği içirmek ya da sakız çiğnetmek yapılabilecekler arasında yer alıyor. Uçaklar, yetişkinler için bile son derece sıkıcı sayılabilecek dar ve kapalı alanlardır. Böyle bir ortamda bebek ve çocukların huzursuz ve huysuz olmaları son derece normal. O halde bu ortamda ne kadar kısa süre geçirirseniz o kadar iyi. Eğer çocuğunuzla yolculuk edecekseniz, uçağın kapısına en yakın koltuğu seçmelisiniz. Uçağa en son binenlerden ve ilk inenlerden olmanız, çocuğunuzun rahatlığı için çok önemli. Son yıllarda uçak firmaları, yeni doğan bebek yolcularını da düşünerek, aileyi en ön koltuğa almaya ve duvara monte beşikler aracılığıyla son derece konforlu bir yolculuk sunmaya başladılar. Ayrıca uçuş saatlerinizi seçerken çocuğunuzun uyku saatlerine denk getirmeniz de iyi bir fikir olacaktır. İşte işinizi kolaylaştıracak uçakla yolculuk tüyoları:
Rahat giysiler ve yedekleri yanınızda olmalı. Ev ortamında giyilen kıyafetlerin giyilmesi, çocukların huzursuz olmasını önlüyor. Eğer yaramaz bir çocuğunuz varsa havaalanındaki kalabalıkta kaybolmasını önlemek için kolay fark edilen canlı renklerde giysiler giydirilmesinde yarar var.
Uzun yolculuklarda en sevdikleri birkaç oyuncak, boyama kitapları ve kalemleri, masal kitapları yanınızda olsun.
Uçakta verilen yiyecek ve içecekleri yok sayarak çocukların en sevdikleri içecek ve yiyeceklerden ihtiyacı kadar almak gerekiyor.
Biberonla beslenen bebekler için kısa süreli uçuşlarda en az iki, uzun süreli uçuşlarda da üç temiz biberon bulundurmalı.
Yeterince alt bezi ve ıslak mendil yanınızda bulunsun. Eğer kabin memurlarından yardım istenirse uçağın tuvaletleri bez değişimi için uygun hale getirilebiliyor.
Uzun süreli uçuşlarda yolculuk öncesinde ve her dört-altı saatte bir vermek üzere bir soğuk algınlığı şurubunun kullanılması çocukların rahatlamalarını ve sakinleşmelerini sağlıyor.

İNDİKTEN SONRA BOL SIVI TÜKETSİN
Uçuş sonrasında da her zaman olduğu gibi bol sıvı tüketilmesi çocukların daha kolay adapte olmalarına imkan tanıyor. Özellikle varılan yerde aşırı sıcak hava varsa sıvı tüketimi çok önem kazanıyor.
Aktif enfeksiyonu olan çocukların; hem kendileri için, hem de diğer yolculara da enfeksiyonu bulaştırabileceklerinden zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçmaması gerekiyor. Özellikle bir kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabiliyor. Sinüzitli çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabiliyor. İshali olan çocuklar da aşırı sıvı kaybedebileceği için ishal düzelene kadar uçmaları önerilmiyor. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların da doktor kontrolünden geçmelerinde yarar var.

GÜVENLİ OTOMOBİL YOLCULUĞU İÇİN...
Çocuklu bir ailenin araba yolculuğunda dikkat etmesi gereken ilk ve en önemli kural, bebek ya da çocuklarını çocuk koltuğunda oturtmaktır. Yapılan araştırmalar, kaza hallerinde en çok annesinin kucağında yolculuk eden çocukların etkilediğini gösteriyor. Ardından, -maalesef- özel koltuğunda değil de normal koltukta ve kemer takmayanlar geliyor...
Sadece fiyata göre koltuk satın almayın. Yüksek fiyat, koltuğun daha güvenli ya da daha kolay kullanımlı olduğunu göstermez. Ancak çok ucuz ve kalitesiz modellerden de kaçınmak gerekir.

BIRAKIN KOLTUĞA GÖMÜLSÜN
Beğendiğiniz bir koltuk bulduğunuzda, bunu deneyin. Çocuğunuzu içine koyun ve emniyet kemeri ile tokasını ayarlayın. Uygun ve güvenli olarak aracınıza yerleştiğinden emin olun.
Araç emniyet koltuklarının resim veya gösterimlerinin doğru şekilde kullanımını göstermeyebileceğini unutmayın. Mutlaka kendi aracınızda deneyin.
Bebekler için dizayn edilen araç koltuklarının içine minder battaniye gibi malzemeler koyup zemini düzleştirmek çok sık yapılan bir hatadır. Bu şekilde koltuktan kayıp düşme riski artar. Bırakın bebeğiniz koltuğun içine gömülsün; endişe etmeyin beline ya da sırtına bir zarar gelmez. Bu koltuklar bebeğinize anne karnındakine benzer en rahat pozisyonu verirler. Kemerleri de uygun şekilde bağlanınca birçok bebek ağlamayı kesip yolculuk boyunca hiç sorun çıkarmadan uslu uslu durur.
Bir çocuğu asla yolcu hava yastığının karşısındaki araç güvenlik koltuğuna oturtmayınız. Küçük bir kaza sırasında patlayan hava yastıkları çocuğun ölmesine yol açabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA