Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Kıbrıs'a Finli AB temsilcisi

Hükümet kaynaklarından aldığımız bilgiye göre Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs sorununun çözümü için özel temsilci tayin etmeye karar verdi. Görev, Türkiye'nin AB adaylığını destekleyenlerin başında gelen Finlandiya'nın Estonya büyükelçisi Jacob Blomberg'e verilecek. Blomberg, 1999'da Türkiye'nin AB adaylığının görüşüldüğü Helsinki zirvesinde Türkiye'den yana tavır almıştı. Geçen yıl 24 Nisan'da yapılan referandumda Rumlar'ın yüzde 76'sının Annan planına "hayır" dedirten Rum lider Papadopulos, gerek BM gerekse ABD ve aralarında Yunanistan'ın da bulunduğu AB ülkelerinin baskılarına rağmen, planda değişiklik yapılmasını istediği maddeleri açıklamıyor. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması için Rum tarafının planda yapılmasını istediği değişikliklerle birlikte yazılı öneri getirmesini şart koşuyor. Yunan gazeteleri Papadopulos'un Kıbrıs siyasetinin "iflas" ettiğini yazıyor.

Protokol Formülü
Öte yandan kulislerde Gümrük Birliği'ni Kıbrıs ve diğer AB üyelerine genişletecek ek protokolle ilgili yeni bir gormül daha konuşuluyor. Rum basınına göre Almanya, protokolün müzakere tarihi öncesi imzalanmasını, uygulamaya 1 yıl sonra konmasını öneren bir formül hazırladı. Fransa'nın da bunu desteklediği konuşuluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA