Konya'da bir işletme tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca (TÜBİTAK) geliştirilen bir ürünün kullanımıyla, obezite, şeker ve kalp hastalarının tüketebileceği özel içerikli un üretildi. Firma ve TÜBİTAK'ı aynı amaç üzerinde buluşturan çalışmanın ardından, Türk mühendisleri tarafından, gündelik yaşamda kullanılan beyaz unun şeker, kalp hastalıkları ve obeziteyi tetikleyen özellikleri minimuma indirilerek, özel içerikli un üretildi. 2017'de piyasaya sürülecek ürün, ilk etapta internet üzerinden eczaneler kanalıyla, sonraki süreçte ise marketlerden temin edilebilecek. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İncinur Hasbay, "Üretilen bu fonksiyonel ürün, gıdaların enerjisini ve glisemik endeksini azaltarak obezite, kalp ve şeker hastalıklarıyla mücadeleye yardımcı olacak. Ayrıca bağırsak sağlığı, özellikle kolon kanserinin önlenmesi açısından da yararlı olacak" dedi.