Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Geleceğe açılan pencereye yolculuk

Microsoft'un Seattle'daki kampüsünü ziyaret ederek geleceğe açılan dünyaya konuk olan Yapı Kredi Play talihlisi Başak Seray Kılıç en son teknolojileri yerinde izleme ve deneyimleme şansı yakaladı. Şirketin kampüsünde tepe yöneticilerden Çağlayan Arkan tarafından CEO gibi ağırlandık

Yapı Kredi Play ve SABAH Gazetesi'nin birlikte düzenlediği Twitter yarışması sonucu Microsoft'un Seattle'daki kampüsünde şirketin kurumsal müşterileri segmentinden sorumlu genel müdürü Çağlayan Arkan ile tanışma fırsatı yakalayan talihli geleceğin iş ve ev ortamını yerinde gördü. En son sekiz yıl önce Seattle'daki kampüsü ziyaret etmiştim. O günden bugüne bilişim dünyası dramatik bir şekilde değişirken, Microsoft merkezinde çalışan Türk yöneticilerin sayısı her yıl arttı. Coca Cola'da olduğu gibi başarılı olan Türk yöneticiler Microsoft'ta da önemli sorumluluklar almaya başladı.

ALTI YILDIR SEATTLE'DA

Microsoft Türkiye Genel Müdür koltuğunda beş yıl görev yapan Çağlayan Arkan son altı yıldır şirketin Seattle'daki merkezinde büyük müşterilerden sorumlu genel müdür. Dünya devi şirketlere teknoloji vizyonu geliştiren ekibe liderlik yapan Arkan, talihliyi ve beni Microsoft kampüsünde yarım gün ağırladı.

CEO GİBİ AĞIRLANDIK

Okan Üniversitesi son sınıf öğrencisi Başak Seray Kılıç, Seattle'da hayatı boyunca unutamayacağı bir gün yaşadı. Microsoft kampüsünde kahvaltıyla başlayan turumuz öğlen yemeğiyle sona ererken Çağlayan Arkan talihlimizin sorularını keyifle yanıtladı. Çağlayan Arkan Türkiye'den ve dünyadan pek çok CEO'nun ağırlandığı merkezde bize geleceğin iş ve yaşam dünyasından örnekler verdi. Microsoft'un gelecek vizyonunun sergilendiği özel sunum merkezinin kapıları bizlere açıldı. Aynı anda 30'un üstünde grubun ağırlandığı merkezde akıllı ofis ve evlerin gelecekte nasıl şekilleneceğini gördük. Sabahları saat 05.00 gibi kalkan Çağlayan Arkan bizi de sabah 08.00'de kahvaltıda ağırladı. Ardından şirketin vizyonunu anlatan kampüs turuna çıktık. Büyük bir heyecanla sorularını soran Yapı Kredi Play talihlisi Başak Seray Kılıç'a Çağlayan Arkan keyifle cevap verdi. Okan Üniversitesi son sınıf öğrencisi Başak'ın ziyaret öncesinde Çağlayan Arkan'ın blogunu defalarca okuduğunu fark ettik. Talihlinin merakını ve heyecanını fark eden Çağlayan Arkan da durumdan keyif aldı.

MÜŞTERİDE ZAMAN GEÇİRİN

Türkiye'yi skor kartı üzerinden değil, risk alarak pazarı büyütmeye çabalayarak dikkat çeken Çağlayan Arkan şimdi aynı görevi şirketin merkezinde tüm dünyaya yönelik gerçekleştiriyor. Geçtğimiz yıl Microsoft'a CEO olarak atanan Satya Nadella ile vizyonları da uyuşuyor. Nadella'nın Microsoft'u klasik kalıplarından çıkardığına dikkat çeken Arkan, "Eskiden Microsoft mühendisleri kampüsten ayrılmazdı. En iyi ürünü yapmak için çabalardı. Şimdi CEO'muz daha çok 'müşteride vakit geçirin' diyor. Bu da bizi çözüm ve müşteri odaklı çalışma konusunda motive ediyor. Ben de bu yüzden zamanımın çoğunu dünyanın dörtbir yanındaki müşteri ziyaretleriyle geçiriyorum" diyerek şirketin kurumsal vizyonunu açıklıyor.

AÇIK PENCERE

Microsoft bireysel ve kurumsal müşterilerine mobil cihaz olarak iOS tabanlı bir iPhone veya Google Android tabanlı bir telefon kullanmanın sorun yaratmayacağı vurgusunu yapıyor. Yani müşteri nasıl bir cihaz kullanırsa kullansın Microsoft platformunda yönetilebilen bir çözüm bulacağını vurguluyor.

İKİNCİ KİŞİSEL DEVRİME HAZIR

Müşteri odaklı yaklaşımla artık tüm cihazların insan merkezli tasarlanıp tek bir arayüzle kontrol edilmesini sağlayacak işletim sistemine geçiyor. Windows 10 üzerinden ikinci büyük kişisel devrimi yapmaya çalışıyor. Tam 20 yıl önce Microsoft Windows 95 işletim sistemiyle kişisel bilgisayarlar üzerinde rakipsiz olduğunu ilan etmişti. Ancak aynı zamanda kurumsal sistemler için de hazırlıkların başındaydı. Şimdi bilişim sektörü ikinci ve en büyük tüketici devrimin ortasında. Akıllı telefonlarla, sosyal ağların ve dokunmatik ekranların buluştuğu yeni tüketici evriminde Microsoft Windows 10 ile ayak uydurmaya çalışacak.

HER ŞEY MÜŞTERİ İÇİN

Microsoft'un gelecek projeksiyonunda akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, televizyon, giyilebilir cihazlar kısaca her ekranda ve internete bağlı her cihazda Windows işletim sistemi hayali var. Windows 10 bu hedef için en güçlü adım. Microsoft'ta CEO koltuğuna 2014'ün ilk ayında oturan Satya Nadella şirketin bakış açısını ürünlerden servislere ve müşteriye doğru çevirirken rekabet olarak gecikeceğinin farkındaydı. Ancak şirket koşmayı başlamadan önce ayakkabılarının bağcıklarını bağlamaya kararlıydı. Eğer bu kadar büyük gemiyi jet ski gibi kullanmaya çalışırsanız, karaya oturacağını görmek için kaptan olmaya gerek yok. Yıllar sonra Seattle'da Microsoft kampüsüne gidince geçirdiğimiz süre boyunca en çok sözü edilen şey müşteri oldu. Sonucun başarılı olup olamayacağını zaman gösterecek. Microsoft Windows 10 ile açılan pencere tüketici için yeni bir seçenek anlamını taşıyor.

"NE İSTEMEDİĞİMİ BİLİYORDUM"

MIcrosoft kampüsünde Çağlayan Arkan ile buluşan Yapı Kredi Play talihlisi Başak, tam üniversite öğrencisi merakı ve heyecanıyla soru yağmuruna başladı. Seattle'a gelmeden önce dersine iyi çalışan Başak, Çağlayan Arkan'ın blogunu defalarca okumuş. Durumu fark eden Çağlayan Arkan da seni heyecanlandırmak için daha çok şey anlatmak gerekecek diyerek, keyifli bir şekilde soruları yanıtlamaya başladı. İlk soru kariyer çizgisiyle ilgiliydi. Çağlayan Arkan kişisel hikayesini özetlerken soruyu şöyle yanıtladı: "Ben şu ana kadar herşeyi planlayarak gelmedim. Sadece deneyim kazandıkça ne yapmayacağımı biliyordum. Gelen tekliflere hep bu gözle baktım. Siz ne yapmayacağınızı bilirseniz, kariyer çizginizi belirlerken daha doğru tercihler yapabiliyorsunuz." Başak sorularına devam etti. Özellikle ekip çalışmasını ve şirkete liderlik yapmanın sırrını sorduğunda Çağlayan Arkan şirketin vizyonuna tüm çalışanların sahiplenmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle yanıtladı: "Ekipte herkes herşeyi eleştirebilir. Herkesin aynı şekilde düşünen insanlardan oluşmasını istemem. Ekibin birbirini tamamlayacak renkliliğe sahip olmasını tercih ederim. Yöneticinin tüm ekip arkadaşlarını şirketin vizyonu konusunda ikna etmesi şart. Sonra herkes farklı fikirlerle vizyona katkı yapmasını sağlayabilirsiniz. Microsoft'un gelecek vizyonuyla ilgili soruya ise Çağlayan Arkan şu yanıtı verdi: "Biz mobil, bulut servisleri, büyük veri konusunda en iyi çözüm ve hizmetleri sunan şirket olmak istiyoruz. Kurumların ve bireylerin ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmeye odaklandık. Şirketin her hücresi bu vizyona katkıda bulunmaya odaklandı."

GARAJDA YENİ FİKİRLER UÇUŞUYOR

Microsoft Amerika'da yeni fikirlerin doğuş yeri ve pek çok dev şirketin kuruluş hikayesinde konuşulan garaj adını kendisine yenilik ve girişimcilik merkezi olarak seçmiş. Microsoft The Garage üç boyutlu yazıcılardan mobil uygulamalara tüm fikirlerin hayata geçirildiği girişimci merkezi. Şirketin CEO'sunun sahip çıktığı yeni kuluçka merkezinde genç girişimcilere pek çok deney yapma şansı veriliyor. Sadece Windows değil, Android ve iOS tabanlı cihazlar da kullanılarak proje geliştiriliyor. Ziyaret sıranda tanıştığımız girişimciler kadınlara yönelik akılı çanta tasarımından topraksız tarıma kadar pek çok konuda yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanmıştı. Tüm yenilikler için Microsoft'un kaynaklarını rahatlıkla kullanabiliyor. Bağımsız bir garaj firması gibi kendi projelerine odaklanıyorlar.

"SORUN ÇIKARANLARI SEVEN ADAM!"

Çağlayan Arkan, bir şirketin canlı organizma gibi çalıştığını iyi biliyor. Baş ağrısı olmazsa vücudun reaksiyon göstermeyeceğini biliyor. Baş ağrısının vücudun bir yerindeki arızanın habercisi olduğunu biliyor. Bu yüzden sinir uçlarını suçlamak yerine sorunun kökenine inmesini sağlayan "sorun çıkaran adamları" mutlaka ekibinde bulunduruyor. "Trouble maker" (sorun yaratan) gerçek anlamıyla değil, sorunu haber verip çözüm üreten anlamında kullanıyor. Hatta seçtiği insanların kendisinden iyi olmasını istiyor. Başak'ın başarılı yönetici sorusunu da Çağlayan Arkan şöyle yanıtlıyor: "Ekip arkadaşlarınıza hata yapmaları için zaman tanımalısınız. Biz garajı gezerken de sunum sırasında hata oldu. Ancak ekip yeniliklerin peşinde hataların üstesinden gelerek öğreniyor. Bu yüzden ekip arkadaşlarımınfarklı düşünmesini ve benden daha iyi olmasını isterim."

YENİ ÜRÜNLERLE TANIŞTIK

Kampüsü gezerken Microsoft'un insan merkezli tasarımlarının merkezinde Windows 10 platformunun yer aldığını gördük. Türkiye'ye gelmeyecek olsa da Surface Pro 4 ve Surface Book en iyi Windows deneyimi sunan ürünler olarak karşımızdaydı. Sadece Microsoft değil, diğer markaların da Wİndows 10 tabanlı tablet ve dizüstü bilgisayarları brifing merkezinde deneme şansı bulduk. Windows 10 ile birlikte daha kişisel ve üretken bir deneyim sunan kişisel asistan Cortana Xbox uygulaması ve Microsoft Edge gibi yeniliklerin yanı sıra Başlat Menüsü, yeni Office Mobil uygulamaları ve daha birçok özelliği bir arada barındırıyor. XBOX ile dev ekranda sesli ve el hareketleriyle komut vererek oyun deneyimi yaşadık. Üstelik eve istediğimiz atmosferi tek bir komutla vererek film keyfi yaşayabileceğimizi gördük. Ayrıca telefona gelen aramaları Skype üzerinden görüntülü yanıtlama olanağı da sunulduğuna şahit olduk.

SANAL DÜNYADA GERÇEK BİR GÜN YAŞADIK

Microsoft kampüsünü gezerken pek çok yeni ürün ve teknolojiyle buluşma şansı yakaladık. Bazı ürünleri canlı deneyimlerken bazılarını ise videosunu veya demosunu izledik. İşte bizi heyecanlandıran ürün ve teknolojilerin dışında gelecek için yaşam senaryoları gelecekte bir gün yaşamızı sağladı.
* Microsoft Halo Lens en çok heyecanlandığımız ürünlerin başında geliyordu. Henüz geliştiricilere açılan Halo Lens, sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik teknolojilerinin karışımı yepyeni bir deneyim sunuyor. Ameliyat yapan bir doktordan bir servis elemanının eğitimine kadar pek çok konuda destek almanızı sağlıyor.
* Windows Hello özelliği ile hızlı, güvenli ve şifre kullanılmadan biyometik yöntemlerle güvenli bir oturum açma sağlıyor.
* Ses, kalem ve mimik girişleri sayesinde PC ile doğal bir etkileşim kuran Windows 10, çok daha kişisel ve üretken bir deneyim sunuyor. Windows 10, Office ve Skype ile mükemmel bir uyumda çalışabiliyor, Snap (Tutturma) ve Görev Görüntüleyicisi uygulamaları arasında kolayca geçiş yapıp organize olunmasını sağlıyor.
* Cortana adlı dijital asistanla doğru bilgiyi doğru zamanda bulmak kolaylaşıyor.
* Gelecek senaryolarının çizildiği dünyaya girerken eve yüz tanıma teknolojisi veya akıllı telefonla girilebileceğini gördük. Evde her şeyin internete bağlı olduğu farklı bir deneyim yaşadık. Ofisten alışverişe, akşam yemeğinden ulaşıma gelecek senaryolarını izledik.
* Süreklilik modu Continuum, dokunmatik ve masaüstü cihazlar arasında uygulamaları ve deneyimleri en iyi şekilde optimize ediyor.
* Fotoğraflar, haritalar, Microsoft'un yeni müzik uygulaması Grove ve filmler ve televizyon içeren yüklü uygulamalar eğlence ve üretkenlik imkanı sunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA