Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Dersimlilerin Davutoğlu'ndan talepleri

Başbakan Davutoğlu'nun Hacıbektaş ziyaretinde "Dersim modern bir Kerbela'ydı" sözleri siyasette taşları yerinden oynattığı gibi sivil toplumu da harekete geçirdi. Dersimli sivil toplum örgütleri, İstanbul'da bir araya gelerek Başbakan Davutoğlu'na destek verdiler ve toplumun hükümetten ne beklediğini açıkladılar. Davutoğlu da Dersim'e giderek, belki de "Alevi Açılımı"na giden yolun ilk adımı olacak bu talepleri yerinde dinleyecek.
Dersimlilerin talepleri aslında genel demokratikleşme taleplerinin dışında sayılmaz. Daha önce dile getirilmiş ama adım atılmamıştı.
Şimdi aynı talepler, hatta biraz daha azaltılarak dile getiriliyor. Peki, nedir talepler? Başbakan Dersim'e gittiğinde dile getirilecek taleplerin ne olduğunu, İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Dersim Federasyonları Başkanı Kazım Arık sıralıyor:
Seyit Rıza gibi kanaat önderlerinin mezar yerlerinin açıklanması.
Arşivlerin araştırmacılara açılması.
Anıt mezar girişimlerinin önündeki engellerin kaldırılması.
Dersim ve diğer isimlerin geri verilmesi.
Bunlara ek olarak bölgenin tarihi ve doğal yapısını bozacağı öngörülen HES projelerinin durdurulması.
Arık
, son olarak şunu söylüyor: "Artık somut adım atmanın zamanı değil mi?"
Bu tür adımlar, sadece Aleviler, Dersimliler için değil tüm Türkiye için atılması gereken adımlar. Başbakan Davutoğlu, Hacıbektaş'ta tarihi konuşmasıyla ilk adımı attı, Alevi ve Bektaşi toplumunun gönlünü kazandı, şimdi sıra gönül kazanmayı aşıp somut adım atmakta.
Dersim bunu bekliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA