Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bir başkadır anne yemekleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bu pazar, buram buram anne sıcaklığı var. 'Allah annelerimize uzun ömürler versin, onları başlarımızdan eksik etmesin' diyerek yazıma başlamak istiyorum.
Bugün anneleri yanlarında olmayanlara sabır bu dünyadan göç etmiş annelere de Allah'tan rahmet diliyorum.

DAMAK TADIMIZ
Yemek programlarımda sıklıkla söylediğim gibi; benim sizlere vereceğim hiçbir tarif, annelerinizin yaptığı yemeğin lezzeti ile yarışamaz.
Hemen hepimizin bir damak hafızası vardır.
Damak hafızası denilen hadise, bugüne kadar yediğiniz yemeklerin damağınızda bir kriter oluşturmasına denir. Kendimizi bildiğimizden beri anne yemeklerine alışık damaklarımız da, diğer tüm mutfaklarda anne yemeklerinin lezzetini aramaya devam eder. Bu sebeptendir ki, 'Damak tadıma uydu, uymadı' diye cümleler ile önümüzdeki yemeğe bir anlamda kendimizce puan veririz. Demem o ki, en lezzetli yemekler her zaman anne yemekleridir bizler için.
Bugünlük benden bu kadar. Tüm annelerimizin Anneler Günü'nü kutluyorum.
Bana istediğiniz zaman idilkaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

Benim biricik annem Nesruş da kıymetlim, can yoldaşım, ilk öğretmenim. İzmir'de yaşıyor ve ne zaman yanına gitsem, bana çok sevdiğim domatesli pilav, cacıki, kalburabastı yapıyor. Dünyanın tüm yemeklerini önüme serseler, anneminkilerin yerini tutmaz. Buradan canım annemin ve tüm annelerin Anneler Günü'nü kutlamak istiyorum. İyi ki varsın anneciğim.

DOMATESLİ PİLAV

2 su bardağı rendelenmiş domates
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir miktar tavuk suyu
Tuz
Toz şeker
YAPILIŞI: Pirinçlerin üzerine kaynar su ve tuz döküp nişastalarını salmalarını bekliyoruz. Pilav tenceresinde zeytinyağı ve tereyağını eritip rendelenmiş domatesleri suyunu çekene kadar iyice pişiriyoruz. Bu aşamada biraz tuz ve şeker atıyoruz. Domatesler iyice suyunu çekince, pirinçleri süzüyoruz ve domatesin içine ilave edip beraber kavuruyoruz. Kavrulan domatesli pirinçlerin üzerine iki parmak geçecek kadar tavuk suyu ilave ediyoruz. Suyunu çekince domatesli pilavımızı demlenmeye bırakıyoruz.

PÜF NOKTASI
Pirinçleri kaynar suda beklettikten sonra bol soğuk su ile yıkamak gerekiyor. Nişastasını tam olarak atan pirinçler daha tane tane oluyor.

CACIKİ

500 gr. yoğurt
3 adet salatalık
2 diş sarımsak
Kuru nane
Zeytinyağı
Limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI: Yoğurdun içine ezilmiş sarımsak ilave ediyoruz. Salatalıkları kabuğu ile beraber rendeleyip tamamını yoğurdun içine alıyoruz. Tuz ve bol kuru nane ekleyip hepsini krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Servis ederken limon kabuğu rendesi ve zeytinyağı koyuyoruz.

KALBURABASTI/ MELOMAKARUNES

2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 kase ceviz içi

ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
3 damla limon suyu
YAPILIŞI: Zeytinyağı ve yoğurdu çırpıyoruz. Kulak memesi kıvamına gelecek kadar un ekliyoruz. Kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz. Hamurdan parçalar koparıp vuç içinde açıp ortasına bir çay kaşığı ceviz içi koyuyoruz. Rendenin iri tarafının üstünden geçirerek rulo şeklinde sarıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Bir yandan da şerbeti hazırlıyoruz.Kalburabastılar, fırından çıkınca ılınmasını bekliyoruz. Üzerine ılık şerbeti dökerek çekmesini bekliyoruz.

PÜF NOKTASI
Giritli akrabalarımızdan biri hamuru yoğururken içine bir miktar irmik atıyor. Bence benim annemin yaptığı daha güzel olsa da irmikli hamur da gayet güzel oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA