Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

İmplantla birlikte aynı günde diş protezi

All On Four tekniği, ağzında hiç diş bulunmayan hastalar için başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Hasta bu şekilde aynı gün geçici sabit protezini kullanmaya başlayabilir

Kayıp dişler yüzünden zorluk çeken hastalar için dental implantlar en etkin çözümdür. Dental implantlar kendi doğal dişleriniz gibi bir görüntü verir ve fonksiyonlarını o şekilde gerçekleştirir. All On Four tekniği, tam dişsiz hastalarda belirli açılarla yerleştirilen dört adet dental implant üzerine aynı gün diş protezinin sabitlenmesini sağlayan bir tekniktir. All On Four tedavisi planlanan hastalara öncelikle klinik ve radyolojik muayene yapılması gerekir. Bilgisayarlı tomografi (BT) üzerinde ölçümler yapılarak hastaya uygun bir planlama yapılır. Bu tedavi, cerrahi ve diş protezi işlemleri olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Tedavi günü planlandığı şekilde hastaya 4 adet dental implant yerleştirildikten sonra, aynı gün, geçici diş protezi dental implantların üzerine sabitlenir, üç ay sonra ise hastaya daimi diş protezleri yapılır.

All On Four tedavisi kimlere uygulanabilir?
Bu tedavi, dental implant ameliyatına engel teşkil edecek herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve yeterli kemik hacmine sahip, tam dişsiz (hiç dişi olmayan) hastaların hepsine uygulanabilir. İşlem sonrası dental implantların üzerine sabitlenen geçici diş protezi hemen kullanılabilir. Ancak dental implantlar ile kemiğin kaynaşma süreci olan üç aylık dönemde hastaların tavsiye edilen bir diyet şekliyle beslenmesi gerekir. Bu süreç tamamlandıktan sonra yapılacak daimi protez ile normal beslenme düzenine geri dönülebilir.

Avantajları nelerdir?
Tam dişsiz hastalara aynı gün, tek bir cerrahi işlem ile sabit diş protezi yapabilme imkanı sunar.
Sinüs lifting (sinüs yükseltme ameliyatı), kemik ilavesi gibi ileri cerrahi işlem uygulanmadığından operasyon daha kolaydır.
Dental implant ameliyat süresi oldukça kısadır.
Kullanılan dental implant sayısı azaldığı için ve ekstra cerrahi işlem gerektirmediğinden dolayı maliyeti daha da düşüktür.
Kişiyse özel planlama, estetik bir görünüm ile gülüş estetiği sağlanır.
Temizliği ve bakımı kolaydır.
Hareketli diş protezi kullanamayan hastalar için uygundur.
Dizaynı, damaklı diş protezine (tam diş protezi) göre farklıdır. Hastanın damak kısmını kaplamadığı için kullanımı daha kolaydır.
Tedavi seansı sayısı az olduğundan, şehir veya ülke dışında ikamet eden hastalar için uygundur.

Güvenilir bir teknik midir?
All On Four tekniği (4 implant tekniği), 10 yılı aşkın bir süredir diş hekimliğinde başarıyla uygulanan bir tekniktir.
Bu teknik, diş hekimliğinde hastalara güvenilir hızlı ve düşük maliyetli bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Ekstra maliyet, teknoloji ve beceri gerektirmesine rağmen bu alanda uğraşan hekimler tarafından sıklıkla kullanılmakta ve çok yüksek bir başarı oranı sağlandığı görülmektedir.

Klasik implantın köprülerden farkı nedir?
Standart implant tekniğinde, implantlar çene kemiğine ortalama 90 derecelik açı ile yerleştirilir. Köprü protezini desteklemek içinse minimum altı adet implanta gereksinim duyulur. Üzerine diş yapılabilmesi için de 3-6 aylık iyileşme süresini beklemek gerekir. Bunlara ilave olarak bazen de hastanın yeterli kemik dokusu yoksa kemik grefti uygulanılması gerekebilir.

4 İMPLANT (ALL ON FOUR) TEKNİĞİ

Sabit bir köprü için yalnızca 4 adet implant gerektirir.
Genellikle daha ucuz ve etkili bir çözümdür.
Çoğunlukla kemik grefti uygulamadan tedavi gerçekleştirilebilir.
İmplantlar ve dişler aynı zaman diliminde (tek bir randevu içerisinde) takılabilir.

GELENEKSEL YÖNTEM

Sabit bir tedavi için 6-8 adet implant gerekmektedir.
Daha fazla implant, cerrahi ve randevu gerektirdiği gibi daha da masraflıdır.
Genellikle kemik greftine ihtiyaç duyulur ve tedavi süresi daha uzundur.
Birden fazla randevu gerektirir, daimi proteze kadar geçici bir protez takılmamalıdır.
6-8 aylık bir iyileşme süreci vardır.

DİŞ YAPTIRIRKEN EMNİYET KEMERİNİZİ BAĞLAYIN

Diş tedavilerinde kullanılan anestezik solüsyonlar, tedavi öncesi korku, kullandığınız ilaçların etkileşimi gibi unsurlar birleştiğinde hayatınızı tehlikeye sokacak birçok komplikasyonlar ile karşılaşabilirsiniz. Bunlar hakkında bilgilenmeniz, bazı önlemlerin alınmasında faydalı olacaktır.
Yazdıklarım sizde korkuya sebep olabilir fakat kendimi sizleri bu konularda da bilgilendirmek sorumluluğunda hissediyorum. Bu sıraladığım komplikasyonlar yüzde bir, binde bir, on binde bir ve yüz binde bir görülme sıklığına sahip olsa da sizlerin tedavi esnasında karşılaşmayacağınız manasına gelmez.

SENKOP (BAYILMA)

Kalbe bağlı veya kalp dışı nedenlerden oluşur. Senkop, kalp debisindeki (atım hacmi) ani düşüse bağlı olarak gelişen yetersiz beyin kan akımına bağlı geçici şuur kaybı olarak tanımlanır. Bayılma, ani şuur kaybıyla birlikte solunum ve dolaşım gibi fonksiyonların azalmasıyla karakterize olan bir tablodur. Diş hekimliğinde uygulanan anestezi sonrası en sık görülen komplikasyondur. Kan, vücudun alt bölümlerinde toplandığı için dolaşımda kan yetersizliği olur. Kanın kalbe dönüşü yavaşlar ve beyinde aniden anemi ve şuur kaybı meydana gelir.
Senkopun klinik belirtileri başta fenalaşma hissi, göz kararması, baş dönmesi, solgunluk, üşüme ve soğuk terlemedir.
Bayılmanın ortaya çıkış nedenlerini; korku, aşırı ağrı, havasız ortam, diş hekimliğinde kullanılan anestezik solüsyonların içinde bulunan adrenalinin ters etki göstermesi, düşük tansiyon şeklinde sayabiliriz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için korkan hastalar bekleme salonlarında, özellikle kalabalık hasta grubunun olduğu yerlerde fazla beklememeli ve bekletilmemelidir. Hekimlerin hasta yaklaşımı daha arkadaşça ve pozitif olmalıdır. Hastaların kendilerini iyi ifade edebildikleri ve anlaşabildikleri hekimleri tercih etmeleri tavsiye edilir. Bekleme salonlarında hastalar kendilerini huzurlu hissetmeli ve havanın temiz kokulu olması hastanın da rahat olmasını sağlar. Bayılmanın geç fark edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasındaki gecikmeler oksijensizlikten dolayı geri dönüşümü olmayan bozukluklara ve uzun süreli kalp debisi azlığından dolayı kalp durmasına yol açabilir.
Diş hekiminin hastanın yanından ayrılmadan durması hem hastaya güven verecek, hem de bir sıkıntı olduğunda müdahale etme imkanı sağlayacaktır. Bayılma durumunda hastanın ayaklarının kalp seviyesinden yukarı kaldırılması, hastanın çabuk bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır.

KALP DURMASI

Sadece diş tedavisi esnasında değil, her zaman her yerde karşımıza çıkabilecek bir durumdur. Bekleme salonunda, tedavi esnasında, hasta tedavi sonrası evine ya da işine dönerken kalp durmasıyla karşılaşılabilir.
Kalp durmasının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Kan basıncı ve nabız yokluğu, soluk almanın durması, hastanın hareketsiz olması, gri kül rengi bir ten, terleme, göz bebeklerinin büyümesi. Bu gibi durumlarda hasta düz yere yatırılır, vücudu sıkan her şey gevşetilir, suni solunuma başlanır ve 112 aranır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA