Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Dizilerde niye cinsellik yok?

Başlığı okur okumaz, "Nasıl cinsellik yok kardeşim? Çoluk çocuk birlikte dizi izleyemez olduk" dediğinizi duyar gibiyim. Ama dizilere konu olan cinsellik değil, olayın sadece 'cinsel travma' bölümü. Yani küçük yaşta çocuklara tecavüz, istismar, işyerinde taciz, ensest, akraba evlilikleri vs...
Konuyu gündeme taşıyan CİSED (Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği) Genel Başkanı Dr. Cem Keçe oldu. Dedi ki,
"Bugüne kadar cinselliğin, cinsel işlev bozukluklarının tam anlamıyla ele alındığı bir dizi yok. Mesela ülkemizde, her evli 10 kadından birinde görülen vajinismuslu bir çiftin dramını işleyen veya erken boşalması ve iktidarsızlığı nedeniyle aldatılan bir adamın acılarını konu alan bir dizimiz şu ana kadar olmalıydı."

MEMLEKET MESELESİ
Türkiye'de erkeklerin yüzde 70'i, kadınların ise yüzde 80'i cinsel sorunlar yaşıyor. Yani cinsel sorunlar en yaygın memleket meselesi... Töreyi, derin devleti, hatta Avrupa Birliği'ne uyum sorununu bile konu eden yerli dizilerin, cinsel sorunlara sırt çevirmesi anlaşılır gibi değil.
Okullara cinsel eğitimi henüz tam manasıyla sokamadık. Bugün gazetelerin üçüncü sayfalarının namus ya da eski koca cinayetleri ile dolmasının altında yatan gerçek sebebin, cinsel bilgisizlik ve tatminsizlik olduğunu bilmemize rağmen; bu konuda televizyon gibi hedef kitleyi tam 12'den vuracak bir silahı kullanmakta isteksiz davranıyoruz.
Oysa bizim ülkemizde en doğru toplumsal mesajların, en kısa yoldan verilebileceği tek mecra yerli diziler. Ama gelin görün ki; 'cinsellik' denilince bizim senaristlerimizin, yapımcılarımızın aklına 'tecavüz ve şiddet'ten başkası gelmiyor. Çünkü bunu, reyting sağmanın en kolay yolu olarak görüyorlar.

YOL GÖSTERİCİ OLMALI
Oysa yukarıdaki istatistiki verilerin de doğruladığı gibi, ortada cinsel sorunu olan yüzde 80'lik bir potansiyel var. İçinde doğru cinsel bilgi barındıran, yol gösterici ve bilimsel yaklaşımlarla desteklenmiş bir dizinin izlenmemesine imkan yok.
Peki bu dizi çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkilemez mi? Böyle diziler çoluk çocuk bir arada izlenebilir mi?
Eğer doğru konumlandırılır, uzman psikolog ve pedagogların rehberliği ile hazırlanırsa, pekala izlenir. Hatta birlikte izlenmesinde fayda vardır. Zira bilinçli ebeveynlerin izahıyla, bu tür diziler çocuğunuzun cinsel yaşamı 'el yordamıyla' tanıyıp anlamasından çok daha olumlu sonuçlar verecektir.
Uzun dönemdeki faydası ise toplumumuzu gelecekteki N.Ç. vakası gibi utançlarından koruyacak olmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA