Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Evden çalışanlar ofise dönmek istemiyor

Pandeminin başında evlere gönderilen çalışanları, yeniden ofise gelmeye ikna etmek zor. Üstelik sanal ofis tanımıyla dünyanın her yerinde çalışabilecek işler için bu sancı kaçınılmaz. Bu yüzden sanal ofis tanımını yapmayanlar, çalışan kaybediyor

Evden ofise trafikle boğuşmanın insan ömrünün önemli bölümünü kapladığını gören çalışanlar, hayat tarzı konusunda derin bir yüzleşme yaşadılar. Salgın hastalığın olduğu dönemde ailesine, kendine ve doğa içinde daha çok zaman geçirmeyi sevenler sanal ofisle hayatına devam etti. Teknoloji şirketlerinin birçoğu bu işi fırsata çevirip dünyadan daha uygun fiyatla çalışan elde etmeye başladı. Türkiye'de telekom şirketleri ve bankalar pek çok yazılım geliştiriciyi yurt dışına kaptırdı. Bodrum, Çeşme, Alaçatı, Ayvalık gibi tatil kasabalarında yaşayarak küresel iş yapan tasarımcı, yazılımcı gibi meslekler çalışma tarzını değiştirdi. İşte bir kere cin şişeden çıkınca geri dönmüyor. Sonuçta farklı yaşam tarzını seçen çalışanları ikna etmek için şirketler politika değiştirmek zorunda kalıyor.



EVDE OFİS KONFORU
Yaşam tarzının değişmesi teknoloji alışverişlerine kısa sürede yansıdı. Artık evde çalışırken daha güçlü dizüstü bilgisayar kullananlar, konforlu koltuk ve çift ekran gibi seçenekleri tercih etti. Üstelik evde internete bağlanan insan sayısı artınca daha güçlü internet bağlantısı kaçınılmaz oldu. Türk Telekom'a yapılan fiber altyapı başvurularında patlama yaşandı. Evde internete bağlı cihaz ve kullanıcı sayısı arttı.

OFİSTE OYUN AŞKI
Evde eğlence için görüntü ve ses sistemi talepleri patladı. Herkes daha güçlü ve kaliteli görüntü ve ses sistemi kullanmaya başladı. İnternete bağlanmayan televizyon kalmadı. Çalışanlarını rahat ettirmek isteyen kurumlar ofis malzemelerini eve taşıyanlara yardım ederek, ofis, elektrik, internet giderlerinden tasarruf etti. Çalışanların da internet ve ofis gereçlerine destek olarak sadakati artırma yolunu seçti.
Kaspersky'nin BT ve siber güvenlik pratisyenleriyle yakın zaman önce yaptığı ankete göre, işletmelerin yüzde 50'sinde şu anda siber güvenlik hijyeni kursları mevcut. Ancak, çalışanlar bu tür eğitim programlarına katılma konusunda isteksiz olabiliyor. Çalışanlar bu alandan sorumlu özel bir departman olduğu için başka birinin işini yapmaya zorlanabileceklerine inanabiliyor ve siber güvenliğin hayatlarını nasıl etkilediğini göremeyebiliyor. Sonuç olarak, kursu tamamlayıp en iyi uygulamaları öğrendiklerinde bile, eğitimi tamamlamadan önceki gibi davranabiliyorlar. Disconnected şu anda yalnızca kurumsal müşteriler tarafından kullanılabiliyor. Oyun Android ve iOS akıllı telefonlarda çalışıyor. Oyunun ücretsiz demo sürümü App Store ve Google Play'de mevcut.

GÜVENLİK EN BÜYÜK RİSK
Uzaktan çalışmada en büyük risk, güvenlik oldu. Bu yüzden şirkete daha adımını atmayan çalışanlarla birlikte iş yapmayı öğrenmek kolay değil. Şirket kültürünü, güvenlik kaygılarını anlatmak çok zor. Bu konuda şirketler oyunlaştırma yöntemini kullanmaya başladı. Kaspersky, Disconnected adlı yeni, hikaye açısından zengin, mobil siber güvenlik arayışına odaklanan yeni bir oyun yayınladı. Bu interaktif macera, sağlıklı bir iş-yaşam dengesini kurmanın yanı sıra hem kariyerinde hem de ilişkilerinde başarılı olmanın arayışı içinde olan kişilerin günlük rutinini ele alıyor.
Oyunda oyuncular, akıllı ev asistanlarının kahvaltı hazırladığı, insanların su altı evlerinde yaşadıkları, robotik beden implantlarının yaygınlaştığı gelecekte belirlenen bir günü 24 saat boyunca yaşıyor. Oyun teknolojik ilerlemeye rağmen insanların aşina olduğu bazı sorunlara dikkat çekiyor. Örneğin, oynanabilir karakterin bir dizi işi aynı anda çözmesi gerekiyor. Yenilikçi bir implant üreticisinde çalışmayı seviyorlar. Oyun oyuncunun projesini ne kadar başarılı bir şekilde gerçekleştirebildiğine ve çekici hale getirebildiğine göre yön değiştiriyor.



OYUNLA SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ

Forrester'ın Now Tech raporundaki kapsamlı SA&T satıcı işlevselliği segmentinde yer alan 2021'de güvenlik bilinci eğitiminde lider olarak tanımlanan Kaspersky, eğitim çözümlerini sürekli olarak geliştirerek yeni güncel öğrenme teknikleri sunuyor. Bu nedenle eğitimi daha ilgi çekici hale getirmek ve çalışanların bilgi güvenliğine olan ilgisini artırmak için şirket, yeni oyunu Disconnected'ı piyasaya sürdü.
Hikayenin alınan kararlara bağlı olarak birkaç alternatif sonu var. Kullanıcılar, oyunun sonunda projeyle ne kadar başarılı bir şekilde başa çıktıklarının ve kişisel yaşamlarında neler olup bittiğinin bir özetinin yanı sıra güvenlik becerileri ve bilgilerinin bir değerlendirmesini alıyor.
Bir saatlik oyun, her oturum 10 dakikaya sığacak şekilde parça parça bir yaklaşımla sunuluyor. Bu, oyunu daha sindirilebilir hale getiriyor ve oyuncunun bilgiyi korumasına yardımcı oluyor. Oyun, çalışanların kazandıkları tüm siber güvenlik bilgilerini pekiştirmek ve becerilerini pratikte uygulamaya motive etmek için eğitim kurslarını geçtikten sonra sunulabiliyor. Şehir ve ülke çapındaki projelerde kullanıldığında, oyun vatandaşlar arasında siber güvenlik bilincini geliştiriyor.

***


TEKNOLOJİDE YENİ GÜNDEM ETİK, WEB3 VE METAVERSE
Twitter'daki teknoloji sohbetlerine hükmeden üç konu: Dijital Etik, Web3 ve Metaverse oldu. Teknoloji odaklı tartışılan konular yaşam tarzının değişmesiyle şekil değiştiriyor. Son birkaç yıldır işletmeler, pandemi koşullarına ve sürekli gelişen tüketici davranışlarına uyum sağlamak için çalışma yöntemlerini değiştiriyor ve bu değişikliğin büyük bir kısmı Twitter'da gerçekleşti. Twitter, teknoloji, finans, spor, gıda gibi çeşitli sektörlerle ilgili şaşırtıcı veriler ve uzman analizleri içeren ilk Birdseye Raporunu yayınladı. Raporda çarpıcı konulardan biri de dijital etik gibi Türkiye'de bir kaç hukukçu ve akademisyen dışında pek dikkat çekmeyen konular da yer alıyor.
Twitter Resmi Ortakları tarafından hazırlanan ve küresel Twitter sohbetlerine dayanan rapor, en önemli tüketici trendlerini vurguluyor ve markaların önümüzdeki yıl için fırsatları belirlemesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu raporlar, markanızın tüketicilere hitap etmesini ve bundan sonra ne olabileceği hakkında genel sohbete uygun hale getirilmesini sağlamaya yönelik trendleri, fırsatları ve önerileri belirliyor.
İşte teknolojiyle ilgili bazı önemli noktalar:
Dijital Etik, Siber Bireysellik ve Metaverse, 2021'de Twitter'daki teknoloji sohbetine hakim oldu ve 2022'de izlenmesi gereken önemli trendler arasında yer alıyor.
Dijital Etik, 2021'de sürdürülebilirlik ve yapay zeka eğilimi gibi konulara dayalı olarak dijital etikle ilgili konuşmalarda yüzde 32 büyüme oldu
Web3 ile ilgili konuşmalar 2021'de yüzde 1.869 arttı. Sohbetin itici güçleri arasında NFT'ler (yüzde 8,8 bin büyüme) ve kripto para birimleri (yüzde 534 büyüme) var.
2021'de Metaverse ile ilgili Twitter sohbetlerinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,425 büyüme oldu. Konuşmaları güçlendirici konular arasında sanal gayrimenkul (yüzde 483 büyüme) ve immersive teknoloji (yüzde 62 büyüme) yer alıyor.

***


KULAK İÇİNDE GÜRÜLTÜSÜZ MÜZİK KEYFİ
Huawei'nin kırmızı Freebuds Lipstick kulaklığı cesur bir tasarımla kadınların aklını çelecek kırmızı ruj gibi tasarımla dikkatleri üzerine topladı. Kulaklık, şarj kutusundan kulaklığın iç kısmına kadar farklı bir ürün deneyimi sunuyor. Üstelik kullanılan kulaklık teknik olarak da üst düzey müzik dinleme zevki sunuyor. Üstelik gürültüleri tamamen ortadan kaldırarak.
Kulak içi kulaklıkların taşınabilir ağırlıkta olması ve zahmetsizce en küçük çantaya veya cebe sığması deneyimin her koşulda öncelikli olduğunun göstergesi. Üstelik FreeBuds Lipstick ses kaydı için de kullanılabilir ve ses kaydı, kısa video kaydı ve canlı akış uygulamaları ile uyumlu. ANC işleviyle birlikte bu, evden çalışan kullanıcılar için keyifli deneyim de sunuyor.
FreeBuds Lipstick, çevresel gürültüyü etkili bir şekilde alabilen çift mikrofonlu aktif gürültü engellemeye sahip. AEM gürültü engelleme teknolojisi kullanıcılar için 10'dan fazla set arasından en uygun gürültü engelleyici parametre setini otomatik olarak seçiyor. Tamamen yeni oyun ses kodlama teknolojisi ile FreeBuds Lipstick, ses gecikmesini 90 ms'ye kadar düşürüyor ve ekrandaki hareketle birlikte sesi senkronize tutuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA