EKŞİLİ KÖFTE MALZEMELERİ:
300 gram kıyma
1/2 çay fincanı yıkanmış kırık pirinç
1 adet soğan
1/2 demet maydanoz
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 ad. defne yaprağı
2 diş sarımsak
1 çay bardağı un
1 litre su
2 bardak et suyu
2 yumurta sarısı
1 adet limon suyu
Tuz ve karabiber
EKŞİLİ KÖFTE YAPILIŞI:
Kıyma harcını yoğurun. Kabımıza köfteyi alıyoruz, üzerine pirinçleri, 1 adet doğranmış soğanı, ince kıyılmış maydonozun yarısını, tuzu ve karabiberi ilave edip yoğuruyorun. En az 10 dakika yoğurun hatta daha fazla çünkü ne kadar çok yoğurursanız kıvamı daha güzel olur.
Yoğurma işlemi bitince kıymadan minik misket taneleri gibi parçalar koparıp elimizle yuvarlayın. Geniş boyutta bir tepsiye 1 çay bardağı un ve kalan maydonozları serpiştirip yuvarladığımız köfteleri içine atın. Bu işlem tanelerin birbirlerine yapışmalarına engel oluyor.
Et suyunu ve suyu tencereye döküp kaynatın. (isterseniz et suyunu koymaya bilirsiniz) Kaynayınca önce küp küp doğradığınız havuçları, 5 dakika sonra patatesleri suya ilave edin. Hemen ardından tuz, karabiber ve defne yaprağı da ekleyip 5-10 dakika kadar bekleyin. Karışım kaynamaya devam ediyor. Vakit dolduğunda köftelerin fazla ununu silkeleyip tencereye ekledikten sonra kapağı kapatın. Bu esnada ekşi terbiyesini hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Ekşisi için
Yumurta sarılarıyla limon suyunu çırpıp, sarımsakları dövüp ekleyin. 1 yemek kaşığı kadar silme un ekledikten sonra tuz ve karabiber ekleyip çırpmaya devam edin. 10 dakika kadar sonra tencereden bir kepçe kadar yemek suyu alıp terbiyeye ekliyoruz ki terbiyemiz kesilmesin. Hafif karıştırıyoruz.
Ekşili terbiye hazır olduktan sonra tencereye gezdirerek yavaş yavaş dökün. İşte hepsi bu kadar tencere 1 2 fokurdayınca ekşili sulu köfte servise hazırdır.
İsterseniz üzerine kızgın yağda kavrulmuş pul biber dökebilirsiniz.