Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ruhani'nin 'ambargo' sınavı!

Mısır'da Mursi gitti. Ordu, iktidarı bir başka yönetime devretmek üzere "geçiş dönemi" hazırlığını başlattı.
Mısır'ın sorunu yoksulluk, işsizlik ve gelecek güvensizliği. Merkez Bankası'nın kasasında 2.5 aylık rezervi kalan bir ülke ne yapar?
Özgürlük ve Adalet Partisi'nin bir yıllık iktidarı döneminde tek kuruş yabancı kaynak gelmedi ülkeye. IMF ile başlayan pazarlığı şimdi yeni hükümet sürdürecek. Dikensiz gül bahçesi olmayan IMF ile pazarlığı bitirecek, Mısır'da yol çizilecek.
Mısır'ın geleceği Doğu Akdeniz'deki doğalgaz, Nil'deki su ve Süveyş kanalı. Esas soru bugün kimin iktidara geldiği değil, jeopolitik olarak Mısır'ı gelecekte kimin yöneteceği. Arap Birliği'nin ağabeyi Mısır, Afrika için hâlâ "model ülke."

***

Mısır'daki gelişmeler, içinde yaşadığımız coğrafyayı baştan aşağı etkiliyor.
Mursi'nin desteğini çektiği Esad'ın Suriye'si yeni hükümeti kutladı bile.
Esad'ın bölgedeki en iyi destekçisi İran ise beklemede. Mısır'da geçiş dönemi darbesi yapılırken, İran cephesinde de beklenen an geldi. ABD ambargosunun şartları 4 gün önce ağırlaştı.
2 Temmuz'dan itibaren İran'a altın, inşaat demiri hariç demir çelik ürünleri ihraç, petrol türevi ürünleri ithal edemeyeceğiz.
Geçen yıl İran'a 650 milyon dolarlık demir çelik ürünü ihraç ettik. Bundan sonra bu ihracatın dörtte üçünü yapamayacağız.
Altında 7 milyar dolarlık ihracat da durdu.
***

Fakat şanslıyız.
ABD'nin uyguladığı petrol yaptırımında her yıl yüzde 20 azaltım hakkı verilen altı ülkeden biriyiz. Gelin görün ki, Türkiye geçen yıl bu hakkı kullanmadı. Yüzde 20'den bile daha az petrol ithal etti.
Acaba niye? Enerji Bakanı Taner Yıldız konuya bir an evvel açıklık getirmeli!
***

2012'de Türkiye-İran arasındaki dış ticaret hacmi 22 milyar doları geçti. 13 milyar dolarlık ithalat yaptık, 9 milyarlık da ihracat... Altın ihracının durması, petrolün yasaklanması yüzünden düşecek ithalat iki ülke arasındaki ticaret hacmini iyice daraltacak. Bizim yapmamız gereken ikili ilişkilerde ambargoya dahil olmayan, katma değerli ürünleri ihraç etmek.
Bugün Tebriz'de "Yatırım Forumu" toplantısı var. Toplantıya eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad başkanlık ediyor. Pek çok işadamımız orada. İran'da 200'ün üstünde Türk işadamının yatırımı var, bunun 60'ı Tebriz'de. Dolayısıyla görev Türkİran İş Konseyi'ne düşüyor.
Acil bir rapor hazırlayıp, önerilerini kamuoyu ile paylaşmalı.
Yeni Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ambargo sınavı acaba İran-ABD ilişkilerinde yumuşamayı getirebilir mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA