Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir Kültür Mabedi..

Aslında bu yazı günler evvel yazılacaktı, ama araya terör, deprem gibi felaketler girince, gündem hızla değişti..
Ama unutmadım. Unutulacak şey değil çünkü..
Bu ülkenin böyle olayları alkışlaması gerek..
Bakın "AKM'nin kaderi ne" soruma hala ve hala tek kelime yanıt vermedi, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay..
"Ayazağa'daki tesisi, 90 milyon dolar harcanmış ve kaba inşaatı bitmişken, yıktırdınız, 'Daha güzeli yapılacak' diye.. Hani nerde" soruma da yanıt vermediği gibi..
İstanbul gibi bir Avrupa Kültür Başkenti, 15 milyonun yaşadığı kentin, orkestra çukurlu adam gibi bir tek salonu olmayışı utancını yaşıyor "Bu ülke.."
Onun için bu ülkede, bir Üniversite, Kültür Bakanlığı'nın görmezden geldiği bir işe soyunuyor ve bir Kültür Merkezi, ötesinde "Mabed"i yaratıyorsa, alkışlamak, teşvik etmek gerek..
Fehamettin Akıngüç adlı idealist bir iş adamı, bir idealist rektör, Prof. Dursun Koçer ve bir idealist sanat adamı, Prof. Mesut İktu el ele vermişler, üniversitenin tiyatro salonunu İstanbul kenti için Kültür Merkezi haline getirmişler.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Sanat Yönetmenliği, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekanlığı da yapan, usta sanatçı Mesut İktu'yu Genel Sanat Yönetmeni yapmışlar.
Açılış için de, dünya çapında piyanist Gülsin Onay'ı davet etmişler..
Haber alınca koşa koşa gittim..
"Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı" demiş, Camus.. Tarkovski "Dünya mükemmel olsaydı, sanat olmazdı" diye eklemiş.. İktu Hoca, öyle dedi açılış konuşmasında ve Gülsin, sevgili Gülsin Onay geldi sahneye..
O gün 24 şehit verdiğimiz için, coşkulu, neşeli Beethoven'in yerine, hüzünlü Mendelssohn çalarak.. Ve tabii.. Dünyanın hiç bir yerinde, Saygun çalmadan tamamlamaz konserini Gülsin..
Baştan sona enfesti.. Hele finaldeki Chopin'i, Polonez'i.. Olmaz böyle şey.. Yanımda oturan tanımadığım konuk büyülendi adeta.. Nasıl mest..
Çıkarken tanıştırdılar. Polonya Konsolosuymuş.. Yani o müziğin, o Chopin'in sahibi..
"Bu nasıl bir yorumdur" diye kutladı..
Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi, sanatın her türüne açık..
Bu gece Caz var mesela. Erol Erdinç kuartet. 16 Kasım'da pop.. Yüksek Sadakat.. 24 Kasım'da Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu..
Biletleri Biletix'ten temin edebilirsiniz.. Ya da 0212 498 41 03, Üniversite Ataköy Kampüsü telefonu. Oradan bilgi alabilirsiniz.

***

Bu arada..
Kültür Üniversitesi öğrencilerine bir sitemim var.. O gece oradaki her boş koltuk için sizin adınıza üzüldüm..
Biz öğrenciyken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Dil Tarih'te çalardı, her cumartesi öğleden sonra.. Dört, beş saat evvelden gidip yer kapardık..
Dünya çapında bir piyanist sizin salonunuza geliyor ve o salonu tıklım tıklım yapmıyorsunuz, hem de adı "Kültür" olan bir üniversitede..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA