Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada balık sofrası

Havalı sofralar hazırlamanın hep ön hazırlık gerektiren ve vakit alan bir şey olduğunu düşünüyoruz, öyle değil mi?
Oysa aslında her şey, mutfağınızda yeterli malzemenin olup olmamasına bakıyor.

KONSEPT BELİRLEMELİ
Davet sofraları için çoğunlukla bir konsept belirleriz. Bu konsept; soframızdaki başlangıç, ara sıcak, salata, ana yemek ve tatlının nasıl bir formda olması gerektiğini belirler.
Örneğin; et konseptli bir sofra kuruyorsak, deniz ürünlü ya da tavuklu başlangıç tabakları hazırlamalıyız. Benzer meze ya da salataları da soframızda barındırmayız.
Balık sofralarının olmazsa olmaz birkaç detayı vardır. Balık öncesi mutlaka soğuk deniz ürünlü bir başlangıç ya da bir meze, balığın arkasından ise mutlaka fırında tahin helva ya da bir çeşit meyveli tatlı ikram etmemiz gerekir. Dört dörtlük davet sofrası hazırlamak özen gerektirir ancak tüm günümüzü akşam gelecek olan misafirlere yemek yaparak geçirmeye de hiç gerek yok. Size bugün anlatacağım mönü; hem son derece havalı, hem de hazırlaması sadece 30 dakikanızı alacak. Başlangıç tabağında, seneler önce bir arkadaşımdan öğrendiğim ve sıklıkla yaptığım enginar çanağında avokado var.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

SOSLU LEVREK
400 gr. levrek filetosu
1 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kapari
8-10 adet çeri domates
1/2 limon
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı: Limon suyunun içinde unu eziyoruz. Zeytinyağının üzerine unlulimonlu karışımı ve kaparileri ekliyoruz. En son çeri domatesleri ilave ediyoruz. Karabiber ile lezzetlendiriyoruz. Levrekleri tuzlayıp ızgarada pişiriyor. Üzerine kaparili sosu döküyoruz.

GARNİTÜR ÖNERİSİ
Haşlanmış bebek patatesler ve haşlanmış bebek havuçları; sarımsaklı tereyağı ile soteleyebilir, maydanoz ile süsleyebiliriz. Kapari soslu levreğin yanına çok yakışacaktır.

PÜF NOKTASI
Izgara balık filetosu pişirirken, ben daima önce pullu olan tarafını pişiyorum. Böylece et kısmının hemen dağılmasını önlüyorum.

ENGİNAR ÇANAĞINDA AVOKADO
4 adet enginar konservesi
1 adet avokado
1/2 demet dereotu
Zeytinyağı
Limon
Yapılışı: Haşlanmış enginar çanaklarını tabağa yerleştiriyoruz. Üzerlerine birer dilim somon füme koyuyoruz. Avokadoyu küp küp doğrayıp dereotuyla karıştırıyoruz. Hazırladığımız avokadolu karışımı, somon fümeli enginar çanaklarının üzerine koyup süslüyoruz.

ENGİNAR TÜYOSU
Ayıklanmış taze enginar çanağı alacak olursanız, eve gelince o enginarların etrafını bıçakla bir sıra daha temizlemenizi öneririm. Çünkü sokakta ayıklanan enginarların çoğunda kılçıklar kalıyor ve enginarın lokumsu lezzetini bozuyor. Pratik enginar pişirmek için, biraz zeytinyağını tencereye alıyoruz, enginarları yerleştiriyoruz, üzerine biraz toz şeker, tuz ve limon suyu döküp kısık ateşte, kontrol ederek pişiriyoruz.

FIRINDA PORTAKALLI CEVİZLİ HELVA
1 paket tahin helva
1 adet portakal
1 kase ceviz içi
1 portakalın kabuğunun rendesi
1 portakalın suyu
Süslemek için nar taneleri
Yapılışı: Tahin helvayı ve havucu rendeliyoruz. Portakal kabuğu rendesi ve portakal suyu ile birlikte iyice eziyoruz. Güveç kaplara ya da bir fırın kabına koyup fırınlıyoruz, nar taneleri ile süslüyoruz.

PÜF NOKTASI
Fırınlamak istediğimiz tahin helva, kek hamuru kıvamında olmalıdır. Şayet koyu olacak olursa, süt ilave ederek yumuşatabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA