Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bu onuru gerçekten hak ettiler

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya Film Festivali'nde sektörün emekçilerine onur ödülleri verilecek. Bu seneki seçimleri son derece doğru buldum.
54. Uluslararası Antalya Film Festivali, Türk sinemasının ustalarını onurlandırıyor. Festivalde, Osman Sınav, Suzan Avcı, Necla Nazır ve Erkan Aktaş'a onur ödülü verilecek. İsimlere tek tek göz atalım:
Osman Sınav tam bir halk sinemacısı. Yaşadığı topluma üstten bakmayan, hikayelerini yaşamın tam orta yerinden seçen bir yapımcı ve yönetmen. Özellikle televizyon izleyicisinin nabzını sürekli elinde tutmasıyla tanınıyor. Bu nedenledir ki, bugüne kadar yaptığı Süper Baba, Deli Yürek, Hayat Bağları, Ekmek Teknesi, Kurtlar Vadisi, Sakarya Fırat gibi diziler ile Gerilla, Deli Yürek Bumerang Cehennemi ve Pars Kiraz Operasyonu gibi filmler her daim halktan hak ettiği ilgiyi gördü. En büyük silahı ise 'halkın gönlünden ne geçtiğini' bilmesi, gelenek ve görenekleri önde tutmasıydı. Bu özellikleriyle bana göre bu 'gecikmiş' onur ödülünü sonuna kadar hak etti.
Bir başka rötarlı onur ödülü ise Yeşilçam'a 'vamp' kavramını getiren Suzan Avcı'ya gidecek. Suzan Avcı; gerçekten de bir oyuncunun değil, adeta bir 'ekolün' adı oldu. Avcı, tam 367 filmde yer aldı ve aynı zamanda altı filmde de yapımcılık görevini üstlendi. Şehvet Uçurumları, Keloğlan, Çirkin Kral, Turist Ömer ve Namus Belası gibi filmler, kariyer zincirinin altın halkaları oldu. Bana göre bu ödülü çoktan hak etmişti. Necla Nazır'a gelince... Sinemaya adanmış bir ömür ve dile kolay tam 90 filmde başrol... Umut Dünyası, Yatık Emine, Ateş Böceği, Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe ile Çarıklı Milyoner (1983) gibi filmlerde rol alan Nazır'ın, Yeşilçam'ı Yeşilçam yapan isimlerden biri olmasına rağmen bugüne kadar böyle bir ödülle onurlandırılmamış olması şaşırtıcıydı zaten.
Ve Erkan Aktaş... Sinemanın 'perde arkasındaki' gerçek kahramanlarından biri. Makinist çıraklığı, makinistlik ve son olarak da teknik müdürlük ile taçlanan 40 yıllık cefalı bir sinema mesaisinin ardından ödülü en çok hak edenlerden biriydi. Bu seçkiyi yapanları, özellikle Erkan Aktaş tercihlerinden dolayı kutluyorum; sadece perdede görünenleri değil, makine başında, montaj ve kayıt masalarında ömür tüketenleri de hatırladıkları için...
Bu arada 21- 27 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival; Christopher Walken, Juliette Lewis, Matt Dillon, Lindsay Lohan ve Gerard Depardieu gibi dünyaca ünlü isimlerin katılımıyla, yeni kazandığı 'uluslararası' kimliği perçinleyecek gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA