Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

“Şubelerim Anadolu’da” dedi Türk kahvesine sahip çıktı!

2023 Türkiye'sine güçlü bir ekonomiyle girmek için hükümet ve özel sektörün önemli hedefler açıkladığını biliyoruz ve de bu yol haritasına uygun gidildiğinin de farkındayız. Peki güçlü bir ekonomiye giderken o ülkenin kültür ve sanatı da aynı paralellikte gitmeli mi? Gelişmiş ülkelerden gördüğümüz şu ki bu artık bir zorunluluk.
Son yıllarda işte bu zorunluluğa uyan güzel gelişmeler yaşanmaya başladı. İşte bunlardan çok önemli bir tanesi de Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği'nin UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne 2013 yılında girmiş olması.
Düşünün ki UNESCO listesine giren ilk sıvıdan söz ediyoruz. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi Doç. Dr. Evrim Ölçer, bunun ne kadar önemli olduğunu anlatırken, "İskoçya'yı viskisiz, Fransa'yı şarapsız, Japonya'yı sakesiz, İtalya'yı kahvesiz düşünemezsiniz değil mi? Ama hiçbiri henüz listede yok" diyor. Tük kahvesiyle ilgili bu gelişme yaşanınca, İtalya ani bir kararla 2015 milli müracaat listesini değiştirmiş ve kahveyi koymuş mesela.
Bu güzel gelişmeler yaşanırken, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği de boş durmamış ve Topkapı Sarayı Müzesi'yle ortak bir çalışma yaparak "Bir Taşım Keyif- Türk Kahvesi'nin 500 Yıllık Öyküsü" sergi ve kitap projesini hayata geçirmiş. Tabii tüm bu anlattıklarım, 2023'te güçlü bir şirket olma hedefini, kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle birleştiren ve öne çıkaran bir banka sayesinde gerçekleşmiş.
Dernek Başkanı Merve Gürsel, projeyi kahve şirketlerinden, markalarından bağımsız bir kuruma, Şekerbank'a götürmüş ve proje anında kabul görmüş. Önceki gün Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan ile buluşup sergiyi birlikte dolaştık. Göktan, Şekerbank'ın şubelerinin yüzde 62'sinin Anadolu'da olduğunu, banka olarak kırsal kalkınmayı desteklediklerini ve yerel kültürü de korumaya çalıştıklarını söylüyor. O nedenle bu proje önlerine geldiğinde hiç tereddüt etmeden kabul etmişler. Böylece çeşit çeşit kahve fincanından, cezvesine, güğümüne, saray kahve adetlerine kadar Türk kahvesine ait her şeyi görebileğiniz 700 parçadan oluşan dev bir sergi ortaya çıkmış. Girişinde dev bir kahve bitkisinin yer aldığı bu sergiyi gezmek için fırsat yaratmanızı tavsiye ederim. Türk kahvesinin hikayesi hakikaten çok etkileyici.

Kişi başı tüketim 1 kilo bile değil!

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği yöneticileriyle sohbetten kalan ilginç bilgiler ise şöyle: Dünyada günde 1 milyar 300 milyon doz kahve tüketiliyor. En yaygını filtre kahve. Yapılan her 5 kahveden 1'i İtalyan usulü kahveler. Her 200 doz kahveden biri de Türkiye'deki gibi cezveyle yapılan kahveler. Yani İtalyan kahvesi Türk kahvesinden 40 kat fazla içiliyor günde. Türkiye'de kişi başı kahve tüketimi yılda 1 kilonun altında. Yunanistan'da bizden 6 kat fazla kahve içiliyor. Yılda 13 kilo ile en fazla kahveyi İskandinav ülkeleri tüketiyor. 1 doz Türk kahvesi için 6.5 gram kahve koymak gerekiyor. Son olarak kısık ateşte güzel bir Türk kahvesi 3.5 dakikada pişirilmeli diyor uzmanlar ama sanıyorum artık hepimiz Türk kahvesini nefis yapan yerli markaların peşine düştük.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA