Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomobilde yapay zeka var: Anneni aramayı unutma!

Otomobillerdeki sesle kontrol sağlayan sistemler, yapay zeka ile farklı bir boyuta taşındı. Öğrenme yeteneği sayesinde bu sistemler, kullanıcının hangi zamanda ne isteyeceğini tahmin ediyor. Sürücünün rutin yaptığı telefon aramalarını hatırlatıyor

Günümüzde tekerlekli bilgisayarlara dönüşen otomobiller sürücü ve yolcularına farklı deneyimler yaşatıyor. Örneğin bilgi ve eğlence ile araç fonksiyonları sesle kumanda edebiliyor. Böylece klima, müzik ve navigasyon ayarları için düğmeye dokunmaya gerek kalmıyor. Bir süredir birçok markada bulunan bu sistem, yapay zeka ile farklı bir boyuta taşındı.
Mercedes-Benz'in elektrikli modeli EQC'deki bilgi ve eğlence sistemi MBUX, yapay zeka sayesinde sunulan öğrenme yeteneği ile daha özel hale geldi. MBUX, öngörü özelliği ile kullanıcının hangi zamanda ne isteyeceğini tahmin edebiliyor. Örneğin; sürücü her hafta salı günü annesini arıyorsa artık salı günlerinde annesinin telefon numarası otomatik olarak ekranda gösteriliyor. Belirli bir zamanda haberleri dinlemek üzere düzenli olarak bir radyo istasyonuna geçiş yapan sürücü için ise bu kanal artık, ilgili saatte kendisine bir öneri olarak sunuluyor.

SESLE KONTROL EDİLİYOR

"Hey Mercedes" anahtar kelimesi ile etkinleşen doğal konuşmayı anlama yeteneğine sahip akıllı sesli komut sistemi MBUX, navigasyon hedef girişi, telefon aramaları ve müzik seçimi de dahil birçok bilgi ve eğlence fonksiyonunun yanı sıra iklimlendirme veya aydınlatma gibi sayısız fonksiyonu da kumanda edebiliyor.
Otomobillerdeki geleneksel sesli kontrol sistemleri, kullanıcıların belirli sabit komutlarını algılıyor. Ancak doğal konuşma tanıma özeliği sayesinde MBUX'un Linguatronic sesli komut sistemi hemen hemen her türlü komutu tanımlıyor ve EQ'ya özel olanlar da dahil olmak üzere, bilgi ve eğlence ile araç fonksiyonlarına yönelik neredeyse tüm cümleleri anlıyor. Örneğin, "En yakın şarj istasyonunu bul" komutu kadar "Menzilim ne kadar?" sorusu da sistem tarafından algılanıyor.

DOLAYLI İFADELERİ ANLIYOR

Akıllı sesli komut sistemi, direksiyon üzerindeki bir buton veya "Hey Mercedes" sesli komutu ile etkinleştiriliyor. Sistem, açık komutların dışında, dolaylı ifadeleri de anlayabiliyor. Örneğin kullanıcı, klimayı ayarını yükseltmek için "24 derece" gibi net bir komut vermek yerine "Burası çok soğuk" da diyebiliyor. Sistem, bu durumda havalandırma sisteminin sıcaklığını 1 derece arttırırken "çok sıcak" komutu karşılığında 1 derece düşürüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA