Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

"Dershane mi, okul mu" tartışmaları bitecek

Liseler kabuk değiştiriyor. Dershaneler kapanacak, özel okula dönüşecek derken Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları, hazırlık lisesini kurdu. Böylece lise ve dershane eğitimi birleşti.
Kurumun kurucusu ve değerli dostum Enver Yücel'le bu yeni sistemi konuştuk. Uğur Hazırlık Lisesi MEB yönetmeliği ve Anadolu lisesi müfredatı çerçevesinde meslek seçiminde rehberlik ve kariyer planlamasını üniversite giriş sınavlarındaki başarıyla entegre eden bütüncül bir model olarak tasarlanmış. Bu hazırlık lisesi, dershaneye, kurslara, özel derslere ve kariyer danışmanlığına okul dışında ihtiyaç duymayacak şekilde planlanmış.
Hazırlık lisesi için "yeni bir lise programı" diyebiliriz. Eğitimde 12 yılın zorunlu tutulması, önümüzdeki yıllarda yaklaşık 3 milyon öğrenci üniversite sınavına girecek demektir. Bunun karşılığında üniversite sayısı yeterli değil. Liselerin kalite farkları da ortada. Ancak sınav tek, herkese eşit. Öğrenciler okul dışı eksiklerini gidermek, üniversite sınavını kazanmak için dershaneye gidiyor.
Bu hazırlık lisesinin programı hazırlanırken, dershanedeki çalışmaların okulda yapılması; yani öğrencilerin dershaneye gitmeden üniversiteye girebilmesi amaçlanmış. Hem MEB'in Anadolu lisesi müfredatını en iyi şekilde uygulayan, hem de sınava çok iyi hazırlayan bir program oluşturulmuş.
Dershane ile lise programının kesiştiği bir liseye dönüştürülmüş. Bu programı uygulayan lisenin çok önemli iki özelliği var. İlki üniversiteye hazırlık olacak; ikincisi ise rehberlik çalışmaları.
Uğur Hazırlık Lisesi'ne sınavla öğrenci alınacak. Sınavı geçen öğrenci Lise 1'den itibaren üniversite programına Kişiye Özgü Eğitim Sistemi'yle hazırlanacak.
Bence bu programı uygulayan hazırlık liseleri, "dershane mi okul mu" tartışmalarını gündemden düşürecek. Maliyeti düşük olacağı için de öğrencilere fırsat eşitliği sağlayacak.
Eğitimini çözmüş, gelişmiş ülkelerde bu yatırımlar sadece devlet tarafından yapılmıyor. Özel sektör de bu alana ciddi yatırım ve katkı sağlıyor.
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları, eğitim sistemimize bu katkıyı sağlarken, 4+4+4 sistemine de destek vermeye çalışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA