Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bravo Fahriye Evcen!. Bravo Burak Özçivit!.

Fahriye Evcen ve Burak Özçivit, Güney Afrika'ya gezi yapmışlar ve gitmişken orada Cheetah Outreach adlı rezervasyonda, dünyanın en hızlı koşan kara hayvanı olarak bilinen bir Çitayı okşarken fotoğraf çektirmişlerdi.
Hayvan severliği artık akıllara sığmaz boyutlara ve nerdeyse insan düşmanlığına uzanan Ömür Gedik de anında yazmıştı..
"Sizin gibi hayvan severlere bu fotoğraf yakışmadı.
Başına oturup okşadığınız o çitanın, nasıl iğrenç kazançlara alet edildiğini biliyor musunuz?. O resimler bir para tuzağı..
O zavallı çita önce saatlerce koşturulup baygın hale getiriliyor. Yetmiyor bir de ilaçlanıyor.. Siz de bunları yapan canilere para kazandırıyorsunuz.." Dahası..
"O hayvanlar Doğa'nın çitaları bile değil. Onlar orada doğan, insanlara alışık olsun diye insanlar arasında büyütülen şov malzemeleri." Dahası..
Turistler o çitaları okşamıyor. elliyorlarmış..
İmanın çirkinliğine bakar mısınız?.
Ben de evdeki sekiz kedimi elliyormuşum meğer, her gün defalarca.
"Özet" diyor, Ömür..
"Uzun lafın kısası, insan eli doğal yaşama değerek orayı kirletti." Lanet olası insan, orayı da kirletmiş.. Sen nesin Ömür?.
Sevgili Fahriye..
Sevgili Burak ve siz Sevgili Okurlar..
Siz bakmayın Ömür'e..
Botoksla tanınmaz hale gelen yüzüne bakmak zaten zor da.. Ayrıca o botoks bulunup seri üretimle tüm dünyada milyarlarca dolarlık bir ticari madde haline gelene kadar, kaç binlerce yılan, kaç binlerce deney hayvanı öldürüldü, hiç düşündü mü, o Hayvansever(!) İnsan?.
Şimdi ben anlatayım size Cheetah Outreach'i.. Minnacık bir araştırma yetti..

***
Çitaların evrilip bugünkü dünyanın en hızlı kara hayvanı haline gelmeleri 4 milyon yıl sürdü. 100 sene önce de, "Yok olma tehlikesi içindeki hayvanlar listesi"ne eklendiler. 20.
Yüzyıl başlarken, dünyada 100 bin çita vardı. Afrika, Orta Doğu ve Asya'da yaşıyorlardı.
Bugün doğada kalan çita sayısı 7 bin.. Yedi bin..
Çitaların yok olmasının önüne geçmek için savaşan "Lafta değil, gerçekte, palavrada değil, yaşamını ortaya koyarak" savaşan bir genç kadın, 1997 yılında bir dönüm arazi bularak oraya biri dişi biri erkek iki çita yerleştirdi.
Çita neslini kurtarmak için, eğitim programları başlattı. Okulları dolaştı, oralarda seminerler verdi.
Dünyanın dört bir yanında Çita neslini kurtarma kampanyaları düzenledi.
Benzer "Çita neslini koruma ve arttırma" rezervasyonlarının kurulması sağladı.
Onlarla işbirliği yaptı.
Bugün nesli tükenme tehlikesindeki hayvandan 7 bin tane var ya..2 bini bu rezervasyon ve onu izleyen gönüllü kuruluşlarla üretilip doğaya salınanlardan.
Yani resmen çita neslini kurtardılar.
Dahası..
O gönüllü kadın giderek büyüttüğü koruma alanına, Anadolu Çoban Köpekleri'ni getirtip, onları da çoğaltmaya başladı.
Çünkü Anadolu Çoban Köpekleri, çitaların baş düşmanı vahşi hayvanlara karşı harika bekçilik yapıyorlardı. Anadolu Çoban Köpekleri'nin olduğu bölgelere çitalara zarar verecek hayvanlar yaklaşamıyordu.
Cheetah rezervasyonu bu köpekleri de üretip, yetiştirerek çiftçilere dağıtmaya başladı. Bir yıllık beslenme ve veteriner masraflarını da karşılayarak veriyordu hem de... Bunlar sadece keçi, koyun sürülerini korumakla kalmıyor, yöreye yırtıcı vahşi hayvan da sokmayarak, doğadaki çita başta diğer bazı nesilleri tükenme tehlikesindeki hayvanlara da yaşam alanı açıyorlardı.
Çitaların baş düşmanı ayı, sırtlan ve çakallarla Anadolu çoban köpekleri ölesiye savaşıyorlardı.
İşte bu işleri yapan, hem çitaları, hem de onları koruyan Anadolu Çoban Köpekleri'ni üreten, tanıtan, başta Afrika Dünyaya yayan ve her ikisi konusunda eğitim programları düzenleyen, yayınlar yapan bu gönüllü kuruluşun adı ne bilir misiniz?.
Cheetah Outreach!.
Ömür'ün, oraya gidenleri bile lanetlediği Cheetah Outreach!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA