Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Arnavutlar’ın nefis yemekleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, en misafirperver kültürlerden biri olan ve aile bağlarının gücüne hayran olduğum Arnavutlar'ın çok lezzetli yemeklerine göz atıyoruz.
Arnavut mutfağı, birçok Akdeniz ve Balkan mutfağında olduğu gibi, tarih boyunca oldukça etkilenmiştir. Değişik dönemlerde, Arnavutluk toprakları Yunanistan, İtalya ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş ve her biri Arnavut mutfağına kendi kültürünün etkilerini bırakmıştır. Bu sebeple Arnavut mutfağında Türk, Yunan, Sırp ve İtalyan etkileri görmek mümkündür. Genel olarak köklü ve çeşitli bir mutfak olan Arnavut mutfağı; mantı, börek, kahve ve et yemekleri gibi pek çok Türk lezzetini barındırır.
Arnavut mutfağı genelde et yemekleri, hamur işleri, ciğerleri ile biliniyor. Arnavutlar'ın eşsiz lezzete sahip et yemekleri arasında şüphesiz ilk akla geleni Arnavut ciğeridir.
Bu eşsiz lezzet; ciğerle yapılan, soğan gibi sebzelerle ikram edilen benzersiz bir meze çeşidi olarak bilinmektedir.

PIRASANIN SEVİLDİĞİ MUTFAK

Bu mutfakta pırasa önemli bir sebzedir ve oldukça farklı çeşitlerde kullanılır.
Arnavut insanları için pırasa bir yaşam tarzı gibidir. Pırasayı her yemekte tercih ederler. Hatta bir rivayete göre önceden Arnavutluk'ta evlenmek isteyen kızların en az 12 çeşit pırasa yemeği yapmayı bilmesi ve kayınvalidesine bunu ispat etmesi gerekiyormuş.
Ayrıca Arnavut mutfağında nohutlu balık tiridi, fırında zeytinyağlı ve sarımsaklı alabalık gibi lezzetler de öne çıkmaktadır.
Arnavutlar'da tatlı kültürü de yerleşmiştir.
Sütlü tatlıları genelde yumuşak ve karamel sosludur.

MEŞHUR BÖREK
Arnavutlar'ın temel öğününün kahvaltı olduğunu söyleyebiliriz. Genelde domatesli, salatalıklı, yeşil biberli, zeytinli ve zeytinyağlı, sirkeli tuzlu sebze salataları; kahvaltılarının vazgeçilmez unsurudur. Ayrıca kahvaltılarında genelde sebzeli veya etli bir ana yemek vardır.
Arnavut kahvaltılarına değinmeden geçmemek lazım. Hatta ayrı bir yazı olarak özel dosya açmak gereken meşhur Arnavut börekleri vardır ki, inanılmaz lezzetlidir.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda görüşebilmemiz dileği ile...

ELBASAN TAVA

500 gr. kuzu eti
2 adet kuru soğan
1 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 çay bardağı et suyu
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kekik
Çiçek yağı

Yapılışı: Etleri önce biraz kavuruyoruz, daha sonra doğranmış kuru soğanı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Bu işlem devam ederken suyunu, tuzunu ilave edip düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etin suyundan bir çay bardağı sos için ayırıyoruz. Bir kapta yoğurt, yumurta ve unu, top top olmaması için iyice çırpıyoruz. İçerisine et suyunu ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Pişirdiğimiz ete baharatlarını da ilave edip bir borcama alıyoruz. Hazırladığımız sosu etlerin üzerine döküyoruz. Üzeri kızarıncaya kadar, önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz ve sıcak olarak servis ediyoruz.

Püf noktası
İsterseniz sebzeli ya da otlu da hazırlayabilirsiniz

KAYMAÇİNA

5 adet yumurta
1 litre süt
1.5 su bardağı şeker
1 paket vanilya

Yapılışı: Yumurta ve şekerleri kar gibi beyaz oluncaya kadar çırpıyoruz. Ilık süt ve vanilyayı ekliyoruz, çok az daha çırpıyoruz. Cam bir fırın kabına alıyoruz. Fırın tepsisinin içine bir miktar su koyup cam fırın kabını içine oturtuyoruz. Önceden ısttığımız 160 derece fırında pişiriyoruz.

Püf noktası
Üzeri göz göz olunca ve kızarınca piştiği anlaşılır ve servis etmek için bir süre buzdolabında bekletmek gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA