Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bulgurun en sağlıklı hali

Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bulgurun en sağlıklı hali olan esmer bulgurdan söz edeceğim.
Esmer bulgur, buğdaydayın öğütülmesi ile elde edilen geleneksel bir Anadolu yiyeceğimiz, tahıl grubunun en gelenekseli ve çok önemli karbonhidrat kaynağımızdır. Kuskustan, makarnadan ve erişteden çok daha besleyici bir ürün olduğu için salatalarda, pilavlarda, köftelerde ve kısırlarda kullanılması gereken bir besin ürünüdür.

NEFİS KÖFTE
Esmer bulgurun köftesi Anadolu'da sıklıkla yapılır, içli köftede kullanılır, analı kızlıda kullanılır. Ancak ben köfte formunda daha sağlıklı formüllerle pişirdim. Biz yapar yapmaz hepsini bitirdik ve hepimizin söylediği ortak tek bir şey vardı; kıyma ile yapılan köfteden lezzet olarak hiçbir farkı olmadığı...

BULGURDAN MUFFİN
Denemek istedim, acaba esmer bulgurdan poğaça, kek, börek nasıl olur diye. Keki klasik tuzlu kek formülü ile pişirdim.
Siz de okuldan eve gelen çocuğuna bu protein deposu keki pişirmek istemez misiniz?

ALTIN GÜNLERİNE
Altın günlerinin vazgeçilmezi kısır, köftelik esmer bulgurla çok daha lezzetli oluyor.
Ben kısır yaparken bulgurun sıcak suda bekletilmesine karşıyım.
Zaten içine koyduğum malzemeler ile şişecek diye düşünüp daima köftelik bulguru soğuk su ile yıkayıp çiğ haldeyken kısır yapımına başlıyorum.
Bence yalnızca tabbule, kısır gibi salatalarda değil, yoğurt bazlı salatalarda da dokusudan ve besleyiciliğinden faydalanmak için kullanılabilir.
Bugünlük benden bu kadar. Deneyimlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız.
Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile. Afiyet olsun...

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Esmer bulgurun kandaki yağ oranını düşürücü özelliğinin bulunduğunu ve posa-lif açısından oldukça zengin bir gıda olduğunu
Protein değerinin düşük, karbonhidrat değerinin yüksek olduğunu
Bulgurda bulunan B1 vitaminlerinin, sinir ve sindirim sistemi bakımından oldukça faydalı olduğunu
İçerdiği folik asitten dolayı hamileler için oldukça faydalı bir besin kaynağı olduğunu
Doymamış yağ oranına sahip olduğundan toplam yağ oranın çok düşük olduğunu ve kolesterol içermediğini
Besin değerinin çok yüksek olduğunu...

ESMER KISIR

1 su bardağı esmer bulgur
1 limon suyu
Bir miktar taze nane, maydanoz, dereotu
Tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Karabiber
Pulbiber

YAPILIŞI: Bulgurları soğuk suda yıkıyoruz, zeytinyağı, baharatlar ve salça ile iyice ovuyoruz. Limon suyunu ekliyoruz. Doğranmış yeşillikleri ilave edip servise hazırlıyoruz.

BULGUR KÖFTESİ

1 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı karabiber
1 avuç doğranmış maydanoz
Tuz
Yarım su bardağı çekilmiş, kepekli ekmek içi
bulamak için:
1 adet yumurta
1 kase esmer ekmek

YAPILIŞI: Tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp yoğuruyoruz. Avucumuzun içiyle köfte şekli verip önce çırpılmış yumurtaya, sonra çekilmiş esmer ekmeğe buluyoruz ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Püf noktası
İsterseniz köfteleri avucunuzun içinde açtığında ortasına bir parça kaşar peyniri koyup kızgın yağda kızartabilirsiniz.

BULGURDAN MUFFIN

1 su bardağı esmer bulgur
2 adet yumurta
1 su bardağı tam buğday unu
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı beyaz peynir
Tuz

YAPILIŞI: Yumurta, yoğurt ve sıvı yağı çırpıyoruz. Ardından beyaz peynir ve bulguru ekliyoruz. En son un ve kabartma tozunu ekleyip yağlanmış bir kek kalıbına döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kabarana kadar pişiriyoruz.

Püf noktası
Çocuğunuza faydalı bir ara öğün hazırlamak istiyorsanız, içine bir miktar ıspanak püresi ya da doğranmış pırasa ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA