Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Kereviz detoksuyla virüslere darbe

Kansere, kalp hastalıklarına, ülsere karşı koruyucu, üstelik kalorisi çok düşük… Ayda üç gün yapacağınız kereviz detoksuyla hem kilo verip hem de viral enfeksiyonlara karşı güçlenebilirsiniz

Kereviz; havuç, rezene, maydanoz gibi kök sebzelerin de yer aldığı maydanozgiller ailesinin süper detoks etkili sebzesidir. Düşük kalorisi, bağırsak sağlığına faydaları ve besleyici olmasının yanı sıra A, B6, C ve K vitaminleri, folik asit, potasyum ve bol antioksidan içeriği sayesinde kereviz koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu dönemde bağışıklığı güçlendirici rol de oynuyor. Bugün sizlerle hem vücut direncinizi artıracak hem de 3 günde 1 kilo kadar yağ kaybı sağlayacak kereviz detoksumu paylaşacağım.

ANTİVİRAL ETKİLİ SÜPER İÇERİK
Güçlü detoks etkili kerevizin sapını, yapraklarını ve kökünü çorba, salata ve yemeklerinizde mutlaka kullanmanızı öneririm. Çiğ yapraklarını ince kıyıp bolca salataya kattığınızda veya yoğurda ezilmiş sarımsak ile karıştırarak tükettiğinizde hücrelere virüslerin yapışmasını önleyebilirsiniz. Kerevizi virüslere karşı etkili yapan içerdiği apigenin bileşiğidir. Apigenin virüslere karşı antikor üretimini destekler. Ayrıca vücutta inflamasyona neden olan proteinlerin üretimini azaltarak bağışıklığı destekler.

ZAYIFLAMAYI DESTEKLER
Bir orta boy kereviz yaklaşık 60 kalori içerir. Kereviz bağırsak sağlığını destekleyen en önemli prebiyotik besinlerden biridir, bol diyet lifi içeriğine sahiptir. Bir orta boy kerevizde 3 gram diyet lifi vardır. Bu sayede şişkinliği engeller, ödemi çözer ve sindirim sistemini rahatlatır. Kereviz sapları karaciğerde bulunan vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar, vücutta detoks etkisini artırır. Ayrıca kereviz böbrek üstü bezlerini çalıştırarak yorgunluğu önler.



MİDE RAHATSIZLIKLARINI ÖNLER
Antioksidan ve antiinflamatuar besin öğeleri ile mideyi koruyucu etki oluşturur. Ağrılı ülser oluşumunu önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir. Kerevizdeki apiuman olarak bilinen bir bileşik olan pektinin bazlı polisakaritlerin mide ülseri hastalarında mide zarındaki hasarı iyileştirdiği araştırmalarla gösterildi. Pharmaceutical Biology dergisinde yayımlanan bir çalışmada kerevizin içindeki flavonoidler, tanenler, uçucu yağlar ve alkaloidler sayesinde midede mukus düzeyini artırdığı, mide duvarında hasarı azalttığı ve mide ülserini önlemede etkili olduğu açıklandı.

KALP HASTALIKLARINI ÖNLER
Kereviz kan damarlarının daralmasını önleyen potasyumu yüksek miktarda içerir. Potasyum kan damarlarındaki basıncı azaltarak, kanın damarlardan daha kolay taşınmasını sağlar. Böylece yüksek tansiyon, kalp krizi, ateroskleroz riskini azaltır. Çalışmalar kerevizin vücutta kan yağlarını ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

KANSERE KARŞI KORUYUCU

Kereviz antioksidanlar, vitaminler ve minerallere ek poliasetilen adı verilen madde sayesinde vücutta hasar oluşturan serbest radikallerin üretimini engelleyerek kanser oluşumuna karşı koruyucu rol oynar. Çalışmalarda kerevizin özellikle göğüs kanseri, bağırsak kanseri ve lösemiye karşı etkili olabileceği bildirilmiştir.

***

3 günlük kereviz detoksu

Viral salgınlarda her ay 3 gün yapacağınız kereviz detoksu beslenme programı ile vücutta virüslere karşı güçlü bağışıklık sağlayabilirsiniz. Bu beslenme programında her gün; gün boyu 6 bardak şekersiz çay, 1 fincan kahve, 1 litre su ve mutlaka en az 8 saat uyku kurallarına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Evinizde kendi vücut ağırlığınızdan yararlanacağınız 20 dakikalık egzersizler yapmanız dolaşımınızı hızlandırarak toksin atımına destek olmanız önemli.
Güne kahvaltı ile başlamalı öğünler arasında en az 3 saat kuralını uygulamalısınız. Gün içinde siyah çayın dışında ara öğünlerde ıhlamur veya adaçayından toplamda 2 fincan tüketmeyi ihmal etmeyin. Kereviz detoksunu uygularken bol taze sebze ve mevsim meyvelerinden hazırlanan taze suları da bolca tüketebileceksiniz.

1. gün

Kahvaltı
* 1 adet haşlanmış yumurta
* 1 su bardağı taze sıkılmış havuç- kereviz yaprağı suyu
* 1 dilim tam buğday ekmeği
* Maydanoz, biber ve salatalık

Öğle
* 1 kase kerevizli cacık
* 1 orta boy kerevizi rendeleyip, 1 kase çırpılmış yoğurda karıştırın. 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek cacık kıvamında kaşıkla harmanlayın. Üzerine 8 adet cevizi bıçakla ince kıyıp serpin.

Ara
* 1 orta boy elma

Akşam
* 1 kase tarhana çorbası
* 1 porsiyon kereviz salatası

Kereviz salatası

Malzemeler (2 kişilik):

* 1 orta boy kereviz * ½ portakal * ½ limon * ½ marul
* 5-6 dal maydanoz
* 2 ceviz içi
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* Tane karabiber

Yapılışı:
Kerevizin kabuğunu soyduktan sonra rendeleyin. Doğradığınız kerevizleri zeytinyağıyla 5 dakika kadar kavurun. Portakal ve limonun suyunu sıkıp kavrulan kerevizlere ekleyin. Tuzu da ilave ederek 10 dakika daha pişirin ve ılımaya bırakın. Marulları ve dereotunu ince ince kıyın ve ılıyan kerevizlere karıştırın, zeytinyağı ve tane karabiber ekleyerek servis edin.

Ara
* 1 su bardağı süt

2. gün

Kahvaltı
* 1 dilim tam yağlı beyaz peynir
* 1 ince dilim tam buğday ekşi maya ekmeği
* 1 su bardağı taze sıkılmış portakal ve limon suyu
* Domates, salatalık, dereotu, taze nane, roka, maydanoz, tere, biber

Öğle
* 4 yemek kaşığı zeytinyağlı kuru fasulye
* 3 yemek kaşığı bulgur pilavı
* 1 küçük kase havuç salatası (1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon ekleyin.)

Ara
* 20 adet fındık veya badem

Akşam
* 1 kase kereviz çorbası
* 1 dilim tam buğday ekmeği
* 1 kase mevsim salata(1 yemek kaşığı zeytinyağı ve nar ekşisi ekleyin.)

Kereviz çorbası

Malzemeler (4 kişilik):

* 2 orta boy kereviz büyük boy kuru soğan
* 1 orta boy havuç
* 1 orta boy limon
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* Karabiber
* Tuz

Yapılışı:
Kuru soğanı küp küp kesin. Havucu ince dilimler halinde, kerevizleri küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağında soğanı hafif kavurunuz. Havucu ve kerevizleri ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve limonun suyunu da ekledikten sonra tencereye sebzelerin seviyesine gelecek kadar yaklaşık 3 su bardağı sıcak suyu ekleyin, 30 dakika pişirin. Biraz soğuduktan sonra çorbayı blenderdan geçirin.

Ara
* Yarım muz

3. gün

Kahvaltı

Kerviz suyu detoks içeceği

1 orta boy taze kereviz, 1 avuç taze kereviz yaprağı, 2 salatalık, 1 avuç içi kadar maydanoz, 1 küçük boy yeşil elma, minik parça taze zencefili katı meyve sıkacağından geçirin ve çıkan taze kerevizli suya yarım limon suyu ekleyerek tüketin.

Öğle
* 1 avuç içi kadar ızgara tercih edilen balık
* 1 büyük kase roka-domates salatası (1 yemek kaşığı zeytinyağı ve elma sirkesi ekleyin.)

Ara
* 1 orta boy portakal

Akşam
* 1 porsiyon zeytinyağlı kereviz yemeği
* 1 ince dilim tam buğday ekşi maya ekmeği
* 1 küçük kase turp-kırmızı lahana salatası (1 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon ekleyin.)
* Zeytinyağlı kereviz yemeği

Zeytinyağlı kereviz yemeği

Malzemeler (4 kişilik):

* 2 orta boy kereviz orta boy kuru soğan
* 1orta boy havuç
* 2 büyük boy kırmızı biber orta boy domates
* 4 yemek kaşığı bulgur
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* Karabiber
*Tuz

Yapılışı:
Kuru soğan ve havucu ince ince doğrayın ve geniş bir tencerede kavurun. Ardından küp şeklinde doğradığınız kerevizleri tencereye ekleyin. Domatesi rendeleyip karışıma ekleyin ve tencereye biraz su ekleyip pişirmeye devam edin. Kerevizin pişmesine yakın kırmızı biber ve bulguru da ekleyin. Baharatları da ekledikten sonra 5 dakika daha pişirin.

Ara
* 1 su bardağı kefir

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA