Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada etkisini gösteren Coronavirüs'e karşı alınması gereken önlemler sık sık gündeme geliyor. Virüse karşı alınabilecek önlemler merak edilirken, Coronavirüs'ün vücuda etkileri de merak ediliyor. İlk başta boğaz yoluyla vücuda giren Coronavirüs gün geçtikçe akciğerlere doğru iniyor ve tahribat yaratmaya başlıyor. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar bu virüsü bir hafta gibi bir sürede atlatabiliyorken virüs salgınını çok ağır geçiren vakalar da bulunuyor.
İşte Coronavirüs'e ilişkin tüm detaylar:
Aralık'ta Çin'in Vuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, tüm dünyada hızla yayılıyor. Hastalıkların çoğu hafif şiddette seyrediyor. Ancak dünya genelinde 6.500'e yakın insan yaşamını yitirdi.
Peki, virüs vücuda nasıl saldırıyor? Neden bazı insanlar ölürken, bazıları iyileşiyor.
Kuluçka dönemi
BBC'nin haberine göre bu, virüsün vücuda yerleştiği dönem. Virüs, önce hücrelere yerleşiyor ve ardından bunları ele geçiriyor.
Resmi adı Sars-CoV-2 olan koronavirüs, nefesle (yakınımızda bir kişinin öksürmesiyle) ya da virüs bulaşmış yüzey ya da yüzümüze temasla vücudumuza giriyor.
Virüs önce boğaza, solunum yollarına ve akciğerlere yerleşiyor. Bu bölgeler, uzmanların ifadesiyle kısa sürede "koronavirüs fabrikalarına" dönüşüyor. Buralardan yayılan çok sayıda yeni virüs diğer hücrelere sirayet ediyor.
Bu erken aşamada, insanlar hastalık belirtisi göstermiyor. Hatta bazı vakalarda hiçbir zaman belirti görülmüyor.