Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Kilo vermekle selülit gitmez

Uyguladığınız diyet ya da egzersiz ne olursa olsun, kilo verdiğinizde vücut yağ oranınız düşer fakat selülit oranında ölçülebilir bir düşüş gözlenmez. Bunun nedeni, selülite yol açan yağların dermal tabakada hapsolmasıdır

Selülitten ilk kez Avrupalı doktorlar tarafından 19'uncu yüzyıla girilirken bahsedilmişti. Tıp literatüründe kulağa ilginç gelen birçok isimle adlandırılmıştı; bunlardan bazıları mezenkimal hastalığı, selülit dermo-hipodermoz ve panniculosis'tir. Bildiğiniz gibi yağ dokusu vücudun birçok bölgesinde değişen oranlarda bulunur. Öncelikli olarak organlar için koruyucu bir kılıf oluşturur ve enerji deposu olarak işlev görür. Normal yiyecek alımınızı azalttığınızda, vücudunuz otomatik olarak depolanmış yağ rezervini yakmaya başlar. Düşük kalorili diyetlerde birçok bölgeden yağ atılırken, selülit öbekleri olduğu yerde kalır.

SELÜLİT NEDİR?
Cildin altında bulunan yağ, kasları kaplayan yağdır. Harcayacağınızdan daha fazla kalori aldığınızda yağ birikme yapar ve bu yağlar ancak diyet ya da egzersiz yaptığınızda yok olur. Uyguladığınız diyet ya da egzersiz ne olursa olsun, kilo verdiğinizde vücut yağ oranınız düşer fakat ölçülebilir bir selülit oranı düşüşü gözlenmez. Bunun nedeni, selülite yol açan yağların dermal tabakada hapsolması ve vücudun bu yağları yakıt olarak kullanmamasıdır. Diğer selülit tedavilerinin çoğunun temel sorunu, sadece deri altında bir tabaka oluşturan bağdokulardaki yağları hedef almalarıdır. Bu yaklaşım işe yaramaz, çünkü dermal tabakadaki yağ normal yağın yanıt verdiği tedavilerek aynı şekilde yanıt vermez. Derinin alt tabakasındaki yağ ne yazık ki her zaman yerinde kalacaktır. Ancak iyi haber, her gün uygulayacağınız birkaç basit adım ile onları görünmez kılabileceğinizdir. Selülit en çok hormonlar sebebiyle ortaya çıkar. Erkeklerin selülitlerinin olmayışının temel nedeni de vücutlarında kadınlara oranla daha az östrojen bulunmasıdır. Diğer bir faktör de kalıtımdır. Eğer annenizde selülit varsa sizde de olma olasılığı yüksektir. Bu hormonal ve kalıtımsal faktörler, bazı bölgelerdeki dermisin daha kolay zarar görmesine neden olur.

ZAYIF DAMARLAR DA SEBEP OLUR
Selülitli bölgelerdeki dermis altı yağ hücreleri deri yüzeyine daha yakındır, çünkü dermis hasar görmüştür. Kadınlardaki dokular erkeklerdekilere göre daha az esnektir, bu da kadınların erkeklere göre yaş ve çevre etkileri sebebiyle neden daha çabuk hasar gördüklerini gösteren diğer bir etkendir. Bazı nedenlerden dolayı kadınların bacaklarında çok kolay çürümeler meydana gelir ve görünür kılcal damarlar çıkabilir. Bu da zayıf damarların varlığına işaret eder. Bu durum da selülitin temel nedenlerinden birini oluşturur. Bu durumun nedeni hormonal veya kalıtımsal olabilir, ancak kanıtlara dayanarak gerçekliğinin şüphesiz olduğu söylenebilir. Dermis bu hasara dayanmaya çalışırken su kaybeder ve güçsüzleşir. Sonuçta parçalandığında altında sessizce yatmakta olan dermis altı yağlar dikkat çekici bir biçimde yukarı doğru yol almaya başlar. Epidermis güçsüz ve susuz ise incelir ve selülit yüzeyden görülebilir bir hal alır. Selülit ve çatlaklardan kurtulmak için yağları yakmaya değil, dermis ve epidermişsi onarmaya odaklanmamız gerekmektedir. Selülit daha çok kozmetik bir problem olarak görülür. Fakat selülit aynı zamanda da tıbbi bir durumdur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA