Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bayrama özel davet sofrası

Yaşadığımız bu kozmopolit hayat, aile fertlerini ister istemez uzaklaştırırken, özlemle beklenen bayram sofraları bitmeyen; sohbetler ve kahkahalar ile tüm aileyi birleştiriyor. Bu sebeple benim için bayram sofralarının yeri apayrı. Her bayram olmazsa olmaz lezzetlerden birisi olan düğün çorbasını bugün sizler için pişirdim, umarım sizler de deneyip beğenirsiniz. Diğer yandan Bolu'ya ait olan Abant kebabının arkasından nefis bir trileçeyi beğeninize sunuyorum. Boşnakların meşhur lezzeti trileçe tarifimi başucu tarifiniz olarak saklamanızı öneririm. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

ABANT KEBABI

200 gr. kuşbaşı et
5-6 adet mantar
1 kase kaşar peyniri
2 adet domates
1 adet soğan
2 adet biber
1 kaşık tereyağı
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI: Etler suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz. Daha sonra üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ve soğanı ilave ederek kısık ateşte suyunu tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın tuzunu ilave ediyoruz. Suyunu çektikten sonra tereyağı ve mantarı ilave ediyoruz. Ardından sivri biber, domates ve baharatlarını ekleyip domatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Etler pişerken bir yandan patlıcanları, kabuklarını soymadan boylamasına ikiye kesiyoruz. Bir tencereye bolca sıvı yağ koyup orta hararetli ateşte önlü arkalı, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar kızartıyoruz. Patlıcanların yağını kağıt havluyla alıp tepsiye yerleştiriyoruz. Patlıcanların ortalarını bir çatal yardımıyla eziyoruz. Hazırladığınız etli malzemeyi patlıcanların içlerine paylaştırıyoruz. Salça ve bir miktar sıcak suyu karıştırarak fırın tepsisine döküyoruz. 200 derece fırında pişiriyoruz. Pişmeye yakın rendelenmiş kaşar peynirleri serpiştirip tekrar fırına veriyoruz. Peynir eriyince servis ediyoruz.

TRİLEÇE

5 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı un
2 paket şekerli vanilin
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
Fırın kabını yağlamak için 1 çay kaşığı tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı süt
2 paket krema
1 su bardağı süt tozu
KARAMEL İÇİN:
5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket krema 1/2 su bardağı süt
YAPILIŞI: Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırıyoruz. Yumurta aklarını tuz ilavesiyle kar gibi olana kadar çırpıyoruz. Şekeri ekleyip beş dakika daha çırpıyoruz. Sarıları ayrı bir kapta çırpıyoruz, sarıları aklara yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı yavaş yavaş ekleyerek bir spatula ile pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Fırın kabını yağlıyoruz. Kek karışımını tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişiriyoruz. Kek soğuduktan sonra derin bir kapta şerbeti için süt ve süt tozunu köpürene kadar çırpıyoruz, Kremayı ekleyip iki dakika çırpıyoruz. Şerbeti soğuk olarak kekin üzerine gezdiriyoruz. Karamel için; tereyağ ve şekeri geniş bir tavaya alıp kısık ateşte eritiyoruz. Karıştırmadan, şeker eriyip kahverengi bir sıvı haline gelene kadar bekliyoruz. Kremayı ve sütü yavaş yavaş ekleyip karameli hızlıca çırpıyoruz. Karıştırarak koyu karamel kıvamı alana kadar pişiriyoruz. Karameli kekin üzerine gezdiriyoruz. Buzdolabında dinlendirip servis ediyoruz.

DÜĞÜN ÇORBASI

350-400 gr. kuzu gerdan eti
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Pul biber
2-3 yemek kaşığı tereyağı
Limon suyu
YAPILIŞI: Etleri kuşbaşı doğrayarak haşlıyoruz. Kemikli ise kemiğinden sıyırarak didikliyoruz. Çorbanın terbiyesini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için yoğurt ve unu iyice çırpıyoruz. Yumurta sarısını, az limon suyu ilave ederek karıştırıyoruz. Yoğurtlu karışımı et suyunun içine yavaş yavaş karıştırıyoruz. Didiklenmiş etleri de ekleyerek çorbayı birkaç dakika daha kaynatıyoruz. Tuzunu da ilave ederek tereyağı ve pul biber ile hazırlamış olduğumuz sosu çorbanın üzerine gezdirip servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA