Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Böreği mercek altına aldık

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda hepimizin severek yediği börekten bahsedeceğim.
Börek, açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işidir. Bizim kültürmüzde ve özellikle göçmen mutfağında böreğin birçok çeşidinin yapıldığını görüyoruz.

BÖREK RİVAYETLERİ
Börek ismi Orta Asya'dan geliyormuş. İlk peynirli böreği kendi tarifiyle yaptıran Uygur Beyi Buğra'dan alıyormuş adını. Kelimenin, Buğra Bey'e ait anlamında kullanılan büğrekten türetildiğine dair rivayetler var. Osmanlı İmparatorluğu döneminde meşhur olan börek, Balkan ülkelerinde de yaygın olarak yapılan bir hamurişi olmuş.
Osmanlı mutfak kültüründe böreklerin altın çağının başlangıcının 17'nci yüzyıl olduğu söyleniyor. Daha önceki yüzyıllarda çarşı fırınlarında pişen yağlı hamurdan başka börek pek yokken; 17'nci yüzyıl ortalarında sarayın paşalara sunduğu ziyafetlerde, üst düzey Osmanlılar'ın toplantılarında ve 'Seyahatname'de çeşitli böreklerden bahsedildiği söyleniyor.

MISIR TORTİLLASINDAN
Meksika mutfağı, genel itibariyle bol baharatın, acının, mısır tortillasının, jalepeno biberin ve çedar peynirinin yaygın olarak kullanıldığı nev-i şahsına münhasır bir mutfak olduğundan yaptıkları böreklerde aynı kimliği koruyucu nitelikte üretiliyor.
Mısır tortillasının ve acının, çedar peynirinin bol kullanıldığı böreklerden bir tanesini sizin için pişirdim. Biz lezzetini çok beğendik, umarım siz de seversiniz.

BOL BAHARATLI TARİF
Afrika'nın Kuzeybatısında yer alan Fas, mutfağının lezzet çeşitliliği ile de dünyaya nam salmıştır. Fas'ın birçok yemeği egzotik bir görüntüye sahip ve yemeklerde bol bol baharat ve değişik aromalı soslar kullanmayı tercih ediyorlar.
Fas mutfağının en önemli özelliklerinden biri, tuz ile şekeri birarada birçok yemekte kullanmaları. Fas usulü tavuklu börek pişirirken bunun doğruluğunu birkez daha deneyimlemiş oldum. Börekleri pişirirken üzerlerine tarçınlı şeker serpip öyle fırına verdim ve bu ters köşe lezzet harekatı muazzam bir sonuç verdi.

DENİZ ÜRÜNLERİ İÇERİYOR
Rus mutfağı denince akla ilk gelen deniz ürünleri, ülkenin mutfak kültürünü diğerlerinden farklılaştıran başlıca öğelerden biri olarak bilinir. Bu özelliklerini palamut ile pişirdiğim pirogda da açıkça gördüm.
Rus mutfağı sadece zenginliği ile değil, Çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekiyor.
Gördüm ki her ülke kendine has özelliklerini dokundurmuş kendi böreklerine. Keşke herkes kendi kültürüne sahip çıksa ve yok olmasa bazı gelenekler...
Bugünlük benden bu kadar.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

RUS BÖREĞİ

Hamur için:
1 paket yaş maya
Un
Su
Tuz
1 adet yumurta
Şeker

İç malzeme için:
1 kase pilav
1 ayıklanmış palamut balığı
3 adet soğan

Yapılışı: Yaş maya; çok az şeker ve su ile ezilir. Un içine yumurta ve tuz eklenir maya ile karıştırılır. Hamur, mayalanmaya bırakılır. Ekmek hamuru kıvamı yeterli olacaktır. Soğanlar pembeleştirilir, palamut kızartılır, tuzlanır. Hamur mayalanana kadar soğanın içine doğranmış palamutlar bekletilir. Hamur mayalandıktan sonra ikiye bölünür ve açılır. İlk parça tepsiye dizilir, üzerine pilavın yarısı, soğan ve palamut eklenir. Tekrar pilav dökülür, en üste kalan hamur eklenir ve pişirirken üzerine bolca ekmek kırıntısı serpilir. Arzuya göre hamurdan şekiller yapılabilir.

FAS USULÜ TAVUKLU BÖREK

1 tavuk göğsü
50 gr. iç badem
1 avuç doğranmış maydanoz
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zerdeçal
Tuz
Karabiber
Kişniş
2 adet yufka
Üzerine sürmek için tereyağı
Toz şeker
Tarçın

Yapılışı: İç malzeme pişirilir. İki adet günlük yufka arasına yağ sürülerek üst üste eklenir. Bir kapak yardımı ile daireler çıkarılır. İç malzeme koyulup ağzını kapatırken kürdan ile dikiş diker gibi şekil verilir. Üzerlerine tereyağı sürülür. Toz şeker ve tarçın bir kasede karıştırılır; üzerine serpiştirip pişirilir.

ACILI MEKSİKA BÖREĞİ

2 adet soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı pul biber
3 acı sivri biber
6 adet sosis
Yarım konserve bezelye
2 adet patates
2 adet havuç
3 adet domates
1 adet domates püresi
5 adet tam buğday tortilla
Tuz
Karabiber
1 küçük paket çedar peyniri

Yapılışı: Soğan, sarımsak, sivri biber kavrulur. Ardından havuç, patates eklenir. Biraz piştikten sonra diğer malzemeler eklenir; acı bir sos elde edilir. Tortillaların arasına konup rulo şekilde sarılır. Rulolar tepsiye dizilir. Geriye kalan iç malzemeler blenderdan geçirilir ve ruloların üzerlerine sürülür. En üste rendelenmiş çedarlar eklenir, 180 derecede pişirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA