Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Temel gibi, ters yönde giden iki bin kişi var

Otoyollarda ters yöne giren sürücüyle karşılaşma tehlikesi fıkralarda olmuyor. Sadece Almanya radyo istasyonlarında günde yaklaşık beş kez, yılda yaklaşık 2 bin uyarı yapılıyor

Otoyolda ters yöne giren Temel fıkrasını bilirsiniz. Temel'i gören trafik polisi, sürücüleri uyarmak için radyodan anons yapar: "Dikkat ters yönde ilerleyen bir araç var." Bu anonsu duyan Temel bağırır: "Ne bir tanesi hepsi hepsi..."
Ancak otoyollarda ters yöne giren sürücüyle karşılaşma tehlikesi fıkralarda olmuyor. Sadece Almanya radyo istasyonlarında günde yaklaşık beş kez, yılda yaklaşık 2 bin uyarı yapılıyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de benzer bir durum var.
Ters yönde giden sürücülerin yol açtığı trafik kazaları nadir görülüyor. Ancak meydana geldiğinde genellikle sonuçları ciddi oluyor. En kötü senaryoda ölümcül sonuçlar gerçekleşiyor. Söz konusu durumların üçte biri genellikle ortalama 500 metre sonrasında sona eriyor.
Bu tablo karşısında harekete geçen Bosch, hem yanlış yönde giden sürücüleri hem de yaklaşan tehlikede risk altında olan tüm yol kullanıcılarını radyodaki trafik haberlerinden daha hızlı bir şekilde, saniyeler içerisinde uyaran bir çözüm geliştirdi. Firmanın uyarı sistemi, 2018 yılından bu yana akıllı telefon uygulaması olarak kullanılıyor. İspanya, Fransa, İsveç, Norveç, Polonya, İtalya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere Avrupa'da ayda yaklaşık 2.5 milyon tekil aktif kullanıcı Bosch'un Avrupa'daki yanlış yönde giden sürücü uyarı sistemini kullanıyor. Sistemin Avrupa dışında ABD ve Kanada'ya genişlemesi ile sisteme yeni kullanıcılar katılacak.



2021'DE KULLANILACAK
Şirket ayrıca, yanlış yönde giden sürücü uyarı sistemini gelecekteki araçların bilgi-eğlence sistemlerine doğrudan entegre etmek için çalışıyordu. Yanlış yönde giden sürücü uyarı sistemini, araçlarda standart bir özellik olarak sunmak isteyen birçok otomobil üreticisi ile görüşmeler yapılıyordu.
Skoda, Bosch'un yanlış yönde giden sürücü uyarısını tercih eden dünyadaki ilk otomobil üreticisi oldu. Yeni bir bilgi-eğlence uygulaması sayesinde, Skoda kullanıcıları, hayat kurtaran uyarıyı doğrudan, araçlarının kokpitindeki ekran üzerinden alacaklar. 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren Skoda, Superb, Scala, Kamiq, Karoq ve Kodiaq gibi pek çok modelde yanlış yönde giden sürücü uyarısı sistemini sunacak.



GELECEĞİN ŞEHRİNDE OTONOM SÜRÜŞ
Geleceğin şehri 'Woven City'nin temeli atıldı. Toyota ve Toyota Grubu'nun mobilite geliştirme projelerinden sorumlu Woven Planet, Japonya'da Fuji'deki eski bir araç üretim tesisinde şehrin yapımına başladı. Woven City ile birlikte "0" emisyonlu hidrojen yakıt hücrelerinden güç alan tamamen bağlantılı bir ekosistem oluşturacak.
Şehri, yaşayan bir laboratuvar ve sürekli evrimleşen bir proje olarak tasarlayan Toyota, Woven City'de; otonom teknolojiler, robot, kişisel mobilite, akıllı evler ve yapay zeka gibi teknolojiler geliştirilmesini ve testler gerçekleştirilmesini sağlayacak.
Woven City'de zemin seviyesinde üç tür cadde yer alacak. Birisi otonom araçlara, birisi yayalara ve birisi de kişisel mobilite araçları kullanan yayalara ait olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA