Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Gıdaları deterjan ve çamaşır suyuyla yıkamayın

Bazı insanların koronavirüs endişesi nedeniyle gıdalarını sabun, deterjan, hatta çamaşır suyuyla temizlediğini duyuyoruz. Sebze-meyvenizi bol suyla yıkamak ve sirkeli suda bırakmak, yeterlidir. Sabunu da sadece el yıkamak için öneriyoruz

COVID-19'a neden olan koronavirüs, diğer birçok virüs gibi bazı yüzeylerde hayatta kalabiliyor. Ancak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre şu ana kadar COVID-19'un gıda ya da gıda ambalajı yoluyla yayıldığına dair bir kanıt yok. Yine de sebze ve meyveleri çok iyi bir şekilde yıkayarak, paketli ürünleri de silerek kaldırmanın bir zararı dokunmaz. Alışverişi tamamlayıp eve geldiğinizde, aldığınız ürünleri yıkamak ya da silmek için koyduğunuz zemini temizlemeyi unutmayın. Buraları temizlemek için de evinizde bulunan malzemeler fazlasıyla yeterli olacaktır.

ELMANIZI İYİCE YIKAYIN
Solunum yolu virüsleri üzerine yapılan bir araştırmada, bazı virüslerin gıda yüzeylerinde yaşayabileceği verileri elde edildi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ise yeni koronavirüsün gıda yüzeyleri yoluyla bulaşabileceğine dair kanıt olmadığını söylüyor. Birçok uzmana göre de gıdalar yoluyla virüse maruz kalma riski oldukça düşük bir ihtimal. Olmaz ama ben yine de kötü senaryodan bahsedeyim. Diyelim ki ara öğününüz olacak elmanın üzerine virüsü taşıyan biri öksürdü. Damlacıklar elmanın üzerine düştükten kısa bir süre sonra o elmayı alıp yerseniz virüsün size bulaşması olası. Gıda yüzeyindeki virüs ancak birkaç saat yaşayabilir. Koronavirüs, sert yüzeylerde olduğu gibi gıda yüzeylerinde uzun süre yaşayamaz. Tabii elma, size üzerindeki virüsün yaşayıp yaşamadığını söyleyemeyeceği için yine de yıkamayı ihmal etmeyin. Bazı kişilerin koronavirüs endişesi nedeniyle paranoyakça davranışlar sergilediğini görmeye başladık. Mesela gıda ürünleri temizliğinde sabun ve deterjan, hatta çamaşır suyu kullanımı… Evet, sabun kullanımını öneriyoruz ama sadece el yıkamak için, elma yıkamak için değil. Gıda temizliğinde sabun, deterjan ya da çamaşır suyu kullanımını önermiyorum. Koronavirüsün gıda üzerinden bulaşma ihtimali zaten çok düşük. Çamaşır suyu, kendi başına sağlık açısından farklı riskler ortaya çıkarabilir. Gözlerde, ağızda ve boğazda tahrişe neden olabilir. Aşırı solunumu, akciğer tahrişine yol açabilir. Akciğerleri hedef alan ve ciddi solunum problemlerine neden olan koronavirüsten korunmak için kesinlikle yanlış bir yöntem.

SOĞUK
ORTAMLAR VİRÜSLERİ KORUR
ÖZELLİKLE çiğ tüketilen ürünleri sirkeli suda bekletebilir veya akan suyun altında yıkayabilirsiniz. Eğer içiniz rahat edecekse her iki yöntemle de yıkayın. Aklınızda yine de şüphe kalıyorsa, pişirebileceğiniz ya da ısıtabileceğiniz türde sebze-meyve satın alın derim. Çünkü 65 derecenin üzerindeki ısı koronavirüsü öldürüyor. Ayrıca virüslerden arındırmak adına gıdaları dondurucuda muhafaza etmeye başlayanlar da var. Bu da yine doğru bir yöntem değil. Zira laboratuvar ortamları düşünüldüğünde, soğuk ortamlar virüsleri korumak için kullanılır. Yani bu yöntemle virüsü öldürmemiş, korumuş oluyorsunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA