Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Beslenme şeklinizi değiştirin

9 yaşındaki kızım, ailemizdeki herkes gibi çok kilolu. Arkadaşları sürekli dalga geçtiği için okula gitmek istemiyor. Ne yapmamı önerirsiniz? S.E./Manisa

Kent yaşamı, fast food yiyecek sektörünün artışı ve evimize giren gıdalar gibi pek çok etken beslenmemizi olumsuz etkiliyor. Çocuklar da bundan etkileniyor.

CHEK-UP YAPTIRIN
Okul çağındaki çocukların birbirleriyle dalga geçmesi çok doğal. Ancak kızınızın vücut yapısıyla dalga geçilmesi, ileriki yıllarda benlik algısını olumsuz etkileyebilir. Öncelikli olarak 'Az ye. Bak herkes seninle dalga geçiyor' gibi ithamlarınız varsa, bunları kesin. Çocuğunuza chek-up yaptıp sorunun kaynağını bulun. Beslenme şeklinizle çocuğunuza örnek olun. Birlikte bir spor salonuna yazılın ve haftanın en az üç günü devam edin. Ayrıca çocuğunuzun; resim ve müzik gibi yeni hobiler edinmesini sağlayın. Çocuğunuzun, öfke kontrolünü sağlamak ve benlik algısını güçlendirmek için kendini koruyacak yöntemler öğrenmesine yardımcı olun.

İnternetten sertifika almayın

Özel eğitimle uğraşan bir eğitmenim. GOBDO-2 test sertifikasını nasıl alabilirim? M.Y./Aydın

Gilliam Autism Rating Scale- 2 (GOBDO-2); 3-23 yaş arasındaki kişilerin, otizm ile ilgili belirtilerini değerlendirmeye yarayan bir ölçektir. Kökeni yurt dışında olan bu test, Türkiye'de bazı kurumlar tarafından çevrilip uyarlanıyor. Bu testi kullanmak için sertifika ya da kullanım belgesi almanız gerekiyor. Ancak bu belgeyi alırken dikkat etmelisiniz. Çünkü bu sertifikayı internet üzerinden verdiklerini söyleyenler; paranızı alıp daha sonra da hem hizmeti, hem de sertifikayı vermeyebilirler. Bunun örneklerine çok rastlanıyor. Bu nedenle mutlaka yüz yüze ve başkalarının da katıldığı programları tercih edin.

Hareketli çocuğu parka götürün

3 yaşındaki kızım sürekli evde koltuk üstlerinde zıplayıp koşuyor. Bu normal mi? N.G./Mersin

Çocuklar, 5 yaşına kadar hep hareketlidir; hoplar, zıplar, koşarlar... En çok da koltuk üstü gibi tehlikeli yerleri tercih ederler. Çocuk psikiyatırları, genellikle 5 yaşından önce hiperaktivite teşhisi koymaz. Çünkü bu çağlarda beynin hızlı gelişmesi tüm vücudu harekete geçirip çocuğa fazladan enerji veriyor. Bu enerjiyi atamayan çocuk ya sürekli hareket ediyor ya da davranış sorunları yaşıyor. Bu nedenle çocuğunuzu parklara ve açık alanlara götürerek enerjisini atmasını sağlayın. Özellikle evde gerekli güvenlik önlemlerinizi alın ve dikkat edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA