Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Haydı buyrun bayram sofrasına

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Ege bölgesi ve Anadolu'da bir çok yerin bayram tatlısı olan kalburabastıya yer verdim. Biz Giritli ailelerin bayramlarda yapmayı en çok sevdiği tatlılardan birisi kalburabastıdır. Anadolu da bazı yörelerde hurma adı ile bilinen bu tatlının bizdeki ismi melomakarunezdir.
Bazıları hamurunun içine irmik koysa da, ben anneme ait bu en sade ve garanti ölçüyü her daim en lezzetli olarak buluyorum. Bazen de yaptığım kalburabastıları buzluğa kaldırıyorum. Şerbetli şerbetli her ne hikmetse tam donmuyor ve bu yaz sıcaklarında canınız çektikçe soğuk soğuk buzluktan çıkarıp ikram etmek sürpriz bir lezzet oluyor.
Bugünlük benden bu kadar. Hepinize sevdikleriniz ve aileniz ile beraber geçireceğiniz huzurlu ve sağlıklı bir bayram diliyorum. Mutlu, bereketli sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KALBURABASTI

1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı irmik
Yarım paket (125 gr.) tereyağı veya margarin
1. 5 çay kaşığı karbonat
3.5 su bardağı un
ŞERBET İÇİN:
2.5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu
İÇİNE:
İri dövülmüş ceviz
YAPILIŞI: İlk olarak şeker ve su bir tencereye alınarak kaynatılır. Yaklaşık 15-20 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu eklenip dört-beş dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Daha sonra, tereyağı (veya margarin) ve diğer malzemeler bir kaba alınarak hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elle yuvarlatılır. Top haline gelen hamur, kalbur üzerine bastırılarak elle açılır. Ortasına, dövülmüş ceviz içinden bir tatlı kaşığı yerleştirilir ve hamurun kenarları ortada birleştirilerek kapatılır. Hazırlanan tatlı, ters çevrilerek kalburdan alınır ve fırın tepsisine dizilir. Hamurumuz yeterince yağlı olduğu için tepsiyi yağlamanıza gerek kalmıyor. Tüm hamur şekillendirildikten sonra 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişmeye bırakılır. Tatlılar kızardıktan sonra fırından alınarak sıcak tatlıya soğuk şerbet gezdirilir. Tatlıları şerbeti dökmeden önce fırın tepsisinden daha küçük bir kaba alın ki şerbeti daha kolay çeksin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA