Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

Fransa fedakarlık turu

Fransa Bisiklet Turu'nun yakın bir gelecekte İstanbul'dan başlayabileceği haberini dün okuyucularımızla da paylaştık. İstanbul'un turun açılış etabına evsahipliği yapması fikrinin masada reddedilmemesi, çok ciddi lojistik sorunların nasıl çözülebileceği yönünde kafa yormanın başlamış olması bile çok önemli. Bu problem aşıldığında tur İstanbul'da başlayabilecek. Bunda Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun son yıllardaki çıkışının rolü büyük. Aramızdaki fark: Fransa Turu'nda 3.5 milyon, bizde ise 160 bin Euro ödül dağıtılıyor.
Fransa Turu, öyle bir olay ki, sadece sokaktaki sıradan insanlar değil fedakarlık yapanlar... Lefevre ve Merckx (Belçikalı) gibi eski ünlü bisikletçiler, işlerini bırakıp VIP araçların şoförleri olarak katkıda bulunuyorlar. Bu isimler, 3 günlük bedeli bin 250 euro olan, 13 helikopter kullanılan VIP paketlerinde rehberlik hizmeti veriyor.

İNANILMAZ RAKAMLAR
Resmi görevli 2 bin araç var turda... 4 bin kişi çalışıyor. Geçen yılki turu 121 TV istasyonu, 72 radyo, 400 gazete ve ajans, 54 web sitesi için toplam 35 farklı ülkeden 2 bin 50 gazeteci izlemişti. 60'ında canlı olarak 188 ülkede yayınlanan turu yerinde 12-15 milyon arası izleyici takip etti. Bunların turu görebilmek için ortalama 130 kilometre seyahat ettikleri, ortalama 6 saat bekledikleri hesaplandı. Bu sene 2 bin 645 metredeki Galibier ve bin 850 metredeki Alpe- D'Huez'deki finişlerini 600 ve 400 bin (toplam 1 milyon) kişi izledi.
Bu sayılar inanılmaz gibi geliyor. Ama Champs-Elysses'deki son etap için Paris'teyken öyle manzaralara tanık oluyor ki insan... Sabah erkenden Etoile'dan Concorde meydanına yürürken geceden yer kapmaya gelmiş, uyku tulumlarının içinde uyuyanları da görüyorsunuz, anne-baba-iki çocukla portatif masanın kenarına sandalyelerle kahvaltıya oturmuş aileler de...

HAYALİ GERÇEK OLDU
Bisikletçilerden önce sponsorların geçit töreni gerçekleşiyor Champs-Elysees'de... Sonra 198 kişiyle başlayan turun son etabını görebilen 167 sporcu geliyor. 20 yıl önce daha 14 yaşındayken Fransa Turu'nu ilk kez televizyondan izlediğinde "Bir gün ben kazanacağım bunu" diye verdiği sözü 34'ünde tutabilen Cadel Evans, bütün BMC takımının arasında finişe sağsalim ulaşıyor. Ama bize bisikletin nasıl bir takım sporu olduğunu HTC sporcuları Cavendish'e etabı kazandırarak gösteriyor. Önce grubun en arkasından ön tarafa getiriyorlar İngiliz'i... Sonra da önünü açıyor, birer birer kenara kaçıp finişi önde geçmesini sağlıyorlar.
Turu kazanan ilk Avustralyalı ve 1923'ten beri en yaşlı şampiyon unvanlarını da alan Evans, İtalyan müzik öğretmeni Chiara Passerini ile evli. İtalya'da yaşıyor. 8 yaşından beri bisiklet sporcusu. Çocukken bir atın çiftesi kafasına geldiğinde günlerce komada yatan, doktorların "Belki bir daha yürüyemez" dedikleri Evans, ameliyatların yara izini hala kafatasında taşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA