Ticaret Bakanlığının yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerin tarife ve fiyat listelerini görünür şekilde kafe ve restoranların önüne koymasına ilişkin düzenlemesi, bugün yürürlüğe girdi.
RESTORAN VE KAFELERDE FİYAT LİSTESİ ZORUNLULUĞU BAŞLADI
Bakanlığın, Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i, 19 Aralık 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanmış ve işletmelere 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçiş süreci tanınmıştı.
Yeni yılın ilk günü itibariyle lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulması zorunlu hale geldi.
KOLAYLIKLA GÖRÜLEBİLİR VE OKUNABİLİR ŞEKİLDE ASILMALI
Yönetmeliğe göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu iş yerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak.
BAZI İŞ YERLERİNDE FİYAT LİSTESİ ASILMADIĞI GÖRÜLDÜ
Çoğu işletme karara uyarken bazı iş yerlerinde ise fiyat bilgisinin yer almadığı görüldü. Öte yandan vatandaşlar uygulamanın yerinde olduğunu söylerken, bazı işletmeciler ise işlerinin yarı yarıya düştüğünü belirtti.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle yeme içme sektöründe hizmet veren işletmelerin bugün itibariyle kapıda ve masalarda fiyat listesini belirtmesi zorunlu hale geldi. Çoğu işletmenin bu karara uyarak giriş kapısına, menüsünü fiyat listesiyle birlikte belirttiği görülüyor. Ancak bazı iş yerlerinde, listede fiyat bilgisine yer verilmemesi dikkat çekti.
Vatandaşlar, uygulamadan memnun olduklarını dile getirirken bazı işletmeler, fiyat listesinin belirtilmesiyle işlerinde düşüş görüldüğünü söyledi.
"FİYATLARA BAKARAK OTURUYORUZ"
Esengül Şahin, "Mecburen artık fiyat listesine bakıyoruz. Her yerde dengesiz bir fiyat dağılımı var maalesef. Bu sebeple fiyatlara bakarak oturuyoruz. Karar çok doğru, bu tür yerlerin çok sürprizleri olabiliyor. Zor durumda kalmamak adına güzel bir uygulama olmuş. Çok iyi düşünülmüş" dedi.
"HERKESİN BİR ALIM GÜCÜ VAR, KESİNLİKLE İYİ OLDU"
Kenan Uygur, "Alışkanlıklardan ötürü fiyat listesine bakmadık. Bundan sonra da pek bakabileceğimizi sanmıyorum. Ancak bu caydırıcı bir unsur, içeriye oturduğunuz zaman içerideki fiyatla dışarıdaki fiyat çok farklı olabiliyor. Burası tanıdık bir mekân olduğu için sürekli gidip geldiğimizden fiyata bakma gereksinimiz olmadı. Ama genelde takip ediyoruz. Herkesin bir alım gücü var, kesinlikle iyi oldu" ifadelerini kullandı.
"ARTIK MÜŞTERİLER ALACAĞI ÜRÜNÜN FİYATINI DAHA NET BİR ŞEKİLDE BİLİYOR"
Mehmet Tozlu ise uygulamanın müşteriler açısından önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Artık müşteriler alacağı ürünün fiyatını daha net şekilde biliyor olacak. Bu düzenleme, öğrenciler ve turistler için de önem taşıyor. Özellikle turizm kentlerinde bu uygulamanın sıkı şekilde takibinin yapılması gerekiyor. Turistlik bölgelerde menü fiyatlarının olmaması nedeniyle yüksek bedelli hesaplar gelebiliyor. Bu düzenlemeyi çok doğru ve yerinde buluyorum."
"DÜZENLEME FIRSATÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLUYOR"
İşletmeci Osman Çetin, düzenlemenin hem müşteri hem de işletme sahipleri için faydalı olduğunu belirterek, "Bazı restoranlar menülere dahi fiyat etiketi yapıştırmıyor. Bu da müşteri açısından tedirginlik oluşturuyor. Ancak yeni düzenleme bu tedirginliği ortadan kaldırarak fırsatçılığın önüne geçmiş oluyor." diye konuştu.
"İŞLER YARI YARIYA DÜŞTÜ"
Restoran işletmecisi Engin Yılmaz ise, "Çalışanlar için de vatandaşlar için de hakikaten iyi bir uygulama değil. İşler yarı yarıya düştü. Taktığımız tavuk döner 40 kiloysa 30 kiloya düştü. Et döner 50 kilo ise 40'a düştü. Bakın şimdi salonumuzun dolu olması gerekirken bomboş" şeklinde konuştu.